Buget împotriva BUGETARILOR. Taie tot: ore suplimentare, sporuri, prime, ajutoare

1
10536
Când își dau mâna bandiții

Proiectul de buget pe 2019, apărut în sfârşit pe hârtie, este o maculatură oribilă, pe care niciun om nu scaun la cap n-o ia în serios. Analiştii avertizează că deficitul bugetar e imens şi măsluit, iar rezerva de bani (fără cea a BNR) nu permite plata pensiilor şi a salariilor decât cel mult 3 luni de zile, nu 6 luni cum susţine iresponsabilul ministru de Finanţe, Eugen Teodorovici.

Mai mult, chiar şi aşa, schiţa bugetului (care nu are nicio legătură cu situaţia reală din economie) arată clar că PSD şi ALDE taie exact de la cei pe care au încercat să şi-i apropie când au mărit salariile pe datorie: bugetarii.

Adio, ore suplimentare!

Astfel, potrivit Ministerului de Finanţe, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru sau în zilele libere se va compensa numai cu timp liber. Deci, adio plată suplimentară, aşa cum e în toată lumea civilizată! 

Apoi, adio prime, sporuri de merit etc. În perioada 2019-2022, instituţiile şi autorităţile publice nu au dreptul să mai acorde angajaţilor niciun fel de premiere.

În aceeaşi perioadă, nu sunt permise ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu, ori la trecerea în rezervă, potrivit ziare.com.

Tăierile sunt abia la început

Documentul Ministerului de Finanţe mai prevede că, tot în perioada 2019-2021, instituţiile şi autorităţile publice nu vor acorda personalului din subordine bilete de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă reglementate de Legea 165/2018.

Atenţie însă, toate drepturile menţionate mai sus şi suprimate în 2019 şi chiar în anii următori sunt doar începutul tăierilor! De ce? Pentru că, potrivit înţelegerii cu UE pentru ajustarea deficitului bugetar, România trebuie să strângă şi mai tare punga.

Ţinta de deficit bugetar cash pe anul 2019 este estimată la 2,55% din PIB, iar deficitul ESA la 2,57% din PIB, anul 2019 fiind primul an în care începe ajustarea deficitului bugetar, respectiv o ajustare de 0,39 puncte procentuale în termeni ESA faţa de anul 2018 , care va continua pe orizontul 2020-2022, urmând ca acesta să ajungă în anul 2022 la 1,8 % din PIB, respectiv o ajustare de 0,77 puncte procentuale faţă de anul 2019.

CITIŢI ŞI:

Buget horror pentru oraşe şi comune! Primarii, forțați să preia cheltuieli uriașe cu asistența socială

„Este un război împotriva României.  Au lovit băncile, bursa, bugetul. Este un atac împotriva economiei româneşti”

„Vor să pună mâna pe tiparniţa BNR! Vor să imprime bani ca să acopere gaura de la buget”

„Vor tăia salariile prin devalorizarea leului cu 20%! Statul nu mai are bani, se vor termina în trimestrul 4”

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here