marți, februarie 27, 2024
AcasăNews"Noua barbarie se pregătește nu doar de conspiraționiști ticăloși, ci și de...

„Noua barbarie se pregătește nu doar de conspiraționiști ticăloși, ci și de guvernanți inepți și parlamentari inculți”. Intelectualii sunt oripilați de reforma lui Iohannis, care elimină chimia, fizica și biologia din liceu

-

Începută cu introducerea religiei ca examen de Bacalaureat, reforma învățământului a lui Iohannis se transformă într-o grotescă manevră de distrugere completă a educației din România. Proiectul de lege al Ministerului Educației propune eliminarea de pe lista materiilor principale, chiar și de la profilul real, a Chimiei, Fizicii, Biologiei și Geografiei, în timp ce Logica și Psihologia dispar cu totul din programa de clasa a XII-a. Reacția la această atrocitate comisă sub înaltul patronaj al profesorului de fizică Iohannis este una pe măsură, intelectuali și oameni de știință desființând indignați proiectul de lege.

Conferențiarul universitar Ciprian Mihali, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, avertizează că Ligia Deca, fosta consilieră pe educație a lui Iohannis pusă de președinte ministru al Învățământului, a devenit de-a dreptul un pericol pentru întreaga națiune română, executând un atentat la educația viitoarelor generații.

Ciprian Mihali: „Prin noile măsuri de modificare a programelor-cadru pentru licee, Ligia Deca are toate șansele să intre în galeria celor mai siniștri și mai înnegurați miniștri ai Educației pe care i-a dat România după 1945. Numele ei poate figura fără probleme alături de groparii educației și culturii din perioada stalinistă și ceaușistă, la mare distanță sub Ecaterina Andronescu, Liviu Pop sau Mihnea Costoiu. De numele ei se va lega dispariția din programul de formare a adolescenților români a Logicii și Psihologiei, dar și dispariția de la liceele de științe ale naturii a Biologiei și Chimiei dintre disciplinele obligatorii. De numele ei și ale incompetentei echipe care o înconjoară se va lega dispariția Fizicii dintre disciplinele obligatorii la liceele cu profil de matematică-informatică. Și tot de numele acestei echipe pe care o păstorește cu inconștiență se va lega dispariția tuturor disciplinelor socio-umane din trunchiul comun al liceelor românești, a Filosofiei în primul rând, pentru a fi înlocuite cu Religia. O spun fără nicio ezitare: în acest moment, Ligia Deca și toți cei care o țin acolo unde au devenit un pericol și o vulnerabilitate majoră pentru viitorul educației acestei națiuni. Ei sunt un atentat la viitorul României“.

Planul-cadru de învățământ la liceu în viziunea Iohannis-Deca

Ceva mai aplicat, Ciprian Mihali explicase anterior de ce afirmă că Ligia Deca, mâna lui Iohannis în Educație, a devenit vulnerabilitate majoră a României. Profesorul, care și-a luat doctoratul în filosofie la Universitatea din Strasbourg, constată că Ministerul Educației a „ras“ disciplinele socio-umane din clasa a XII-a, în loc rămânând Religia ca semn a noii ere a obscurantismului. Eliminarea Logicii, Psihologiei, Filosofiei sunt văzute de Ciprian Mihali ca operațiuni prin care actuala putere politică de la București încearcă să formeze generații de slugi, incapabile de spirit critic și autonomie a gândirii.

- Advertisement -

Fizicianul și cercetătorul Cristian Presură explică, la rândul său, de ce este complet ilogică trecerea materiilor esențiale precum chimia, fizica și biologia pe lista disciplinelor opționale. Pur și simplu nu poți explica biologia unui elev care n-a făcut chimie, spune el. Iar chimia, la rândul ei, nu poate fi înțeleasă fără fizică. Aceste trei materii sunt legate direct și e de necrezut că în Ministerul Educației nu e nimeni care să înțeleagă acest lucru.

Un alt punct de vedere avizat a fost emis, într-o intervenție la Digi 24, de rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, profesorul de psihologie Daniel David. Acesta a comparat eliminarea fizicii și a chimiei din trunchiul comun al materiilor de la profilul real cu un cerc pătrat.

Mai jos, explicațiile profesorilor Ciprian Mihali și Daniel David și ale cercetătorului Cristian Presură.

- Advertisement -

Ciprian Mihali: „Trăim vremuri îngrozitoare. Iar această garnitură de incompetenți face un rău uriaș educației societății de mâine. E un moment mai potrivit ca niciodată să ne revoltăm împotriva acestui nou val al barbariei propus de întunecatele minți care pretind că ne conduc”

„Noua Barbarie

Noua barbarie se pregătește nu doar de către conspiraționiștii ticăloși, ci și de către guvernanții inepți și parlamentarii inculți.

Ce aflăm din ultimele scorneli ale Ministerului Educației? Că de la liceele cu profil real dispar cu totul Logica și Psihologia și că în clasa a XII-a nu mai există practic nicio disciplină socio-umană. Nu socotim aici nici Istoria, nici Geografia. Dar, cum altfel?, rămâne Religia. Religia e profund înșurubată în trunchiul comun al tuturor școlilor din România.

E cumva firească această evoluție către noul obscurantism: pentru a fi o slugă perfectă a unui sistem corupt, nu ai nevoie nici de logică, nici de psihologie, cu atât mai puțin de filosofie. Orice disciplină care riscă să formeze spiritul critic și autonomia gândirii devine un pericol pentru această nouă școală pe care ne-o pregătește ministerul.

Mi se pare unul dintre cele mai grave atacuri la adresa disciplinelor socio-umane din ultimul secol. Nici măcar Ceaușescu nu a îndrăznit să elimine Filosofia. A eliminat Psihologia și Sociologia, așa cum elimină acum acești administratori ai țării lipsiți de orice sens și de orice viziune de viitor.

Pe lângă faptul că școala va forma de acum doar niște soldăței cuminți pentru piața muncii și ușor de manipulat, se mai întâmplă ceva: asistăm la un atac fără precedent la adresa facultăților de Filosofie și de Psihologie, care nu mai pot forma absolvenți pentru a preda în învățământul preuniversitar. Cu doar câteva ore la doar câteva licee dintr-un oraș mare, un absolvent de Filosofie nu mai are nicio șansă să ocupe o catedră. Iar Psihologia pierde, la rândul ei, posibilitatea de a forma profesori de psihologie.

Trăim vremuri îngrozitoare pentru școala românească, iar această garnitură de incompetenți face un rău uriaș educației societății de mâine. E un moment mai potrivit ca niciodată să ne revoltăm împotriva acestui nou val al barbariei propus de întunecatele minți care pretind că ne conduc.“

Fizicianul Cristian Presură: „Să le explice cineva celor de la minister că nu poți să faci biologie fără chimie și chimie fără fizică. Îmi imaginez ce dificultăți va avea profesorul de biologie, obligat să explice genetică unor elevi care nu au mers la chimie să afle despre molecule”

„Stiintele naturale (fizica, chimia si biologia) vor deveni optionale chiar la profilul real de «stiinte naturale», iata propunerea ministerului ce apare in planurile cadru (link in comentariu). Greu de inteles!

In clasa a XI-a si a XII-a, elevii de la stiinte naturale au 8 ore de limbi straine si romana, 7 ore de matematica si informatica si cate o ora obligatorie de tehnologie, istorie, religie (se poate schimba cu «perspective globale») etc. Printre optionale, se aloca 6 ore (in total) la alegerea elevului intre matematica, informatica (ore in plus) si fizica, chimie si biologie. Adica elevii pot renunta atat la fizica, cat si la chimie sau biologie.

Sa le explice cineva celor de la minister ca nu poti faci biologie fara chimie si chimie fara fizica. Imi imaginez ce dificultati va avea profesorul de biologie obligat sa explice genetica unor elevi care nu au mers la chimie sa afle despre molecule. Sau cat de greu ii va fi profesorului de chimie, obligat sa explice orbitalii unor elevi care nu au invat de atomi decat cu ani in urma, si la modul general.

Si nu e numai asta. Daca elevii de profilul de stiinte naturale nu sunt expusi activ stiintelor naturale, atunci de la cine sa asteptam asta? De la cine sa ia pasiunea pentru ele, cine sa aiba timp sa le explice care este gandirea din spatele lor? Cum se poate ca la un liceu cu profil de stiinte naturale, elevii sa primeasca o expunere minimala tocmai la stiinte naturale?

Uitandu-ne pe programa, cred ca oricare dintre noi ar fi gasit o varianta mai echilibrata. Dupa gafele cu «Romania educata», cred ca iar ministerul mai mult complica lucrurile decat le rezolva.”

Daniel David, rectorul UBB Cluj: „A elimina fizica și chimia de la profilul real este ca și când am vorbi despre cerc pătrat. Sper ca decizia să nu rămână în această formă. Fiindcă iar ar fi niște inovații românești extraordinar de penibile”

„Nimeni nu mai transferă cunoștințe, ci competențe. A elimina aspectele fundamentale de fizică și chimie de la profilul real e ceva ciudat, este ca și când am vorbi despre cerc pătrat.

Dincolo, zona umană a eliminat cele două materii care contribuie la definirea ta ca om (logica și psihologia – n. red.). Dacă tu crezi că nu te ajută să înveți logică, dacă tu crezi că nu te ajută să înveți despre mintea ta, despre comportamentul tău, despre problemele psihologice pe care ai putea să le ai și cum să le previi, despre ce vorbim? Cine hotărăște ce-ți folosește și ce nu?

Iar eu mă uit la ceea ce învață alți tineri, la alte școli din țările mai avansate decât noi. Iar după aceea ne mirăm de problemele pe care le avem în zona aceasta psihologică și în școli, și în societate“.

Sper ca decizia să nu rămână în această formă. Fiindcă iar ar fi niște inovații românești extraordinar de penibile.”

- Advertisement -

5 COMENTARII

    • Ce pregatire, ce realizari au recomandat-o pe Deca sa fie numita consilier prezidential pe domeniul invatamantului si sa ajunga ministru?
      Cat de putina minte poate avea aceast ministru-unealta, daca se complace intr-un rol atat de absurd!

  1. Ce este in capul lor?
    Oare se explica doar prin „noaptea mintii?”, sau este un plan ticalos al unei minti bolnave care ii uraste pe romani?

    Felicitari fotografului care a prins aceasta imaginne si celui care a publicat-o, cred ca raspunde la intrebare. Spune totul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -