joi, noiembrie 21, 2024
AcasăLumeaAmericaMult zgomot pentru nimic: arestarea lui Donald Trump n-a prea fost arestare,...

Mult zgomot pentru nimic: arestarea lui Donald Trump n-a prea fost arestare, chiar dacă el a blufat – „Wow, mă vor aresta!”. Cele trei personaje cărora Trump le-a cumpărat tăcerea cu 310.000 de dolari

-

Donald Trump a trăit marți experiența de ex-președinte „arestat”. Așa au titrat televiziunile, speculând formula procedurală prin care a trecut fostul lider de la Casa Albă. Dar, de fapt, n-a fost nicio arestare, ci o prezentare a lui Trump la Tribunalul din New York, în fața unui judecător, sub paza poliției. După două ore, fostul președinte a fost lăsat să plece la reședința sa din Florida, fără nicio condiţie sau măsură de control judiciar.

Ajuns la Tribunalul din New York, Donald Trump s-a „predat” în mod oficial autorităților. El a fost amprentat și fotografiat față-profil, apoi a apărut în fața judecătorului, unde i-au fost comunicate cele 34 de capete de acuzare.

Judecătorul Juan Merchan a interzis transmiterea în direct a procedurilor, ca parte a măsurilor de securitate necesare în cazul unui fost președinte.

În imaginile publicate de cei cinci fotoreporteri cărora li s-a permis accesul în sala de judecată, Donald Trump poate fi văzut la masa acuzaților, alături de avocații săi. El nu  avut cătușe, dar polițiștii – conform procedurii – s-au plasat în spatele său.

- Advertisement -

Fostul președinte a pledat nevinovat pentru toate cele 34 de capete de acuzare.

După două ore în clădirea Tribunalului, Trump s-a întors cu avionul la reședința sa din Mar-a-Lago, statul Florida, unde a ținut un nou discurs acuzator.

Judecătorul Juan Merchan

„Wow, mă vor aresta! Nu-mi vine să cred că se întâmplă acest lucru în America”

În cursul zilei, Trump a calificat aducerea sa în fața instanței drept „o zi tragică pentru republica noastră”. Fostul președinte a afirmat că Statele Unite devin o „țară marxistă din lumea a treia”.

- Advertisement -

Trump l-a atacat și pe judecătorul în fața căruia urma să apară, calificându-l drept „foarte părtinitor” și acuzând că membrii familiei acestuia sunt „binecunoscuți anti-trumpiști”.

Donald Trump a profitat de ocazie pentru a solicita contribuții financiare pentru campania sa prezidențială. Le-a cerându-le susținătorilor să „contribuie pentru a salva America”, oferind un link către contul său de strângere de fonduri.

Trump a postat pe rețeaua sa socială, Truth Social, inclusiv în timpul deplasării cu limuzina spre instanță: „Sunt în drum spre Manhattan, spre tribunal. Totul pare ireal. Wow, mă vor aresta! Nu-mi vine să cred că se întâmplă acest lucru în America”.

Procesul efectiv urmează să înceapă peste câteva luni. Până atunci vor fi mai multe ședințe preliminarii.

Procurorul Bragg: „Trump a făcut 34 de declarații fiscale false pentru a acoperi alte infracțiuni”

Procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, a prezentat acuzațiile la adresa lui Donald Trump. Bragg a spus că fostul președinte a elaborat un plan pentru ca informații negative despre propria persoană să nu fie făcute publice. Pentru a-și atinge acest scop, Trump a recurs la inginerii financiare, a spus procurorul.

„În conformitate cu legea statului New York, falsificarea registrelor comerciale cu intenția de a comite fraude și a ascunde o altă infracțiune este în sine o infracțiune. Exact despre asta este vorba în acest caz: 34 de declarații fiscale false făcute pentru a acoperi alte infracțiuni. Acestea sunt infracțiuni în statul New York”, a explicat Bragg.

Procurorul a spus că Trump a introdus în mod repetat declarații false în registrele contabile ale afacerilor sale din New York și i-a determinat și pe alții să facă declarații false.

Procurorul Alvin Bragg

Bragg a mai spus că Trump susținea că-l plătește pe fostul său avocat, Michael Cohen, pentru servicii juridice, dar acest lucru „nu era adevărat”.

„Timp de 9 luni consecutive, inculpatul a ținut în mână documente care conțineau această minciună-cheie”, a spus procurorul, adăugând că Trump a semnat cecuri pentru Cohen în fiecare dintre cele 9 luni din 2017. Aceste sume aveau de fapt ca scop să acopere alte infracțiuni, legate de alegerile prezidențiale din 2016, susține Bragg.

„Nu putea să spună pur și simplu că-i dădea banii înapoi avocatului său, Michael Cohen, pentru plata făcută către Stormy Daniels. Ar fi însemnat să recunoască o infracțiune. Așa că Trump spunea că-l plătește pe Cohen pentru servicii juridice fictive, în 2017, pentru a acoperi infracțiunile reale comise în anul precedent”, a explicat Bragg.

Procurorul a subliniat de mai multe ori că registrele contabile corecte sunt importante, cu atât mai mult „în Manhattan, centrul financiar al lumii”.

Michael Cohen, fostul avocat al lui Donald Trump

Trei personaje plătite să tacă: „Portarul”, „Femeia 1” și Stormy Daniels. Suma totală: 310.000 de euro

Procurorii îl acuză pe Trump că a falsificat „în mod repetat și fraudulos documente ale afacerilor sale din New York pentru a ascunde un comportament infracțional prin care căuta să ascundă informații negative față de alegători în timpul campaniei electorale din 2016”, se arată în rechizitoriu.

„Din august 2015 până în decembrie 2017, inculpatul a orchestrat o schemă alături de alții pentru a influența alegerile prezidențiale din 2016 prin identificarea și cumpărarea informațiilor negative despre el și prin suprimarea lor de la publicare în beneficul electoral al inculpatului”, scrie în rechizitoriu, potrivit „The Guardian”.

Rechizitoriul menționează trei cazuri notabile în care informații compromițătoare despre Donald Trump ar fi fost suprimate: „Portarul”, „Femeia 1” (Karen McDougal) și Stormy Daniels (Stephanie Clifford). În total, Trump le-ar fi plătit acestora 310.000 de euro, pentru a le cumpăra tăcerea.

În două dintre cazuri a fost implicată compania AMI, care deținea publicația „National Enquirer”. Această publicație ar fi cumpărat drepturile exclusive de publicare a unor informații negative despre Trump, fără să publice însă poveștile, la cererea lui Trump.

„Portarul” – 30.000 de dolari

Într-unul dintre cazuri, un portar de la Trump Tower a încercat, în 2015, să vândă informația potrivit căreia Donald Trump are un copil făcut în afara căsătoriei. Dreptul exclusiv de folosire a informațiilor a fost cumpărat de compania AMI pentru 30.000 de dolari, de la portar, însă povestea nu a apărut niciodată. Mai mult, suma oferită portarului a fost trecută în registre ca având altă destinație.

„AMI a cumpărat informația de la portar fără să investigheze suplimentar cazul, însă directorul executiv al AMI a cerut ca afacerea să fie făcută în baza înțelegerii sale cu inculpatul (Donald Trump – n. red.) și avocatul A”, scrie în rechizitoriu.

„Femeia 1” – 150.000 de dolari

Documentul prezintă un alt caz în care AMI, prin „National Enquirer”, a cumpărat drepturile de publicare a informațiilor de la o femeie care susținea că a fost amanta lui Trump.

„AMI a plătit 150.000 de dolari «Femeii 1» în schimbul angajamentului ei de a nu vorbi despre presupusa ei relație sexuală. (…) AMI a trecut în mod fals această plată în registre”, se arată în rechizitoriu.

Cel mai probabil, „Femeia 1” este Karen McDougal, un fost model „Playboy” care a spus că a avut o relație amoroasă cu Trump.

Donald Trump și Karen McDougal

Stormy Daniels – 130.000 de dolari

Al treilea caz și cel mai cunoscut este al actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels, pe numele său real Stephanie Clifford.

Aceasta ar fi primit 130.000 de dolari pentru a nu vorbi despre relația ei cu Trump, din 2015, arată rechizitoriul.

Stormy Daniels

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* STENOGRAME. Dosarul „Șpagă la Otopeni”. Directorul arestat: „Am vorbit cu Rareș – «Stai liniștit! Garantat săptămâna viitoare!»” / Vecinul din complexul „Stejarii”

* STENOGRAME. Toți liderii PSD, invocați în dosarul șpăgii de la Aeroportul Otopeni. „Mă duc la Marcel, l-am rugat să-l sune pe Grindeanu, să-mi dea și mie o prelungire pe 3, 5, 7 ani”

* STENOGRAME. Maricel Păcuraru, patronul Realitatea Plus, denunțat în „dosarul Otopeni”. Ar fi recurs la șantaj folosindu-se de trustul său de presă

Rusofilul Cozmin Gușă îi ia apărarea lui Rareș Bogdan și spune că acesta e victima SUA: „Vă dau un nume – Victoria Nuland. Face ce dorește în România. Acesta e ultimul dans al lui Rareș Bogdan”

Guvernul PSD-PNL anunță că e gata să renunțe la 700 de milioane de euro, din tranșa a doua a PNRR, pentru că n-a introdus legea avertizorului de integritate

Liberalii în Senat: „Ciucă are 3.000 de euro. Dacă asta vi se pare o pensie mare…”. În realitate, premierul are 3.600 de euro, de 10 ori mai mult decât pensia medie în România. Și s-a pensionat la 52 de ani!

VIDEO. Ciolacu minte ca o poștă sovietică: zice că PNRR e „secret”, deși atât el, cât și ceilalți PSD-iști l-au votat în Parlament! Documentul poate fi citit de oricine, oricând, pe site-ul ministerului

George Simion s-a întâlnit cu un șef al FSB la Cernăuți, dezvăluie fostul ministru al Apărării din Moldova. „Asta explică de ce AUR face politică pro-rusă în România“

Propagandistul putinist ucis la cafenea era spărgător de bănci și trădase Ucraina pentru Rusia. El amenința din Kremlin: „Îi vom jefui pe toți, îi vom ucide pe toți!”. Tatarski este al doilea instigator la genocid anti-ucrainean aruncat în aer, după Dughina

„AVIONUL MEDICAL”. Fuga spectaculoasă a unor medici celebri din Rusia, cu un charter plătit de un miliardar secret. Ca să emigreze, au organizat un congres medical inexistent – inițial în Armenia, apoi „mutat” în Kazahstan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -