Oficial: EPIDEMIE de gripă în România. Vaccinul lipsește din farmacii!

0
5266
Sorina Pintea, ministrul Sănătății, anunță oficial epidemia de gripă din România - Foto Facebook/Sorina Pintea

În această dimineață, Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a activat starea de alertă pentru epidemia de gripă în urma decesului a 54 de persoane.

În urmă cu câteva zile, doamna Pintea a anunțat că 49 dintre persoanele decedate din cauza gripei aveau și alte afecțiuni.

Ministerul a solicitat 30.000 de noi doze de vaccin. Până acum, prin programul guvernamental au fost imunizate peste un milion de persoane.

Vaccinul antigripal lipsește din farmacii în urma cererilor masive din ultimele zile. Vineri, cursurile școlilor au fost suspendate pentru a se lua măsuri de stopare a răspândirii gripei.

„Având în vedere că s-a reluat activitatea preșcolară și școlară, este necesar ca în grădinițe și scoli, în fiecare dimineață, cadrele medicale să realizeze un triaj, astfel încât să poată fi evitată răspândirea virusului gripal. De asemenea,  cadrele didactice, în cazul în care au suspiciuni legate de starea de sănătate a copiilor, trebuie să semnaleze cadrelor medicale acest lucru” a declarat luni Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Măsuri  ce trebuie luate în cazul epidemiei de gripă, conform Ministerului Sănătății:

  1. Persoanele  care prezintă semne de boală să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare și instituirea unui tratament corect.
  2. Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.
  3. Izolarea la domiciliu în cazul diagnosticării cu gripă și evitarea contactului cu alte persoane.

Vaccinul antigripal lipsește din farmacii pentru că stocurile au fost mici și s-au epuizat încă din luna noiembrie. Începutul campaniei de vaccinare împotriva gripei, conform indicațiilor medicilor, se declanșează în luna noiembrie.

Olivia Steer, lidera neoficială a antivacciniștilor din România

Problema e că în România, în ultimii ani, a avut loc o adevărată campanie împotriva vaccinării, iar oficialitățile nu s-au implicat să o combată. Purtătoarea de drapel a acestei campanii a fost Olivia Steer, o vedetă TV. Ca o consecință, cererea de vaccinuri a scăzut, producându-se dereglări în sistemul de achiziții.

Au fost mari probleme cu vaccinarea copiilor împotriva rujeolei. În urma epidemiei de rujeolă și-au pierdut viața până acum 60 de persoane, în special copii, conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică.

Între 20 și 23 de lei costă o doză de vaccin antigripal în farmacii.

Citiți și

Paranoia la Antena 3. „Guvernul PSD-ALDE are şi un membru #Rezist!”

Cea mai frumoasă declarație de dragoste, de ziua Oanei Pellea

Pensiile şi salariile la stat? Garantate doar ŞASE luni! Ce face partidul? Minte, minte, minte

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here