luni, martie 4, 2024
AcasăDiasporaMesajul disperat al unei românce din Italia: "Ne-aţi ABANDONAT! Mai bine plecăm...

Mesajul disperat al unei românce din Italia: „Ne-aţi ABANDONAT! Mai bine plecăm în Elveţia”

-

Roxana Şerban este parte din inimosul grup „Diaspora Milano”, unul dintre cele mai organizate grupuri civice din Diaspora. Roxana a fost la aproape toate manifestaţiile de protest anti-PSD&ALDE, în Italia, dar şi în România. A încasat bastoane şi a înghiţit gaze în 10 august, în Piaţa Victoriei, a venit pe banii munciţi cu trudă de familia sa şi la Alba Iulia, pe 1 Decembrie 2018.

Dar cazul maşinilor ridicate românilor şi emigranţilor din Italia, după aplicarea noului Cod Rutier, a adus-o pe ea, ca şi pe mulţi români, în pragul disperării. Toţi s-au simţit, prin această ultimă agresiune la drepturile de cetăţean european, umiliţi, abandonaţi, exploataţi, ignoraţi, batjocoriţi. Şi a explicat de ce, într-un mesaj public adresat în special autorităţilor de la Bucureşti şi celor consulare din „Cizmă”, dar şi compatrioţilor săi care aleg să „se adapteze” la rău, în loc să lupte cu el:

Scriu cu un gust amar această notă, în urma deciziei statului italian să facă un acord cu statul român de a ne vâna pe noi cei care avem mașini cumpărate din România (în special) și care suntem oameni de condiție socială modestă, să nu carecumva să ne pricopsim (că beneficiem de o asigurare mai mică și de un impozit mai mic, că altfel amenzile ne vin deja în România și le plătim dacă greșim în trafic).

- Advertisement -

 

În schimb știu câteva cazuri de patroni italieni care-și înscriu firmele și mașinile pe România (prin terți), să ocolească taxele și impozitele care la ei sunt mai mari. Dar ca întotdeauna legile nu sunt la fel pentru toți, nici în România, nici în Italia, și asta e constatarea care mi-a lăsat un gust amar, care mă va duce probabil cu gândul la varianta (de-altfel destul de posibilă) să trec granița în Elveția cu totul.

- Advertisement -

Aici nu încerc să caut scuze celor din actuala conducere din România, din contră subliniez faptul că noi cetățenii trebuie sa-i taxăm la fel de promt când ei greșesc. Şi pentru asta eu am intrat în această luptă de mai bine de un an, ne cheltuim banii (eu și soțul meu) la proteste în România în speranța că se va schimba ceva, iar poporul român nu va mai tolera corupția și abuzurile și va cere răspicat dreptate, transparenţă, penalizarea celor care au greşit și confiscarea lărgită a averilor nesimțite!

Aș vrea în concluzie să nu fiu interpretată că instig la ocolirea legilor sau ceva asemănător. Doar că am fost prinsă într-o conjunctură de acest gen, cumpărându-ne o mașină din România, pentru că în acel moment nu ne-au aprobat aici, iar in Italia nu te poți descurca fără mașină. Mai ales în zona Como, unde locuiesc eu, mijloacele de transport în comun au o frecvență care lasă de dorit, iar dimineața pornesc destul de târziu pentru a începe un program de lucru normal, fără probleme de întârziere.

P.S.: Nu sunt singurul caz care cochetează cu ideea de a părăsi teritoriul Italiei în favoarea Elveției, care este o țara cu legi mult mai stabile și mult mai corectă cu cetățenii ei (amintesc sistemul lor de referendumuri, cu cetățenii implicați în gestionarea propriei comune sau oraș prin votarea tuturor proiectelor propuse de edil!)”

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -