Impasul în care au intrat rușii pe frontul din Ucraina duce la situații din ce în ce mai tensionate ajunse acum la stadiul de confruntare deschisă între diverse unități de pe front! Multiple surse relatează că trupele speciale rusești Spețnaz au fost trimise să înnăbușe o revoltă a mercenarilor Wagner care sunt susținuți de o brigadă a armatei regulate.
Conform administratorului cunoscutului cont Russian VDV Textbooks, de pe Twitter, specializat în informații despre trupele aeropurtate rusești, „surse de încredere din Spețnaz (forțele speciale ale armatei ruse – n. red.) au mărturisit că relațiile dintre unitățile Spețnaz și PMC (Privat Military Company/Compania Privată Militară, denumirea sub care sunt cunoscute în Rusia unitățile mercenarilor Wagner – n. red.) s-a deteriorat atât de tare încât un înalt oficial GRU din aparatul central a sosit în Ucraina pentru a calma situația. Acolo a fost un conflict armat (!) în care o brigadă a susținut PMC împotriva altei brigăzi”.
Trusted 🇷🇺 Spetsnaz source confessed that situation among SpN units and between PMCs has deteriorated so bad that GRU high-ranking officer from central apparatus has arrived to 🇺🇦 to calm situation. There was armed conflict where one BGD sided with PMC against another BGD.
— Russian_VDV_Textbooks (@VDV_Textbooks) August 25, 2022
Detalii suplimentare au început apoi să curgă și din alte surse. Conflictul armat a avut loc pe linia frontului din Donbass. Brigada 22 a Spețnaz a fost trimisă să-i reprime pe mercenarii Wagner, care n-au cedat însă. Cele două tabere au rămas pe poziții și Moscova s-a trezit că trebuie să medieze acest conflict incredibil!
Unitățile Wagner și Spețnaz ar trebui să coopereze pentru a-i scoate pe ucraineni din zona Bahmut, din Donbass. De ce sunt nemulțumiți mercenarii
Unitățile mercenarilor Wagner și cele ale Spețnaz/GRU se presupune că ar trebui să colaboreze pentru a ataca pozițiile ucrainene din zona Bahmut.
Între membrii acestor forțe nu există însă simpatie și nici prea mult respect. Mercenarii, care nu funcționează după o ierarhie strict militarizată, având comandanți, dar nu și grade, sunt nemulțumiți de faptul că li se dă, de obicei, echipament vechi și de proastă calitate. În același timp, pentru că provin în general din rândurile militarilor ruși de carieră, știu cum merg lucrurile în armata regulată și au un dispreț profund față de capacitatea generalilor cu care trebuie să colaboreze. Însuși șeful operațional al grupării și comandantul trupelor Wagner este un fost colonel Spețnaz pe nume Dmitri Utkin.
O altă cauză de nemulțumire majoră față de armata regulată și regimul Putin este aceea că li se neagă existența și contribuția la război. Mercenarii Wagner participă la numeroase operațiuni la sol, înregistrează pierderi, dar la final Ministerul Apărării nu-i pomenește în niciun comunicat, arogând toate meritele unităților regulate.
Odată cu impasul de pe front, moralul trupelor ruse a scăzut, iar tensiunile latente au ieșit la iveală.
Mercenarii Wagner sunt printre cele mai performante unități pe care le are Rusia în Ucraina și printre puținii care nu sunt impresionați de reputația forțelor speciale Spețnaz. Pentru că ei nu sunt nominal în subordinea Ministerului Apărării și nici n-au grade militare, mercenarii își permit să îi contreze pe ofițerii superiori ai armatei ruse.