Joi, 2 aprilie, a sosit în portul Constanța nava de cursă lungă (de tip RO-RO & Passengers) Sea Partner, sub pavilion Panama. Astfel a fost marcată deschiderea unei noi linii maritime regulate, comerciale și de pasageri, care va opera pe ruta Karasu (Turcia) – Constanța.
Nava va face escală în portul Constanţa săptămânal, în fiecare zi de joi. Ea va asigura o linie maritimă de tip ROPAX (transport de autovehicule, de marfă şi de pasageri).
Ro-Ro & Passanger Ship Sea Partner (indicativ IMO 7528635) este construită în 1978, are o capacitate de transport de 21 162 tone-marfă (tdw), viteza de croazieră de 14,5 noduri (26,85 km/h) și viteza maximă de 15,5 noduri (28,7 km/h).
Dimensiunile navei:
- lungime – 184,61 metri
- lățime – 25,28 metri
- pescaj (la încărcare maximă) – 5,9 metri.
La această primă cursă, Sea Partner a transportat 60 de unităţi de marfă (autocamioane și TIR-uri, autodube și autoturisme), printre acestea numărându-se și 5 autoutilitare noi, cumpărate de administraţii locale din România.
Linia de transport maritim se numeşte Sea Lines, agentul navei este LAM România, iar operatorul este Sea Container Services.
Acest serviciu regulat de transport între Europa Orientală și Asia Mică, care revine în portul Constanța după o întrerupere de aproape 5 ani, îşi propune două obiective:
– scurtarea timpului de tranzit pentru acele mărfuri care circulă acum doar pe șosele între Turcia şi Europa de Est și Centrală;
– oferirea unei alternative mai sigure şi mai ieftine de transport decât cel integral rutier, pentru toţi şoferii care călătoresc între România şi Turcia.
Karasu este un port la Marea Neagră, situat la 150 kilometri est de Istanbul, în provincia Sakarya, din Anatolia, în partea asiatică a Turciei.
Reprezentanții Companiei Naționale Administraţia Porturilor Maritime Constanța S.A. au declarat că acesta este doar primul pas în (re)implicarea țării noastre în procesul, dinamic deja, de dezvoltare a transportului de tip RO-RO în Marea Neagră. Compania îşi propune ca, în cel mai scurt timp, portul Constanţa să fie legat prin astfel de servicii/linii regulate și cu alte porturi importante din regiune.
În aceste zile se discută intens, pe plan mondial, despre necesitatea ca transporturile comerciale (în special de mărfuri alimentare și sanitare) să poată continua într-un mod cât mai apropiat de ritmul de dinainte de pandemia cu noul coronavirus (Covid-19).
Transportatorii maritimi dau o mână de ajutor celor rutieri, scurtându-le și efiecietizându-le cursele.
Foarte bine !!.. omul e lăsat de Dumnezeu liber!!!… să aibă libertatea de mișcare nu să stea închis în casă ca la noi…. după toate probabilitățile starea de urgență va fi până în septembrie!!!!..ne va lua dracu’ ! ..vor fi mai mulți morți în blocuri decât în spitale …. ați nenorocit populația psihic,… ați transformat țara într-un stat polițienesc !!..cei născuți după ,’89 habar n-au ce înseamnă miliția și securitatea ..cum de băteau și te nenoroceau pentru aceleași drepturi democratice care în această perioadă te amendează aceleași instituții represive !!…cine o să mai aibă curaj să manifeste pentru drepturile omului ???… să-i văd pe aia de la rezist și declic acum ????.. să-i văd pe Oreste, Rareș, Cartianu…cum vor lupta pentru libertatea de exprimare și mișcare… rău am ajuns în țara asta ,….
Ati ajuns rau voi mai sputnikystilor, nu noi.
Go la dedusca Putler.
Chiar crezi ca duci de nas pe orcine pe aici?
Mai baietel, eu invatam despre mizeria sovietica acum 50 de ani in scoli militare romanesti.
Nu veni tu acum sa le explici tinerilor nostrii ce rau este daca nu acceptam sa fim tradatori ca tine.
Ai dreaku de bolsevici jegosi.
Iti urmaresc de mult comentariile. Scoala bolsevica. O urma de adevar poleita cu multe minciuni si propaganda putlerista.
pentru Paul.
In sfarsit ne dezmeticim si revenim la normal.
In anii ’80 aveam linie de ferry. Erau doua ferry, Eforie si altul (nu mai tin minte).
Faceau legatura Constanta- Georgia. Apartineau de CFR.
Unde au disparut nimeni nu stie.
La fel ca Baziasurile B1-B8, nave noi construite la Galati de norvegieni prin anii 86-87..
Au fost vandute la fier vechi la inceputul anilor ’90 dar prin anii 2ooo-2010 activau inca in Canalul Manecii.
Cred ca stiti ale cui erau companiile care exploatau aceste nave. Toti pdsr,psd fruntasi de soi.
Multimilionari constanteni astazi.
Ia vedeti legaturile acestora cu Bancorex.
Domnule Alan, „EFORIE” si „MANGALIA” erau cele doua feriboturi gemene românesti (construite in România), care au fost lansate la apa la mijlocul anilor ’80.
Au asigurat linii regulate de transport cu Georgia (Batumi) si Turcia (Samsun, parca…, ori Trabzon) si au carat in Turcia chiar si autovehicule, echipamente si personal pentru… contingentul românesc (un spital de campanie cu cadrele medicale si militare aferente) participante la primul razboi din Irak, cel din 1991 !
De peste un deceniu… ruginesc la cheu, in port la Agigea (mult timp au stat la dana din fata fabricii de snitele de pui a lui Mircea Basescu, acum desfiintata, langa un teren de parcare al „Romned”…, apoi le-au mutat mai la Nord, intr-o dana marginasa, „de vechituri”, dupa Capitanie si dupa santierul lui Comanescu – G.S.P.).
Ne-a pasionat subiectul (mai ales ca ramasesera cam… ultimele nave maritime de cursa lunga românești – ca proprietar – si cu… PAVILION ROMÂNESC !
Am scris multe articole, prin 2010-11, in ziarul constantean „DEZVALUIRI.ro” (partial reluate, prin 2013, in „TIMPUL.info”, tot din Constanta) despre soarta acestor doua „Ro-Ferry”-uri românești: cum au ajuns de la „Navrom” la C.F.R., dupa 1990, si cum au fost trecute „in conservare”, la un moment dat, cam prin 2008-2009, daca ne amintim bine…).
Se zice ca toata documentatia lor, apartinand navalistilor olandezi, fusese… furata (!), de catre… celebrul spion Mihai Caraman, de la… NATO, organizatie militara care ingloba si feriboturile tarilor membre in flota strategica de interventie rapida in caz de necesitate – puteau transporta, de exemplu, tancuri grele ! –, de altfel salvarea celor doua nave fiind tocmai faptul ca dispunerea de astfel de nave functionale de transport pentru vehicule mari a fost o conditie ca sa… fim primiti in NATO !
(O alta versiune ar fi aceea ca ne-au dat proiectele iugaslavii, la cererea lui Ceausescu, in ciuda opozitiei rusilor-sovietici, ori ca le-am fi furat de la ei, de la santierele navale din Rjeka…)
Daca dati cautare pe „Dezvaluiri.ro” sau pe „Timpul.info” s-ar putea sa mai gasiti cate ceva din articolele acelea, ca au fost publicate si „online”…
Cat despre „Baziaș”-uri…, ce sa mai vorbim: AM FACUT SI NOI DOUA VOIAJE CU ELE !
Erau atunci, in anii ’80, pentru noi, marinarii români,… ULTIMUL-RACNET (!), cele mai moderne nave românesti, echipamentele erau in mare parte norvegiene (occidentale, in general), iar conditiile de munca si de trai la bord: LA FEL !!!!!
Parca le vad: ALBASTRE-azur (doar castelul era alb-imaculat), super-MANEVRABILE (erau ca niste… autoturisme, leee… suceai si de pe loc, nu alta, veneau la cheu fara remorchere, ca salupele !), rapide…, niste BIJUTERII, cel putin pentru noi, care eram obisnuiti cu fel de fel de vechituri sau cu … rable-…nou-construite !!!
Iar despre cine s-a infruptat din flota româneasca… ce sa mai zicem (in plus)…, am scris, in treizeci de ani de presa,… (MULTE !) SUTE de articole, am facut stiri si reportaje TV, am moderat nenumarate „talk-show”-uri…
JAFUL a fost cam… TRANSpartinic, desi cei din F.S.N. si, apoi, din derivatele acestuia au EXCELAT, si-a luat „partea-leului” !
I.E.F.M. (Intreprinderea de Exploatare a Flotei Maritime) „Navrom” si, apoi, cele trei companii rezultate dupa divizarea sa („Navrom”, „Romline” si „Petromin”) au fost… DECIMATE si „PRADUITE” in mod SISTEMATIC si COORDONAT, in doar cativa ani, dupa decembrie 1989 !
Ah…, uitaseram de… FLOTA româneasca de PESCUIT OCEANIC, 32 de nave tip „trauler” și 11 nave frigorifice colectoare-transportoare „Polar”, ce treaba buna faceau in West-Africa !!!
„PRADUITE” si astea, in anii ’90…
[…] mai mult la /ziaristii.com/ […]
[…] mai mult la /ziaristii.com/ […]