Acasă News Marele pericol din justiție în 2019. Există și un antidot: jihadul penalilor...

Marele pericol din justiție în 2019. Există și un antidot: jihadul penalilor poate fi oprit!

Anul 2019 este plin de mize și pericole pentru Justiția din România, rezultă dintr-o analiză făcută de G4Media.ro. Marele pericol vine din dezechilibrarea decizională din Justiție, prin intrarea în vigoare a noilor legi impuse de PSD-ALDE împotriva logicii și a magistraților. Asta s-ar putea concretiza capturarea conducerii ICCJ și colonizarea Înaltei Curți cu judecători obedienți actualei conduceri a CSM și, prin recurență, actualei puteri politice PSD-ALDE.

În acest an expiră mandatul președintei Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) și al procurorului general al României, deci vor trebui făcute noi numiri. Deja funcția de șef al DNA este vacantă, la fel o mulțime de alte posturi din eșaloanele 2 și 3 din parchete, însă extrem de importante. Trebuie numite și conducerile Inspecției Judiciare și ale noii Secții pentru anchetarea magistraților, menționează G4Media.

Pericolul mortal pentru Justiție – acapararea sa totală de către Guvern, prin ministrul de profil și printr-un CSM tot mai obedient politicienilor penali – are însă și un antidot: reacția asociațiilor de magistrați și a instanțelor, care pot sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la faptul că actuala conducere a României nu mai vrea să respecte valorile UE. Concret, nu pune în aplicare recomandările Comisiei Europene (CE) din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV). Exemplu: Comisia Europeană, Comisia de la Veneția, GRECO și ale organisme europene au cerut României să nu înființeze Secția de anchetare a magistraților, văzută ca un instrument de presiune și intimidare a acestora. Cu toate acestea, chiar CSM, prin însăși președinta Lia Savonea (foto), nu respectă recomandarea europeană.

Ce s-a schimbat în 2018 în Justiție

 • Numirile la conducerea ICCJ și a secțiilor Înaltei Curți se fac de către Secția pentru Judecători a CSM, nu de către șeful statului.
 • Secția pentru judecători a CSM (nu plenul) numește și conducerile instanțelor și face promovări în sistem.
 • Șefa CSM și alte două judecătoare selectează și numesc conducerea Inspecției Judiciare.
 • Șefa CSM și alte două judecătoare selectează și numesc conducerea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție.
 • Numirile la conducerea marilor parchete se fac în continuare de către președintele țării, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul consultativ al Secției pentru procurori a CSM, însă, după modificările legislative, Iohannis are dreptul să respingă o singură dată propunerea lui Tudorel Toader.
 • Numirile în funcțiile de șefi de secție la marile parchete se fac de către Secția pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiției.

Care este antidotul pentru contra-reforma din Justiție: „Comisia Europeană ne va da în judecată la Luxemburg pentru că nu respectăm MCV”, spune judecătorul Cristi Dănileț.

Citiți analiza integrală pe G4Media.ro.

loading...

1 COMENTARIU

 1. PSD Dragnea, prin mana lui Tudorel Toader, au devastat justitia. Dar au facut-o cu ajutorul unor juristi confectionati de fabrici de diplome – ca Iordache, Nicolicea, Nicolae (Serban, dar si Norica e pe-aproape) si al altor cozi de topor din interiorul ei. Sunt prea multe cozi de topor, ca sa le mai mentionez.
  Si atunci se pune intrebarea: CE a stricat Toader? O Justitie destul de putreda, in care magistrati precum Cristi Danilet sunt flori rare.
  O Justitie care a pretins pensii si salarii nesimtie, dand tonul acestui dezmat. Care, intr-o masura prea mare a dat dovezi de incompetenta, incorectitudine. Ai carei oameni ocupa astazi cu necinste locuri in institutii precum CCR, CSM, Avocatul Poporului, care a avut ca ministri personaje precum Stanoiu, Chiuariu, Mona Pivniceru, Iordache…
  Din pacate, acest ministru cu mari pretentii, TT, nu a incercat sa reformeze Justitia, ci doar sa-i puna un capastru ca sa poata fi mei bine dirijata politic.
  Justitia trebuie reformata. Nu se poate face decat in conditiile existentei unui presedinte puternic, cu puteri sporite si cu buna credinta fatza de soarta tarii si, evident, a unei majoritati sanatoase si a unor specialisti adevarati. Cam multe si cam grele conditii….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Modifică Setările