OPINIE. Mai conduce cineva România?

2
541

În ciuda realității macabre a acestor zile pandemice, România pare scăpată de sub controlul celor care trebuie să o conducă. Restricțiile anti-Covid au devenit o glumă, în mâna unui Stat ce pare în disoluție. Certurile politice interminabile contrastează puternic cu cei 600 de morți înregistrați ieri. Mai conduce cineva România?   

Cine ar trebui să impună restricțiile anti-Covid? Pe străzi nu e picior de polițist sau jandarm. Nimeni care să împiedice răspândirea agresivă a bolii. În magazine, paznici și vânzători cu masca sub nas ori bărbie. Obligativitatea certificatului verde e o glumă, pentru mulți agenți economici.

La marile bulevarde, mulțimi de oameni fără mască așteaptă la semafor, suflându-și în ceafă. În autobuze, călători și soferi fără măști. Nimeni nu respectă nimic. În lipsa autorității statului, orice mustrare poate duce la altercații grave între cetățeni. Am văzut. Între timp, 600 de morți într-o zi.

Klaus Iohannis joacă golf, chiar în ziua comemorării Colectiv. Cinismul acestui om e infinit. De două luni, guvernul e o caricatură macabră. Florin Câțu caută cea mai scurtă cale spre ciolan, iar asta îi ia tot timpul. La Colectiv a trimis o coroană mică, așa, ca sufletul lui.

Certificatul verde nu s-a votat, deși e singura cale de a ieși din iadul pe care-l trăim. Mișelia politicienilor se numără în crucile din cimitire. În lacrimile de pe marginea gropilor.

O țară-cimitir, în care mereu morții își pun groparii la cârmă. Ca acum, niciodată România nu și-a arătat hidoșenia, colții rânjiți, de șacal ce își ia prada în cătare. Din calea ei fuge orice mai are încă viață și inocență. Singura scăpare, fuga.

Cei care nu pleacă în cimitir, vor pleca departe de aici. Nimic nu i-a convins mai bine că în România poți doar să putrezești. Să mori cu zile.

Paul Palencsar, jurnalist și teolog

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here