Au făcut mişto de el că îi place să cânte la chitară. Că are un zâmbet comic. Că dansează prea „afectat”, la chefuri. L-au atacat că e „omul lui Patriciu”, în anii postdecembrişti ai PNL. Apoi, că e „omul lui Băsescu” din interiorul partidului condus pe-atunci de Tăriceanu.
Mai târziu, l-au acuzat că este exponentul „vechiului PNL”, după fuziunea cu PD-L, imediat după ce-a câştigat şefia partidului, în urma perioadei gri de sub Gorghiu.
N-a ajuns bine lider PNL şi a fost atacat de „vechiul PNL” că este „omul lui Iohannis” şi că „s-a predat vechilor PDL-işti”.
Toate astea, suportate dinspre tabăra lui. Dinspre tabăra adversă, a avut de înghiţit altfel de atacuri.
Că s-a dat cu „binomul SRI-DNA”. Sau că o girează pe Kovesi (deşi el însuşi o taxase în trecut). Ori că a căzut în genunchi în faţa Europei. Sau că se închină „la Înalta Poartă de la Bruxelles”, dacă e să-l cităm pe fostul său coleg Crin Antonescu.
Ba chiar că acceptă umilinţa de a fi fost scos din cursa electorală pentru Capitală de un dosar al DNA, din care, la final, avea să iasă nevinovat, în faţa justiţiei.
Acesta este Ludovic Orban. Un politician care a avut răbdarea, dar şi tenacitatea, să suporte multe, pentru a ajunge în punctul de azi.
Şi care este acest punct? E ziua în care România şi-a luat adio de la „Ciuma Roşie”, aşa cum clar a fost botezată guvernarea PSD-ALDE (chiar dacă, azi, ALDE a votat anti-PSD).
Azi, nu ieri şi nici mâine, e cazul să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului: Orban are un mare merit în căderea Guvernului Dăncilă. Ca lider al principalului partid din Opoziţie, el a condus acest asalt împotriva urmaşilor lui Liviu Dragnea, operaţiune ce părea sortită eşecului de la bun început.
Era simplu să pariezi pe insuccesul moţiunii anti-Dăncilă. Se mai întâmplase în trecut, iar atunci n-a fost bine deloc, nici pentru Orban, nici pentru PNL; când îţi asumi un proiect de anvergură cum este demolarea puterii şi nu-ţi iese, poţi fi taxat drept „loser”, naiv, slab etc.
Orban şi-a asumat prima tentativă de moţiune de cenzură anti-PSD şi nu i-a căzut bine. Dar a preferat s-o ducă pe picioare. Şi a încercat din nou.
Iar azi, i-a ieşit pasenţa. Sigur că aşa ceva nu era posibil fără ajutorul colegilor din USR şi PMP, şi fără interesul de moment al UDMR, Minorităţi, ALDE, Pro România şi unii PSD-işti. Dar ar fi incorect pentru toţi să nu-i recunoască lui Orban meritul de a fi dus la capăt, cu succes, o misiune ce părea imposibilă iniţial.
De aceea, putem spune că azi e ziua lui Ludovic Orban. Doar azi. De mâine, nu mai poate fi sărbătorit, pentru că misiunea lui devine şi mai complicată.
Dacă va intra la guvernare, eventual şi ca prim-ministru (normal, aşa ar fi corect), va deveni ţintă precum Dăncilă. De aceea, nu e deloc simplu pentru Opoziţia actuală (PNL, USR şi PMP) să-şi asume guvernarea, cu un an înainte de crucialele alegeri parlamentare din 2020.
Însă aşa cum a arătat de mulţi ani de când a intrat în politică, Orban ştie să încaseze, să negocieze şi să se ţină de cuvânt. Poate nu-i iese întotdeauna. Poate nu e cel mai carismatic. Dar cu siguranţă până şi duşmanii lui ştiu că măcar încearcă să-şi facă bine treaba, că „pune osul”, că nu are ADN de trădător şi nu e diabolic din interes personal.
De când a preluat conducerea PNL, Orban a avut o misiune dificilă. Venea în funcţie după ani şi ani de orbecăială liberală. Rana fuziunii PNL-PDL era încă deschisă. Doare încă amintirea combinaţiei Ponta-Antonescu-USL (căreia i s-a opus personal; de asta liderul Pro România, din dragoste de Crin, spune la orice pas că nu-l suportă). Presiunea dinspre „noul val” USR-PLUS era şi este în continuare mare pentru un partid ce face şpagat chinuitor între trecut şi viitor.
Însă din ce vedem până acum, Orban arată că reuşeşte să ţină cârma pe direcţia bună. A ştiut să împace garda veche a partidului cu „tinerele speranţe” liberale, în frunte cu Robert Sighiartău, Rareş Bogdan şi Violeta Alexandru, şefa PNL Bucureşti.
N-a fost un proces uşor, dovadă disputele cu fostul realizator de la „Jocuri de Putere”, pe care ambii au avut înţelepciunea să le anihileze.
Rămân încă multe de rezolvat, marea miză fiind aceea de a descoperi „infiltraţii” USL de la nivel local, în special în judeţele din sud, la Dolj, Gorj, Dâmboviţa, Constanţa, Argeş sau Mehedinţi.
Dar nimic nu se poate schimba profund peste noapte şi nu întotdeuna să dai cu barda e soluţia cea mai inteligentă. E nevoie de timp şi de păstrat direcţia.
În presă, Orban n-a avut parte niciodată de prea multe laude. De fapt, nici nu trebuie. Dar merita dacă nu un tratament pozitiv, în momente-cheie precum cel de azi, măcar o analiză cu bune şi cu rele. De cele mai multe ori, cel puţin din câte îmi amintesc eu, Ludovic Orban a primit doar bobârnace şi nicidecum bile albe. Şi nu era chiar Satana în carne şi oase.
Tocmai pentru că nu vreau să văd în politicieni răul absolut din această ţară, am simţit eu nevoia azi să trag linie în dreptul lui Ludovic Orban. Nu pot să nu pun semnul egal între căderea Guvernului Dăncilă şi rolul său în această mare victorie a democraţiei din România.
Nu sunt prieten cu el, dimpotrivă, l-am tot „faultat” în trecutul meu jurnalistic, uneori poate mai dur decât era cazul.
Dar nici nu pot să trec cu vederea că, la fel ca noi toţi, cu plusurile şi minusurile de rigoare, Ludovic Orban poate să ne fie partener întru cauza unei altfel de Românii. Una mult mai bună decât cea pe care el însuşi a servit-o, în trecut.
DA, SI (!) noi, simpatizantii… „useristi” (!!!), trebuie saaa… RECUNOASTEM (!) ca P.N.L. si Ludovic Orban au… PRINCIPALUL MERIT (!!!), in asigurarea numarului de voturi necesar pentru succesul motiunii: FELICITARI si MULTUMIRI !!!
Siii…, CA SA FIM DREPTI PANA LA CAPAT…, succesul motiunii se datoreaza SIII… PRESEDINTELUI Klaus Iohannis: la fel, FELICITARI si MULTUMIRI !
DAAAA,’sa dam Cezerului ce=i al Cezarului si lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu !Al’Cezarului'(Orban)sa-i apreciem meritul de a fi fost preseverent si ferm in disputa cu’ciuma rosie’dar’si lui Dumnezeu’sa-i apreciem faptul ca a achiesat la ‘lupta’,nu a tradat(asa cum banuiam)si din cele doua merite a iesit ceea ce dorim de ani de zile,ruperea a cel putin 8 capetele ale’balaurului’psd ceea ce nu este putin lucru.
!
e ziua lui ponta…din pacate…
Nu este ziua lui ponta, si n-are rost sa rostogoliti prostiile de la televiziunile de partid, atat ele, otravurile latriniste, cat si cativa jurnalisti de la care aveam pretentii, au tot aruncat in eter vorbe idioate de genul ca presedintele Iohannis vrea finala cu dancila, si ca va ramane interimara la guvern pana dupa alegerile prezidentiale, iar tampenie mai mare ca asta nici nu vad, decat sa-l judeci simplist pe Orban dupa faptul ca-i place sa cante la chitara. Da, Ludovic Orban este cel care n-a renuntat nicio clipa in acesti trei ani de cosmar sa faca tot ce poate ca sa trimita la cos psd-ul, cu dancila lui cu tot. Ca a facut greseli in trecut, asa este, dar nu exista oameni perfecti, si are totalul meu gir si sustinere pentru ca a reconstruit PNL, si pentru ca a stiut intotdeauna cat este de proasta vreo apropiere de nemernicul psd, insa, chiar si atunci cand s-a intamplat asta, a crezut in PNL, nu s-a dezis si nu a trecut la alt partid, nu a devenit si el vreun traseist, de care-i plin parlamentul. BRAVO ORBAN, BRAVO PNL! Masura si rabdarea pe care le-a demonstrat acum, strategia de care a dat dovada in tot acest timp arata nu numai ca a fost gresit judecat de atat de multi oameni, dar si faptul ca s-ar putea sa fie un prim-ministru foarte bun, in vremurile atat de negre pe care le traim!
Este meritul lui dar mai ales al Presedintelui Iohannis.
Acest partid a fost reformat,vedeti primarii PNL ce performante au.
Vedeti tinerii liberali, S.Muresan,Sigartau,R.Bogdan…….
La mine in familie este o nebunie totala cand ne strangem duminica la masa, eu si sotia liberali,baietii USR-isti, socrii PMP-isti (o iubesc ei mult pe Ioana Constantin)
In general mergem spre bine.
Javrele astea pesediste inca nu si-au dat seama ca structura electoratului este complet schimbata.
Noi suntem un electorat fidel,educat si informat.
Noi iesim in strada pentru idei si principii nu pentru bani.
Acum daca dau strigare pe strada apar 30-40 de mosi si mergem la miting.
Cea mai a dracu’ e „doftoroaica” cum ii spunem noi, fost medic chirurg,pensionar acum.
un articol bine gandit si bine scris
Felicitări, Laurențiu, pentru analiza lucidă și impartială ! Să sperăm că succesul de etapă să nu le sucească mințile !
Felicitari Laurentiu
Sa nu uitam de rolul pe care l-a avut si Rares Bogdan, care a ridicat partidul cu cel putin 5%.
Corect !
Asa este, Loredana, si la modul cel mai simplu, mi-ar parea foarte rau ca la interne sa nu fie Rares Bogdan, cu el acolo, as avea siguranta ca MAI se va reforma si nemernicii vor fi pedepsiti pentru masacrul din 10 august.