miercuri, mai 29, 2024
AcasăMainLimbaj oribil al Olimpiei Ardelean, care justifică excluderea sa din USR: "Votați...

Limbaj oribil al Olimpiei Ardelean, care justifică excluderea sa din USR: „Votați în p…da mamii voastre de nesimțiți!”

-

Ies la iveală dovezi ale comportamentului iresponsabil al Olimpiei Ardelean în interiorul USR. Reacțiile sale în ședințe ale Organizației județene Ilfov (unde era vicepreședinte) sau pe Facebook sunt motive serioase de excludere. O minimă disciplină de partid e obligatorie, altfel se ajunge la haos.

În sesizarea făcută de Marian Hurduc, membru în Biroul Județean Ilfov al USR, către conducerea USR, este evidențiată o ieșire suburbană a Olimpiei Ardelean într-o ședință în care rezultatul votului a fost altfel decât ar fi vrut ea.

„În data de 08.11.2019, în timpul ședinței Biroului Județean Ilfov care a avut pe ordinea de zi, printre altele, discutarea încălcărilor Statutului USR de către președintele filialei USR Buftea, Adrian Ciobanu, cu ocazia votului cu privire la sancțiunile propuse a fi luate împotriva acestuia, d-na Olimpia Ardelean, vicepreședinte al Biroului Județean Ilfov, ne-a adresat următoarele cuvinte: «Votați, în p…da mamii voastre de nesimțiți!». Reacția d-nei Ardelean a venit pe fondul nemulțumirii acesteia că votul nu se desfășura conform așteptărilor sale, atitudinea sa continuând într-o notă agresivă la adresa noastră pe parcursul întregii ședințe”.

Pe baza acestor argumente, Marian Hurduc cerea excluderea din USR a vicepreședintei USR Ilfov, Olimpiei Ardelean. O decizie în acest sens a fost luată în ședința Biroului Național de miercuri, 11 decembrie.

- Advertisement -

S-a adăugat, pe Facebook, postarea din 8 noiembrie, după ședința Biroului Județean în care i-a trimis pe colegii USR-iști să voteze „în p…da mamii lor de nesimțiți”. Cu două zile înainte de alegerile în care Dan Barna era candidatul USR, Olimpia Ardelean a scris:

„Și eu duminică ar trebui să votez USR? Când știu că Barna a făcut la fel cu semnăturile false de la «Fără penali» cumpărate printr-o firmă de promoteri de USR (vreo 20.000 la număr, din alea un milion) pe care angajatul lui din secretariatul general, Ciprian Necula, voia să le trimită la primării? De a trebuit să fac super-scandal la sediul USR? Și Barna a minimizat totul, încercând să dea vina pe mine, că am o vendetă personală”.

O excludere necesară

Cazul Olimpia Ardelean este unul complicat. Tânăra are merite certe, a funcționat și ca avertizor de integritate în cazul semnăturilor false din campania „Fără penali”. Stilul ei generos, voluntar și moral a și ajutat-o să devină vicepreședinte al Biroului Județean Ilfov al USR.

- Advertisement -

Dar când ai derapaje precum cele semnalate de colegii tăi, meritele trec pe planul doi, iar efectele nocive trebuie cântărite cu luciditate. Un asemenea comportament dăunează enorm partidului, fiind mană cerească pentru propaganda PSD. În plus, dacă nu este sancționat conform Statutului USR, el riscă să creeze haos în propriul partid și neîncredere în tabăra aliaților politici, gen PNL.

Pe Statut, Olimpia Ardelean trebuia exclusă. Reacția câtorva sute de USR-iști, inclusiv a unor deputați, senatori și președinți de organizații județene, care au contestat în termeni aspri decizia Biroului Național al partidului, a fost una bine-intenționată, dar emoțională.

USR are o problemă serioasă, pe care va trebui s-o rezolve cumva: găsirea unui echilibru între democrația internă și impunerea unei discipline de partid. Dacă partea a doua va fi neglijată de teama pierderii democrației interne din partid, USR riscă să fie măcinat de scandaluri interne expuse generos în spațiul public. Încurajarea acestora nu e o dovadă de democrație, ci un îndemn la haos.

Un partid are nevoie de exuberanță democratică, dar și de echilibru și înțelepciune. Este etapa la care trebuie să treacă și tânărul USR. Iar pentru asta e nevoie, uneori, și de măsuri aspre, ferme, de genul excluderii unor membri imposibil de disciplinat. Din interior, chiar și înarmați cu cele mai bune intenții, aceștia pot face mai mult rău decât bine.

PRECIZARE: Forma inițială a acestui text conținea și o pretinsă replică agresiv-vulgară a Olimpiei Ardelean, ca mesaj la o postare din grupul intern „Poiana lui Iocan”. Întrucât Olimpia Ardelean susține că nu ea a scris acea replică, iar originea mesajului vulgar a rămas neclară, am decis să eliminăm acel pasaj. Până la o certă probă contrarie, o credităm pe Olimpia Ardelean că spune adevărul.

Care e decizia corectă în "cazul Olimpia Ardelean"?

Arată rezultatele

Loading ... Loading ...

Dan Barna: „Libertatea de expresie nu trebuie să afecteze interesele legitime ale unui partid”

Confruntat cu o puternic curent de contestare, în ultimele zile, președintele USR, Dan Barna, a avut o abordare matură a situației. Explicațiile sale îndeamnă la rațiune.

 • „Există cale statutară de atac, care poate fi urmată, și lucrurile merg mai departe. Ideea că scandalul este un instrument de șantaj intern nu mai poate să continue, pentru că vom ajunge să guvernăm și, fiind într-o coaliție de guvernare, perspectiva asta, în care diverși membri consideră regulile ca elemente opționale, ne pune într-o situație în care nu vom fi credibili. Or, lucrul acesta trebuie să-l reglăm în perioada următoare.”
 • „Libertatea de expresie nu trebuie să afecteze interesele legitime ale unui partid, acelea de a reprezenta poziția electorală pe care și-o asumă într-o campanie.”
 • „Oricare partid din lume are decizii prin care membrii care nu respectă obiectivele politice asumate de către partid sunt sancționați.”
 • „Nicăieri în lume, un membru care în ziua dinaintea votului atacă decizia și candidatul nu  poate beneficia de susținerea organizației. Când o părere afectează direct munca a zeci  de colegi care erau în stradă la împărțit pliante… poate să-și exprime părerea în afara organizației.”
 • „Vorbim și de alegerile locale. Imaginați-vă colegii care vor candida la primăriile marilor orașe ca având, cu o zi, două înainte, alți colegi care îndeamnă electoratul să nu-i voteze.”
 • „Decizia de miercuri nu avea legătură cu acele semnături. Decizia se baza pe niște sesizări ale unor colegi legate de injurii, de jigniri, iar pe de altă parte, de postarea în ziua dinaintea votului a unui mesaj public pe care colegii mei l-au considerat nedrept față de munca și efortul lor din campanie.”
 • „Trebuie să existe în orice organizație, inclusiv în USR, niște limite față de care membrii să se raporteze. Ideea că poți să ai orice abordare față de partid, față de organele de conducere ale partidului, în logica libertății totale de expresie, este una generoasă, dar nu are cum să fie funcțională. Trebuie să existe niște limite. În momentul în care se ajunge într-o zonă de jigniri, într-o zonă de afirmații care nu au în spate nicio dovadă sau nicio realitate, e firesc să existe astfel de reacții ale partidului, pe proceduri statutare.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

„Cazul Olimpia Ardelean” – prima criză serioasă în USR. O atitudine admirabilă, o postare impardonabilă, o excludere cu potențial exploziv

- Advertisement -

25 COMENTARII

 1. Mda, probabil că a făcut și Oli Ardelean greșeli, o fi având un limbaj de mahala la care va trebui să renunțe, dar măsura excluderii e prea severă și a provocat valuri mari în USR; ar trebui să se revină asupra ei.

 2. Cum voiati sa vorbeasca despre faptul ca va anuntase de falsuri si … voi nimic. A asteptat un an si mai bine, si-n loc sa fie pedepsit aducatorul de falsuri e pedepsit cel care le-a denuntat. Bravo, modelul pesedist face cariera si-n usr. Pacat, mare pacat, eu chiar credeam ca am cu cine, dar … m-ati pierdut. Colegii care au muncit sa aduca … falsurile sunt bine merci. au functii in partid? Uite-asa o sa ajungeti sa va agatati de PLUS, sa va bage in Parlament.

  • Care ”falsuri”, mai nene, ca nu a produs cumatra in cauza nicio proba, asa, pe vorbe, poti sa trancanesti cat vrei, si sa aduci oricate acuzatii, in fapt insa, nu faci decat sa creezi prejudicii grave de imagine partidului respectiv. Si-asta cu ”avertizori de integritate”, ne-am dat dreaq, faza e ca nu stiu cum se intampla, dar e plin USR de tot felul de persoane care scurg in presa discutii din bucataria lor interna de partid, lucru foarte, foarte prost. Personal, cred ca e o lupta pentru putere pe viata si pe moarte in USR, iar cei care-au pierdut nu se impaca deloc cu ideea. Dan Barna a fost reconfirmat ca presedinte USR imediat dupa alegerile prezidentiale, iar acest fapt ar fi trebuit sa sisteze toata nebunia celor care nu-l accepta, si care mai rascolesc o faza sau alta din trecut, ca sa repuna pe tapet presedintia partidului.

  • Asta cred si eu! Sunt multi infiltrati in jurul lui barney,daca observa putin mai bine dl.Cartianu,cele mai vanate pentru excludere de asa-zisul salvator al Romaniei sunt femeile!Roxana Wring nu a avut nicio sansa de a se apara,stiau f.bine cine conduce azi CNSASul,oameni pusi de psdei sa „aranjeze” pe cine trebuie cu dosare de turnator…Cosette Chichirau a simtit dorinta ingrijoratoare de dictatura a lui barna,iar acum,ce sa vezi ,o domnisoara este cea care vrea sa distruga partidul „maretului conducator”…nimic,suspect,dle Cartianu?

 3. Bine intentionata? Bai – informeaza-te ca nu ii nici un secret in USR. Asta ii doar inca o oportunitate pentru niste irelevanti sa faca campanie pe greselile de comunicare ale lui Barna.

  Li se rupe la baronii aia locali de integritate. Fa pe jurnalistul si intreaba oamenii exclusi de acei oameni in filiale locale. Oamenii aia fac excluderea lui Ardelean sa para exercitiu de jurisprudenta.

 4. Domnul jurnalist ar trebui sa nu mai inghita povestile lacrimogene ale marelui salvator barney si sa se apuce de meserie mai serios,adica niste investigatii impartiale,sa asculte si partile excluse ,ambele ,ce sa vezi,femei si cu verdictul gata fabricat de acasa!Nimic dubios,dle Cartianu? Eu inteleg ca va plac sporturile barbatesti,dar mai putina exaltare in meseria asta e de preferat,ca sa nu cadeti in capcanele policienilor de carton..

  • De ce deturnezi si mmanipulezi? Nu se vorbeste in articol nici despre salvatori, nici despre Barna, ci despre o persoana care are un limbaj si i comportare incompatibile cu orice partid.
   Unde a crescut, la satra?

   • Ai auzit-o dumneata vorbind asa,live,sau ai citit doar „citatele” in presa „independenta”?Nu denaturez nimic,mi se pare de bun simt sa asculti si partea incriminata,nu sa-i pui in gura ceva fara sa verifici ,luand interviu,de ex,partii incriminate,ca jurnalist ce te pretinzi independent!!Am dreptul castigat la opinie si nu mi-l poate lua nimeni,devreme ce s-a murit pentru dreptul meu de a nu fi de acord cu un lucru care nu este verificat din mai multe surse!!!Adica aia 500-600 de membri usere care protesteaza imp.dictaturii lui barnea ,inclusiv nume ca Stelian Ion si Gotiu,sunt neghiobi,iar cei cativa pupincuristi din jurul lui barna sunt desteptii partidului? Stelian Ion e jurist,cred ca nu il poti suspecta ca nu stie legile!Nu ti-am trimis dumitale comentariul meu,nu iti place,nu citi!

 5. Cand am comentat la celalalt articol, nu aflasem chiar totul.
  E inadmisibil, asa ceva nu are ce cauta in USR. Nu trebuie reprimita, cativa insi ca ea ar fi cappabili sa pulverizeze intreg partidul. format in generel de oameni bine crescutu..

  • Statutul USR este facut de dictatori si mincinosi pentru alti dictatori si mincinosi. Daca un membru USR este mincinos, mafiot si hot intelegem ca dupa statut acestuia nu i se poate spune adevarul in fata de catre ceilalti membri, cu alte cuvinte in USR raul nu poate fi identificat si izolat din cauza de insulte! Adevarul de cele mai multe ori este neplacut. Incredibil ce partid cu apucaturi dictatoriale am putut sa votez!

 6. Pai spuneti-mi si mie ce diferenta este intre asta si Volguta?
  Vai mama noastra daca si astia pe care ii credeam altfel au printre ei specimene din astea.
  Un om educat nu se poate exprima asa nicaieri, in societate,in public, in familie si nici macar in privat.

 7. Situaţia a fost exploatată zgomotos de grupările anti-Barna, deşi agitaţia cu liste false în campania Fără Penali alimentează generos presa şi forumurile ostile USR. De aici, mare pierdere de imagine: e partid sau cenaclu literar? Greu de verificat dacă nicuşoriştii, chichiriştii şi plusiştii au jucat serios pro-Barna la prezidenţialele câştigate de Dăncilă.

 8. USR aripa Barna isi bate joc de alegatori si membri. Cand Vlad Voiculescu marioneta lui Ciolos a jignit USR cu limbaj de mahala numind dezbaterile din USR „„puţoială“, Barna si slugile au tacut chitic. Mai mult in loc sa ii avertizeze pe Ciolos si pe Voiculescu si-au criticat si cenzurat proprii membri de partid pentru ca au facut public limbajul suburban al lui Voiculescu. Daca era barbat, Oli Ardelean nu ar fi patit nimic. Dupa ce ca sunt dictatori, Barna si slugile mai sunt si niste frustrati lasi si misogini. Si in astia trebuie sa ne punem noi increderea pentru un viitor mai bun! USR sa se desparta, neghina sa ramana cu Barna,asta daca vor sa mai conteze la vreun rand de alegeri.

  • Normal era să îi dea un avertisment, mai întâi, să o pună în discuție. E USR, nu e batalion disciplinar! Probabil că așa se vorbește în „gașca” ei. Au dat-o afară pentru că spunea adevărul. Iar mesajele cu „membri neimportanți” și „corectura” lui Barna care a spus mai frumos, „diverși membri” arată că nu sunt nici prea inteligenți. Au doar și ei spirit de grup, dar înțeleg ca treaba nu e încheiată. Cred că USR a pierdut zece procente. Eu nu îi mai votez.

 9. Toate mahalagioaicele sunt in politica dâmbovițeană așa ca era de așteptat sa se întâmple așa ceva in USR.
  Ce ne demonstrează ca avem multe vuvuzele in politica care se cred ca pe cai mari dar ne demonstrează limbajul suburban card nu are ce cauta in politica.

 10. La asemenea jargon, cum să ai vreo speranță de la tinerii politicieni? Este normal ca mămica să o apere, așa cum am văzut, dar de ce nu s-a ocupat și de educația ”fetiței”? Este un caz dezamăgitor pentru tânăra politică românească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -