joi, noiembrie 21, 2024
AcasăNewsKlaus Iohannis dă semnalul tăierilor bugetare: "Va fi nevoie de reevaluarea TUTUROR...

Klaus Iohannis dă semnalul tăierilor bugetare: „Va fi nevoie de reevaluarea TUTUROR cheltuielilor care se fac din banul public”

-

În declarația de presă de luni, în care a anunțat că săptămâna viitoare va decreta prelungirea stării de urgență cu o lună, președintele Klaus Iohannis a mai făcut o afirmație de maximă importanță. Aceasta a trecut însă mai puțin observată, fiind atinsă tangențial.

Urmare a cheltuielilor în creștere accelerată (mai ales pe zonele de sănătate și protecție socială) și a încasărilor în scădere abruptă (economia este înghețată în proporție de peste 70%), România are o mare problemă bugetară.

Cum va fi rezolvată aceasta? Ce măsuri vor fi luate pentru scăderea cheltuielilor?

Răspunsul poate fi intuit în această frază-cheie rostită de Klaus Iohannis: „Va fi nevoie de reevaluarea tuturor cheltuielilor care se fac din banul public”.

- Advertisement -

Aici intră toate capitolele controversate sau de-a dreptul scandaloase din zona banilor publici:

  • pensii speciale;
  • salarii în anumite domenii ale sistemului bugetar (ministere, primării etc.);
  • prime și bonusuri în sistemul de stat;
  • numărul exagerat de angajați la stat;
  • indemnizații pentru membrii consiliilor de administrație la companii de stat;
  • alocări enorme pentru televiziunea și radioul public;
  • vouchere date discriminator angajaților la stat (cei de la privat doar plătesc, nu beneficiază);
  • achiziții aberante, de genul i-Phone-urilor de 1.000 de euro bucata, cumpărate de primari sau alți funcționari din bani publici;
  • funcționarea falimentară a unor companii de stat (Tarom, CFR etc.), căpușate sălbatic de clientela politică a PSD-ALDE în ultimii ani;
  • alte beneficii și sinecuri.

Când a spus că „va fi nevoie de reevaluarea tuturor cheltuielilor care se fac din banul public”, e de presupus că președintele Iohannis s-a referit la toate aceste aspecte și la multe altele.

Klaus Iohannis despre situația bugetară

  • „Am discutat o chestiune foarte importantă în a doua parte a ședinței, și anume pregătirea despre rectificarea bugetară. Aici, lucrurile stau foarte serios. Prin această epidemie, avem o criză care nu este doar o criză de sănătate publică, ci este o criză care afectează întreaga economie, care va afecta bugetul.”
  • „Va fi nevoie să se declare o creștere probabil semnificativă a deficitului bugetar. Este nevoie de bani mai mulți, pe de altă parte, în sectorul de sănătate publică, este nevoie de bani destul de mulți pe partea de asistență socială, șomajul tehnic, șomajul – toate trebuie plătite.”
  • „În acest fel, vom avea o situație complicată a bugetului. Însă este clar că aceasă complicație nu se rezolvă de la sine și va trebui Guvernul să facă o analiză cuprinzătoare și să nu ne limităm doar la o rectificare a bugetului care prevede câteva schmbări pe următoarele luni de zile. va fi nevoie să se reevalueze și veniturile, care sunt în scădere, dar și cheltuielile pe întregul an fiscal, cheltuieli care sunt în creștere și, în acest fel, va fi nevoie de reevaluarea tuturor cheltuielilor care se fac din banul public.”

VIDEO: Declarația de presă a lui Klaus Iohannis (luni, 6 aprilie 2020)

https://www.facebook.com/privesc.eu/videos/224396982101056/

Alte capitole abordate de Klaus Iohannis

„Nu este momentul să ne relaxăm!”

  • „În comparație cu alte țări, creșterea numărui de persoane afectate de epidemie nu a fost așa mare cum am observat, de exemplu, în țări unde avem mulți români – Italia, Spania… Acest lucru, evident, vinde din faptul că noi, din timp, am luat măsuri foarte ferme.”
  • „Însă trebuie să vă avertizez foarte clar: nu este momentul să ne relaxăm! În niciun caz nu este momentul să nu mai respectăm indicațiile autorităților.
  • Dacă respectăm indicațiile, este posibil să nu avem ocreștere foarte mare. Dacă nu le respectăm, este posibil să ajungem în scenarii cum le-am văzut, din păcate, în Italia sau Spania.”
  • „Este clar: nu suntem încă la vârful epidemiei. În niciun caz nu este momentul să ne relaxăm. Să fim atenți, să nu fim panicați!”

15,5 milioane de măști

  • „O veste bună: avem deja primele rezultate semnificative ale măsurilor luate de Guvern: primim în această săptămână 2,5 milioane de măști pentru medici, aproximativ 5 milioane de măști de protecție pentru forțele de ordine – jandarmi, polițiști -, aproximativ 8 milioane de măști care vor ajunge la populație. Vor veni în zilele imediat următoare 500.000 de combinezoane pentru medici și pentru personalul medical.”

Prelungirea stării de urgență

  • „Trăgând linie și adunând, am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgență. În acest fel am solicitat Guvernului să vină cu propuneri pentru a fi incluse în acest decret. În cursul acestei săptămâni vom elabora textul decretului. La începutul săptămânii voi emite un nou decret, care va prelungi starea de urgență cu încă o lună de zile. Această perioadă este absolut necesară pentru a ține evoluția epidemiei sub control.”

11 medici și 6 asistenți trimiși în Italia

  • „Am avut o discuție legată de felul în care România își arată solidaritatea față de alții și am decis ca România să trimită o echipă de medici şi asistenţi medicali în Italia. Ei vor merge acolo, în zona Milano. Vor pleca cel târziu mâine (marţi – n. red.). O echipă formată din 11 medici şi 6 asistenţi medicali.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Primar PSD arestat când lua „șpagă de pandemie”: cu mască pe figură și mănuși de protecție! S-a ferit de covid, dar l-a lovit flagrantul

8 COMENTARII

  1. Niels Schncker… explică liberalilor:

    Nu veți tăia fondurile bugetare sau salariile la primari și la cei care sunt în primării în ajutorul oamenilor din orașe și sate. Acesta e un test bun din Biblie. Doctorii sunt buni dar pregătiți de dr. Radu Bălănescu sunt mici, și slab plătiți mereu pretutindeni. Acesta nu e un război militar.

    Restul cheltuielilor se reduc cu 25% spre 35% în sectorul bugetar pe durata Pandemiei dacă nu muncesc la birouri. Nu veți reorganiza teritoriul ca une Daraban.

    Guvernul SUA prin vocea HQ MAPN

  2. Era normal să se facă aceste măsuri, sectorul privat cel care aduce banii la buget e in colaps,în schimb paraziții stau acasă,sau la primării pe salarii uriașe…!!! . gândiți vă că sunt sute de mii de oameni prin primării care practic nu fac nimic , alte sute de mii taie Frunze la câini în județe ,consilii județene, direcții, servicii… trebuie reorganizata administrarea țării, trebuie oprită scurgerea banului public în buzunarele escrocilor din primării … salarii uriașe și-au dat acești hoți și bandiți….nu e normal că un om care lucrează la privat să câștige un sfert cât câștigă angajații primăriilor…acum ori niciodată pe ei pe mama lor…

  3. Daca dai o lege sa plece din institutiile publice pensionarii care iau si pensii si salarii, rudele pana la gradul 3 ( sa ramana doar unul ) si cei care pot iesi anticipat beneficiind de grupe de munca, pe putin pleaca 150- 200000. S-ar curata si sistemul.

  4. S-a pornit prost de la inceput – ca doar si Klausel si Orbanel au fost bugetari toata viatza! Nu tb sa se bage somaj tehnic la privat – oamenii tb lasati sa munceasca – ca ei tin in spate bugetarii si pensionarii – tb din 16 martie sa se bage in somaj tehnic bugetarii neesentiali – adica 80% din ei… oficial sunt 1,5 milioane bugetari – tb redusi la jumatate, in 2004 erau 900000! De atunci populatia tarii a scazut cu 4 milioane! Putorile bugetare inutile de ce s-au inmultit?

    • Perfect de acord…in timp ce firmele.private aa trimis oamenii acasa, bugetarii au lucrat in continuare ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Inteleg, sunt sectoare unde nu poti opri serviciile, sunt termene, etc…dar toti sa lucreze? Ce au mai verificat toti inspectorii ANAF, toti inspectorii ITM, toti inspectorii DSV sau cei de la protecția consumatorilor daca restaurantele, barurile, hotelurile, au fost inchise…ce au lucrat in primarii.daca programul cu publicul a fost redus drastic…sunt întrebări fara raspuns.

  5. Problema este ca in toamna romanii vor vota iar masiv PSD care vor activa din nou furtul din banul public.
    Nu o sa fie nici o taiere de pensii speciale si nici de salarii nesimtite. Antena 3 vegheaza si spala pe creier romanii care vor vota cum vor ei. Vom porni din nou din 2012 doar de data asta fara bani.

    • Vor incerca sa mulga sectorul privat ca de fiecare data. Cu controale, spagi la partid. Numai ca o sa vedem cati privati vor mai ramane dupa pandemia asta. Statul i-a considerat mereu niste hoti si i-a umilit cat au putut. In loc sa avem o economie privata cu salarii normale, avem o fauna bugetara si capuse la sacul public. Cunosc situatia controalelor facute de Politia Economica recent la un lant de farmacii in Bucuresti. Au intrat in farmacie, care este open-space cu produse pe care le poti atinge. Au cerut stocurile la cateva de pe raft. Au gasit neconcodante, cel mai probabil furturi nescazute din gestiune si au dat amenda de 20.000 lei. Asta este Romania reala, Romania lui Iohannis. Preventia nu exista ci doar umilinta.

  6. Vorbe in vant si populism ieftin. Este an electoral si le este frica sa se atinga de privilegiile parvenitilor. Salarii enorme, sporuri, nepotism, spaga, jaf in banul public. Asa arata Romania in ochii celor care incearca sa faca o afacere legala. In timp ce sectorul privat este pur si simplu linsat economic sub pretextul pandemiei, sectorul bugetar este la SPA. Nicio solidaritate n-am vazut pana acum. Firea dadea zilele trecute un contral fiului lui Nanu primar de Cornu unde s-au parcelat terenuri pentru toata sleahta bolsevicilor in frunte cu Bombonel. Deloc putin 18 milioane euro pentru banci. A mai dat tot pe atat Catredalei Umilirii Neamului. Cand vor raspunde nenorocitii astia domnule Cartianu? Nu facem nimic sa ne fie bine noua, parintilor si copiilor nostri. Sa puna mana sa-si justifice averile unii ca Marian Oprisan, Dragnea, daca nu pot dovedi atunci se confisca. O divizie speciala la ANAF precum in SUA. S-ar intoarce banul imediat inapoi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -