Iohannis: „Militarii români au făcut ca România să fie azi o ţară respectată, în UE şi în NATO”

1
579

Profesionalismul și spiritul de camaraderie ale militarilor români sunt recunoscute atât pe plan intern cât și de către partenerii externi, transmite președintele Klaus Iohannis, într-un mesaj adresat, luni, cu ocazia Zilei Veteranilor de Război.

Mesajul integral al președintelui

„Aniversăm pe 29 aprilie «Ziua Veteranilor de Război», un bun prilej de a reflecta la parcursul istoric al statului român. Îi omagiem astăzi pe cei care au pus mai presus de propriul destin viitorul patriei și împlinirea dezideratelor naționale și ne înclinăm în fața lor cu recunoștință și respect.

Armata României şi-a făcut datoria față de țară în Războiul de Independență și în cele două conflagrații mondiale, militarii noștri continuând să-și pună viața în slujba țării şi după 1990, în teatrele de operații din Afganistan, Irak şi Balcanii de Vest.

Devotamentul și abnegația cu care militarii noștri au slujit drapelul național, uneori cu prețul sacrificiului suprem, au făcut ca România să fie astăzi o țară respectată, membră a Alianţei Nord-Atlantice şi a Uniunii Europene. Profesionalismul, competenţa şi spiritul de camaraderie al militarilor români sunt cunoscute şi apreciate atât în ţară, cât şi în rândul aliaţilor şi partenerilor noştri.

Avem, așadar, datoria de a cinsti memoria eroilor neamului românesc și de a face tot ce ne stă în putință pentru a păstra integritatea și libertatea țării noastre.

Cunosc dificultățile cu care se confruntă în prezent veteranii de război și doresc să îi asigur că le sunt alături și că susțin, în continuare, demersurile pentru identificarea și concretizarea celor mai bune soluții pentru rezolvarea acestor probleme.

În semn de recunoștință și ca recompensă morală, cu ocazia celebrării «Zilei Veteranilor de Război», am înaintat în gradul următor și am acordat gradul de general de brigadă, în retragere, unor veterani de război.

Salut, de asemenea, aportul deosebit al asociațiilor veteranilor de război la educarea tinerei generații şi la promovarea cu consecvență a valorilor noastre naționale.

Totodată, îmi exprim întreaga considerație pentru văduvele de război şi văduvele de veterani de război, care au făcut sacrificii şi care au trecut cu demnitate prin perioadele de grea încercare.

Vă asigur, încă o dată, dragi veterani de război, de aprecierea și respectul meu pentru tot ceea ce ați realizat în beneficiul statului român, sub culorile drapelului național, și vă transmit urări de sănătate și liniște sufletească alături de cei dragi”.

 

1 COMENTARIU

  1. Armata Alba Iulia Regia 01.12.1600 este cea mai performantă armată în spionaj. Dar războiul nostru nu mai e Afghanistan. Alții l-au hotărât, noi l-am continuat. Nu un război extern aprinde lumina patriei. Ci frica de a fi soldat în fața glonțului pe timp de pace când generalii văd negura anilor.

    Iohannis nu promite dotarea armatei cu cele necesare. Mestecă un discurs. Armata are buget de 2% din PIB. Doar pe hârtie. Bugetul e furat ci acordul Consiliului de Apărare al Țării unde preşedintele Klaus Iohannis e Şeful.

    Un preşedinte foarte bogat. Prea nedemn.

    Soldați, din 2020… liniște sufletească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here