Starea de spirit din tabăra rușilor și a separatiștilor continuă să se deterioreze în războiul din Ucraina. Tensiunile între „aliați” cresc și moralul scade, amplificat de atitudinea abuzivă și disprețuitoare a rușilor, care îi fură și îi exploatează la maximum pe militarii încorporați cu forța din așa-zisele republici separatiste Donețk și Lugansk. Dialogul dintre un combatant de 22 de ani din Donețk și iubita sa, interceptat de serviciile ucrainene, este pur și simplu năucitor.
Băiatul îi înjură permanent pe ruși, despre care spune că îi folosesc pe militarii din republica separatistă pe post de carne de tun. Conform regulamentului, combatanții ar trebui schimbați la fiecare două săptămâni, dar unitatea celui care vorbește este deja de două luni neîntrerupt în prima linie. Tânărul spune că rușii nu le vor da nici măcar banii promiși celor care luptă, 20.000 de ruble (320 de euro), pentru că actele sunt falsificate și, oficial, ei nu se află pe front!
„Simt că-mi pierd mințile!”, se plânge soldatul, în timp ce iubita sa, mult mai relaxată, râde și-i spune că Mariupol e reconstruit (așa pretinde propaganda putinistă). Dar băiatul îi răspunde că nu-i pasă și s-a săturat de ruși și de mizeriile pe care le fac, deși știe că „știu doar că voi, toți cei de acolo… sunteți iubitori ai acestei Rușii“.
Discuția deviază apoi și cei doi discută, mai relaxați, despre ce a reușit soldatul separatist să fure de prin casele ucrainenilor în localitățile ocupate. Din dialog rezultă că băiatul e foarte încântat că a reușit să pună mâna pe niște dispozitive Samsung care conectează telefonul cu televizorul și chiar „un stick de memorie RAM pentru PC care costă 5.000 de ruble (80 de euro – n. red.), îți imaginezi?“. Tânărul a mai trimis acasă și trei televizoare, dar două „au ars”, iar al treilea încă n-a sosit. Iubita sa e încântată și-i cere să-i trimită și un uscător de păr, ca să nu mai fie nevoită să dea din cap când își usucă părul.
Mai jos, dialogul dintre militarul separatist și iubita sa tradus de letonul Dmitri, care de la începutul războiului preia și traduce texte și informații relevante din spațiul ex-sovietic.
„Înțelegi, totul depinde de rușii ăștia nenorociți… Ne-au tras-o în cur de 8 ani, și continuă să ne-o tragă… Rușii se acoperă cu noi, la dracu’. Suntem băgați în prima linie“
(R)=Soldat rus (G)=Iubită
„(R): Scârbe, cât m-am săturat de ei (de ruși – n. red.), cât m-am săturat de asta, pur și simplu… îmi pierd mințile.
(G): În sfârșit te trimit înapoi acasă?
(R): Nu.
(G): Te vor lua din nou de aici?
(R): Pe cine – „tu”? Mă duc acasă doar pentru câteva zile… ca să pot fi acasă.
(G): Deci, nu pentru totdeauna?
(R): Ce „pentru totdeauna”? Glumești… Înțelegi, totul depinde de rușii ăștia nenorociți… Ne-au tras-o în cur de 8 ani, și continuă să ne-o tragă…
(G): Măcar Mariupol este reconstruit.
(R): La dracu’ cu Mariupol ăsta… Se duc toți la dracu’ în Rusia. Rușii se acoperă cu noi, la dracu’. Suntem băgați în prima linie. Și acești nenorociți, naiba știe unde sunt…
(G): Bine, hai să trecem peste politică… bine?
(R): Da… Știu doar că voi, toți cei de acolo… sunteți iubitori ai acestei Rusii.
(explozii în fundal)
(G): Poți să le ceri să tragă mai încet? Mă întrerup (râde).
(R): Da, cu siguranță.
(G): Du-te și întreabă-i (râde). Ăla trage în tine?
(R): Nu.
(G): De la tine?
(R): Nu.
(G): La tine?
(R): Nu.
(G): Ești prost?
(R): Ce? Nu… E vorba de Ucraina. Rusia. Și RPD (Republica Populară Donețk – n. red.).
(G): Te întreb, se trage în voi? – „Nu”.
(R): Nu spre noi.
(G): „Ești prost?” – „Nu”. (Râde) Trag în aer?
(R): Trag în ucraineni.
(G): Așa că eu întreb f…t de tot: „se trage dinspre voi?”. – „Nu”. Dania, ești încet (la minte – n. red.)?
(R): Nu suntem noi și nu e de la noi.
(G): Cine, atunci?!
(R): Rușii. La naiba. Noi nu suntem ruși.
„Pentru ca noi să stăm în prima linie, trebuie să primim despăgubiri – 20.000 de ruble. Nu există! Pentru că noi nu suntem aici! Nu există documente. Nimeni nu va primi statutul de combatant“
(G): Mhm.
(R): Mhm. Oricum, îți spun asta – suntem f…ți regește aici.
(G): De ce?
(R): Păi… se pare că… pentru ca noi să stăm în prima linie, trebuie să primim despăgubiri – 20.000 de ruble (320 de euro – n. red.). Nu există.
(G): De ce?
(R): Pentru că noi nu suntem aici! Nu există documente. Nimeni nu va primi statutul de combatant.
(G): De ce nu vă răzvrătiți?
(R): Ce vrei să faci? Te vor împușca undeva și gata… Știi cum se spune, războiul va șterge totul.
(G): Da…
„Am trimis acasă un stick de memorie RAM pentru PC care costă 5.000 de ruble, îți imaginezi? În Ienakievo, un dispozitiv grozav care se conectează la televizor… Cred că este Samsung Android… Este grozav! Și, de asemenea, am la mine două dispozitive Android…“
(R): Este adevărat. (…) Am trimis acasă un stick de memorie RAM pentru PC care costă 5.000 de ruble (80 de euro – n. red.), îți imaginezi?
(G): La naiba… Ce tare…
(R): Da. Și, de asemenea… în Ienakievo, un dispozitiv grozav care se conectează la televizor… Cred că este un dispozitiv Samsung Android… Doar că nu am avut ocazia să îl verific încă. Este grozav… Și, de asemenea, am la mine două dispozitive Android… unul pe 3.32, altul pe 1.8… Păcat, însă, că televizorul nu a ajuns. (…) Deci suntem aici de două luni… în timp ce noi trebuie să fim rotiți la fiecare două săptămâni. Dar asta nu se întâmplă… Știți de ce? Pentru că bărbaților de 30 de ani le e f*te frică să vină aici…. s-au p*sat… Iar eu ca un tânăr de 20 de ani trebuie să fiu aici. Nu știu de ce, când veneam aici de la Volchansk, nimeni nu mă întreba, vrei sau nu vrei. Pur și simplu era pus ca un fapt, că mă duc. Și atât… Nimeni nu mă întreba dacă vreau să o fac… și nici nu se uitau câți ani am – 30 sau 20… În fine… (…)
(G): Ca să mă mut… am nevoie de o mașină. Tata va veni să se uite la asta, dar nu știu…
(R): Nu are rost să cumpărăm…
(G): Am nevoie de un uscător de păr…
(R): Ai nevoie…
(G): Uscătorul de păr nu costă nimic, totuși…
(R): O să ți-l aduc eu.
(G): Oh, nu te deranja, deja mi-ai adus televizorul! (Râde)
(R): F…u-i, ce păcat de televizor. F…u-i, două televizoare au ars…
(G): Iepuraș, până îl aduci tu pe uscătorul de păr… Mai trebuie să dau din cap?
(R): Măcar am… două dispozitive Android… f…t de tare…“
[…] soldat separatist din Doneţk discută cu iubita lui, la telefon. Discuţia este simptomatică pentru aversiunea dintre separatişti şi […]
[…] este simplă: deși ei se află în prima linie și sunt angajați în lupte zilnice cu ucrainenii, militarii ruși nu sunt trecuți de comandanții lor ca fiind pe front! Practic, ei nu figurează în acte că ar da vreo bătălie. Guvernul nu le plătește, astfel, […]