Culturile declarate calamitate de secetă în 2020 sunt, în unele județe, mai întinse ca suprafață decât cele însămânțate astă-toamnă, a dezvăluit Adrian Oros, ministrul Agriculturii, într-o conferință de presă ținută luni.
Miza ar fi despăgubirile pe care guvernul s-a angajat să le plătească fermierilor afectați de secetă.
Se declară suprafețe calamitate de secetă mai mari decât în realitate pentru a obține despăgubiri mai mari din partea statului
Ministrul a făcut un apel la fermieri și la membrii comisiilor de constatare a pagubelor, pentru ca măsurătorile să se facă în mod corect, ”pentru că în unele județe suprafețele consemnate calamitate se apropie sau depășesc suprafețele raportate în toamnă ca însămânțate”.
Termenul de finalizare a documentației ar fi sfârșitul lunii mai, urmând ca apoi să se treacă la despăgubirea fermierilor cu culturi agricole afectate de secetă. ”Procese verbale de constatare a pagubelor, din înștiințări făcute de către fermieri, sunt pentru 1,6 milioane de hectare calamitate, din care s-au verificat 941.000 de hectare”, a spus Oros.
Acesta crede că inadvertența este fie din cauză că astă-toamnă s-au raportat greșit suprafețele însămânțate, fie pentru că acum cei care vin să constate pagubele “umflă” nota de plată. ”Vrem să-i despăgubim pe toți cei care sunt păgubiți, dar datele după care calculăm trebuie să fie niște date reale”, spune ministrul.
Șmecherii în vremea PSD: culturi fictive de roșii și cantități ireale de lână
Nu e prima oară când Oros descoperă șmecherii făcute pe spinarea statului. Acesta a afirmat la începutul acestei luni că s-au descoperit lucruri aberante în raportările de anul trecut la programul subvențiilor pentru suprafețele cultivate cu roșii și pentru producția de lână.
La roșii s-a constatat că se făceau documente fictive, pentru suprafețe care nu fuseseră cultivate cu roșii, pentru a se încasa subvențiile.
La programul pentru lână, ciobanii se înțelegeau cu funcționarii statului și treceau în acte cantități pe cap de oaie și de 6 ori mai mari decât este fizic posibil să producă animalul.
În anii ’80, unele județe raportau că au însămânțat o suprafață mai mare decât tot teritoriul lor
Practica măsluirii datelor din agricultură este foarte veche în România și își are originile în propaganda ceaușistă din anii ’70-’80.
Se știa, la vremea respectivă, că România raporta o producție de cereale la hectar și de două-trei ori mai mare decât cea reală, pentru a “da bine” la statisticile macroeconomice.
În anii de sfârșit ai regimului comunist s-a înregistrat chiar o premieră rămasă legendară.
Pentru că, de jos în sus (pornind de la Cooperativele agricole de producție și continuând cu șefii de județ, de direcții și terminând cu miniștrii), toți aveau obiceiul să umfle cifrele reale, s-a ajuns ca, la un moment dat, suprafața terenurilor agricole raportate ca fiind însămânțate să depășească suprafața totală a județelor respective!
Kilometrul lui Dragnea!!..care era de fapt 800 de metrii!!..se minte peste tot,în agricultură,în economie,în învățământ,în sănătatea..păi cine mai crede in datele furnizate de comitetul de înmormântare national!!.. s-au prins și ăia de la Bruxelles de cotcariile din Romania, datele furnizate către uniunea europeană sunt false și de regulă umflate,asta în toate domeniile…nu mai ești sigur pe nimic în țara asta, ăia de la Dacia se fac că muncesc,dar grupul Renault e pe cale sa fie închis!!!.. nemții de la Sebeș reduc producția la jumătate ,e un haos în țară de nedescris,dar avem un sector profitabil…bugetarii!!.. ăștia cresc zilnic ca număr,se pare că suntem pe la un milion jumate de ploșnițe.. aici se face planul in fiecare zi.. ăilalți lefegii de la privat o i-au in mână,…