S-a născut în Canada din tată român și mamă chinezoaică, are 18 ani și reprezintă Marea Britanie. La 26 de zile de la primul ei meci în circuitul WTA, Emma Răducanu face furori la Wimbledon: a treia victorie consecutivă, 6-3, 7-5 cu Sorana Cîrstea (jucătoare de Top 50 mondial), o propulsează în „optimile” primului ei turneu de Grand Slam.
La două zile după ce a învins-o pe bielorusa Victoria Azarenka (31 de ani, locul 14 WTA și fost lider mondial), Sorana Cîrstea (31 de ani, locul 45 WTA) n-a avut soluții în meciul cu mult mai tânăra Emma Răducanu (18 ani, locul 338 WTA). Jucătoa britanică născută la Toronto (Canada), din tată român și mamă chinezoaică, a câștigat în două seturi: 6-3, 7-5.
Încurajată de cei 2.000 de spectatori prezenți pe Terenul 1, Emma Răducanu s-a automotivat după fiecare punct câștigat și a arătat un psihic de fier în actul secund, când Sorana Cîrstea părea că deține controlul.
Emma Răducanu este văzută drept viitoarea mare vedetă a tenisului britanic. Cele trei victorii de la Wimbledon, fără set pierdut, i-au impresionat pe experții acestui sport. Două dintre învinsele Emmei sunt jucătoare de Top 50 mondial.
Emma Răducanu (Marea Britanie, 338) la Wimbledon 2021
- Turul 1: 7-6, 6-0 cu Vitalia Diatchenko (Rusia, 150)
- Turul 2: 6-2, 6-4 cu Marketa Vondrousova (Cehia, 42)
- Turul 3: 6-3, 7-5 cu Sorana Cîrstea (România, 45)
- Turul 4 („optimi”): o va întâlni pe Ajla Tomljanovic (Australia, 75).
A urcat de pe locul 338 pe 175 într-o săptămână!
Emma Răducanu este deja senzația ediției 2021 a Grand Slam-ului de la Wimbledon. Are 18 ani și jumătate (e născută pe 13 noiembrie 2002) și are mai puțin de o lună de la debutul în circuitul WTA (până atunci evoluase în circuitul ITF). Pe 7 iunie a pierdut în primul tur la Nottingham (3-6, 4-6 cu compatrioata sa Harriet Dart), unde a putut participa grație unei invitații.
9 zile mai târziu, într-un alt turneu găzduit de Nottingham, a obținut prima victorie în circuitul WTA: 7-6, 6-2 cu australianca Storm Sanders. Imediat a venit și al doilea succes, 6-3, 6-3 cu unguroaica Timea Babos, apoi a fost eliminată de bulgăroaica Țvetana Pironkova (5-7, 6-7).
Așadar, la startul primului ei turneu de Grand Slam, Emma Răducanu avea doar 4 meciuri în circuitul WTA. Iar la Wimbledon – unde a putut participa grație unui wild card – a făcut deja ravagii.
Înaintea acestui turneu, Emma câștigase din tenis premii de 35.185 de dolari. La Wimbledon și-a asigurat deja 210.810 euro, adică de 6 ori mai mult!
Calificarea în „optimi” i-a adus Emmei Răducanu și 230 de puncte WTA, mai mult decât toată zestrea anterioară (174 de puncte). Cu 404 puncte, Emma se află deja pe locul 175 mondial în clasamentul Live WTA (a urcat 163 de poziții într-o săptămână!), iar ascensiunea sa este abia la început.
Emma Răducanu s-a născut în Canada, la Toronto, din tată român și mamă chinezoaică. Avea 2 ani când familia sa s-a mutat în Marea Britanie, țară pe care o reprezintă acum în turneele de tenis.
O altă tenismenă de clasă mondială care are origini românești este Bianca Vanessa Andreescu (21 de ani, locul 7 WTA). În cazul său, ambii părinți sunt români, iar ea a locuit câțiva ani în România, însă familia s-a stabilit în Canada, iar Bianca joacă pentru această țară.
Eu as spune sa nu va mai laudati cu jucatoarele altor tari. Cei care au plecat din Romania au plecat pentru totdeauna. Au plecat pentru ca Romania este o tara de rahat plina de idioti. 90 % din cei plecati s-au rupt complect de Romania. Nu stiu nici macar cine este presedinte iar copiii lor abia vorbesc romaneste.
Te inseli. Prezenta masiva la vot a romanilor din diaspora arata ca ei nu au rupt legaturile cu Romania chiar daca s-au stabilit definitiv in alte tari. Unii stiu mai bine ce se petrece la noi decat in tara in care traiesc. Eu am un frate care de peste 20 de ani traieste cu familia lui in Italia unde are o slujba buna si si-a cumparat casa. Insa, cu toate ca s-a integrat bine acolo, nu se poate spune ca a devenit cu adevarat italian, se uita mai mult la posturile TV romanesti si spune ca asa face majoritatea celor din comunitatea romaneasca de acolo. Foarte putini dintre ei se vor mai intoarce in tara. Altceva este cu copiii romanilor din strainatate, singura legatura cu noi e ca stiu romana pentru ca au invatat-o in familie, iar peste inca o generatie nu se va mai vorbi de mari comunitati romanesti pentru ca vor fi asimilate aproape complet de populatia majoritara.
Cand niste parinti tampiti ii invata pe copii sa se supere pe sat…ce perle pierdute?Multi alti cetateni din lumea intreaga aleg sa se stabileasca in alte tari.Depinde ce au in cap,de ce pleaca si daca ,plecand,dau vina pentru soarta lor pe tara si nu pe regimul politic! Mult prea des aud cum ca romanasi „de aur” pleaca din tara ,pentru ca ,vezi-Doamne,tara e de ra..t si ei ,nu sunt pretuiti la „valoarea” lor…atunci fug la straini sa suporte mizerii mult mai mari acolo decat aici si asa ,iata cum „perlele „noastre sunt in mainile altora,care cica i-ar merita!Dar ,plangandu-si soarta si fugind pentru un trai mai bun,lasa hotii sa puna mana pe tara… si cu asta am spus destul,ca mi-e sila…
„…în actul secund, când Sorana Cîrstea părea că deține controlul.”
Grigore, ce meci ai vãzut ? Îti reamintesc – dacã chiar ai urmãrit acest meci spectaculos, cu lovituri incredibile – cã Emma a câstigat 8 game-uri la rând (de la 1-3 în primul set la 3-0 în cel secund). Sorana nu a controlat nimic. A încrcat sã se agate de meci, revenind la 3-3, dar nu a condus nicio clipã în setul secund.
Si daca Halep si Serena ramaneau in turneu,tot „perla” era fatuca asta?Ar fi putut sa fie ,sau mai sigur,nu!Parca revad admiratia desantata fata de „romanca” care joaca pentru Canada,care tot asa,a facut furori la inceput,admirata pana la gretosenie de politicienii canadieni,apoi a pierdut teren,caci nu toti au puterea de a se regasi dupa victorii,ca marii tenismeni ,cum e si Simona noastra!Punct.