Guvernarea catastrofală a coaliției PSD-PNL e pe cale să alunge încă o mare companie și să priveze România de investiții importante. Exasperați de instabilitatea legislației și incapabil să înțeleagă schema de subvenție aplicată de Ciolacu și Ciucă, conducătorii grupului german E.ON confirmă că vor să-și vândă afacerea de furnizare a gazelor și energiei electrice din țara noastră. Aceștia au anunțat că nu pot să investească în ceva atât de imprevizibil și că pierd într-un an cât ar câștiga în 20 de ani.
Leonhard Birnbaum, CEO al companiei E.ON, a declarat pentru InvesTenergy că se caută modalități de a ieși din România. E o lovitură foarte grea pentru țara noastră, după ce italienii de la Enel au vândut și ei afacerea tot în domeniul energiei electrice și a gazelor din același motiv – proasta gestionare a țării de către PSD-PNL. Schema de plafonare a prețurilor – România a rămas singura țară din UE care menține tarifele plafonate și, în același timp, țara unde sunt cele mai mari prețuri la gaze și energie electrică! – este foarte complicată, banii sunt plătiți de Guvern cu mare întârziere și se creează disfuncționalități majore.
Acest comportament intervenționist al coaliției PSD-PNL, care se manifestă și în alte ramuri economice, cum ar fi prețurile la unele alimente, seamănă cu stilul din perioada comunistă și provoacă aceleași efecte. Companiile private se retrag, deoarece nimeni nu vrea să lucreze în pierdere și nici să suporte la nesfârșit schimbările bruște și ilogice de legislație.
E astfel pe cale să se împlinească visul suveraniștilor, ca marile companii străine să plece, în loc rămânând firmele băieților deștepți conectați subteran la PSD, PNL și serviciile secrete, care vor duce România înapoi, în anii 1990.
Economistul Bogdan Glăvan a comentat revoltat situația creată de Guvernul PSD-PNL: „După italieni, iată că și grupul german E.ON anunță oficial că se gândește să vândă afacerea de furnizare a gazelor și energiei electrice. Deh, îți trebuie 2 doctorate, 3 facultăți și 7 ani în Tibet ca să înțelegi schemele lui Ciolacu & Ciucă. Ei sunt niște genii. Dacă nu ești în stare să le înțelegi schemele, atunci n-ai ce să cauți în România, Stai la tine acasă în Germania sau în Italia, că ne tragi în jos“.
Germanul Leonhard Birnbaum a lăsat deoparte diplomația practicată de obicei de oamenii de afaceri și a explicat pe șleau că E.ON pleacă din cauza felului dezastruos în care conducerea politică se comportă în România.
Mai jos, explicațiile șefului E.ON:
Leonhard Birnbaum, șeful E.ON: „Am avut prea des dificultăți în ultimii ani în a înțelege care este schema. Este cu adevărat dificil pentru o companie precum E. ON, dacă situația se schimbă constant și foarte abrupt”
„Vom explora opțiunile noastre. Întrebarea este: riscurile și randamentele justifică capitalul pe care îl avem acolo (în România – n. red.)? Așadar, explorăm opțiunea, nu am spus-o și, până când nu am explorat opțiunile noastre, nu vom lua o decizie. Dar motivul este profilul de risc și randament. Vom decide, de fapt, asupra opțiunilor odată ce avem ofertele și până atunci nu luăm nicio decizie.
Am avut prea des dificultăți în ultimii ani în a înțelege care este schema. Este cu adevărat dificil pentru o companie precum E. ON, dacă situația se schimbă constant și foarte abrupt. Volker Raffel (CEO al E.ON România – n. red.) a fost în consiliu, explicându-ne ultimele evoluții de mai multe ori. Și întotdeauna a fost una diferită. Acest lucru este foarte dăunător deoarece avem nevoie cu adevărat de stabilitate și previzibilitate. Ne-ar fi plăcut să vedem mai multă previzibilitate și mai multă stabilitate în ultimii ani decât am văzut de fapt.
Înțeleg că politicienii trebuie să acționeze, dar totuși trebuie să fii conștient că dacă schimbi condițiile foarte repede și foarte des, asta face ca noi investitorii să fim foarte nervoși. Cred că este un mesaj important să ai și fiabilitate în schema de plată a Guvernului. Pentru că fiabilitatea comportamentului statului este un semnal puternic pentru toți tipurile de investitori într-o țară și, prin urmare, este extrem de important să respecți planul.
Practic, peste tot în Europa trebuie să ne dublăm investițiile în rețea. Triplăm orice. Deci, mult mai mulți bani. Deci, dacă trebuie să investesc semnificativ mai mult într-o țară, atunci întreb: voi obține un randament pentru această investiție semnificativ mai mare? Va fi stabilitate? Odată ce am investit, nu pot să plec! Deci, pentru mine este foarte important să am încredere în stabilitatea, fiabilitatea, previzibilitatea unei țări ca investitor.
Riscul pe care îl aveam în afacerea de furnizare din România era atât de masiv încât a fost cu adevărat complet în 2022 și la începutul anului 2023. Ne uitam la asta și am spus că pierdem într-un an ceea ce am fi putut câștiga în 20 de ani. Și asta este inacceptabil“.
Drum bun cale batuta.
1. Modernizarea retelelor? Prea putin prea tarziu.
2. Unitati de productie? Prea putin prea tarziu.
3. Prea mult timp in pozitia de monopol local le-a umflat nejustificat profiturile.
4. Munca efectiva o fac firme subcontractoare ale sefilor E-ON. Ca vorbim de lucrari, interventii, constructii, etc. Fara sundicate, cu salarii mici, iar profiturile ducandu-se la sefii E-ON.
5. Jefuirea si bataia de joc la adresa consumatorului roman. Au fost in stare sa ceara 6.5 lei la kWh.
6. Singurul lucru profesional facut este incasarea banilor. Aici sunt cu adevarat cei mai buni.
Per total vanzarea monopolului de stat Electrica a fost o greseala.
Pardon, o hoție, tovarășe. Ca multe altele … Hai nu ne luati de proști, nu s-a vândut nimic fără ca gașca de bandiți PCR-USL-AUR să incaseze spaga grasă 😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀
„Stabilitatea” lui CiuCio înseamnă destabilizarea unor mari companii (
ENEL, E.ON).
Treziți-vă români!