„HIMARS-ul american va permite distrugerea foarte rapidă, în timp util și cu precizie, a obiectivelor Federației Ruse”

0
1731

Sistemul american de rachete HIMARS, pe care Ucraina îl va primi din partea SUA pentru a contracara atacurile teroriste ale rușilor, are o eficacitate extrem de ridicată. Datorită acestuia, forțele armate ale lui Zelenski vor putea nu doar să împingă apărarea Kremlinului în afara granițelor țării, dar să o și distrugă punctual.

Afirmația îi aparține lui Igor Koziy, expert militar ucrainean al Institutului de Cooperare Euro-Atlantică. Într-un interviu acordat site-ului Obozrevatel.com, acesta a declarat că tocmai de aceea putiniștii se grăbesc să ocupe cât mai repede și integral regiunile Donețk și Lugansk: le este frică să nu fie spulberați de complexele ghidate de mare precizie HIMARS, care sunt capabile să le anihileze artileria.

„Personalul nostru militar va stăpâni foarte repede HIMARS, pentru că nu este nimic complicat în aceste sisteme”

Obozrevatel.com: Departamentul Apărării al SUA a anunțat că a desfășurat sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS destinate Ucrainei. Cât de curând, forțele armate ale Ucrainei vor putea începe să le folosească? Cum va influența acest lucru situația de pe front?

Igor Koziy: Acesta este cu siguranță un aspect pozitiv. HIMARS-ul american va permite distrugerea foarte rapidă, în timp util și cu precizie a obiectivelor Federației Ruse. În primul rând, acele obiective care aparțin categoriei artilerie. Exact acolo unde este necesar să se găsească rapid ținte, să se transmită coordonatele și să se ia decizii cu privire la distrugere. De exemplu, bateria intră în poziție, încă nu a avut timp să se întoarcă. Este necesar să fie observată la timp, să i se determine coordonatele, să fie transferate în sistemul de distrugere, de exemplu, la același HIMARS și, în consecință, să se tragă un foc.

Dar pot apărea situații când ținta va efectua manevre. Nu toate munițiile pot fi manevrate în spatele unei ținte. De exemplu, am văzut cum dronele Bayraktar folosesc muniție care urmează ținta. Același lucru l-am văzut și cu Javelinul – indiferent cum se mișcă ținta. Nu există niciun operator acolo care să aducă constant racheta la țintă, ca pe „Stugna” noastră. Cred că personalul nostru militar va stăpâni foarte repede HIMARS, pentru că nu este nimic deosebit de complicat în aceste sisteme.

În ceea ce privește caracteristicile HIMARS, acestea sunt similare cu un sistem de rachete cu lansare multiplă. Raza de funcționare poate fi de până la 480 km. Dacă vorbim direct despre rachetă, atunci raza sa efectivă este de la 2 la 500 km. În același timp, racheta este foarte controlabilă. Acest sistem este foarte scump – mai mult de 5 milioane de dolari SUA.

„Principala sarcină a Comandamentului Forțelor Armate ale Ucrainei este de a crea o grupare de trupe de rachete și artilerie care să permită nu să împingă sistemul inamicului, ci să-l distrugă”

Obozrevatel.com: Va spori acest lucru în mod semnificativ capacitățile Forțelor Armate ale Ucrainei?

Igor Koziy: Destul de bine. Principala problemă astăzi este lupta contra bateriei. Rusia împinge forțele ucrainene prin lovituri masive de artilerie. Pentru a preveni aceste lovituri, sistemele ghidate de precizie, inclusiv HIMARS, sunt folosite pentru a distruge toate complexele de artilerie și bateriile de artilerie inamice. De asta le este frică și, prin urmare, se grăbesc să ocupe regiunile Lugansk și Donețk.

Obozrevatel.com: În regiunea Herson, unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei au eliberat peste 20 de așezări ocupate de invadatori. În același timp, președintele Zelenski a spus că Ucraina nu se va grăbi în operațiunea de eliberare a teritoriilor, deoarece aceasta ar putea duce la zeci de mii de victime. Vom aștepta armele necesare. Când se va realiza acest proces pe scară largă? Și despre ce fel de arme vorbim? Există arme ofensive specifice de care Forțele Armate ale Ucrainei au nevoie astăzi?

Igor Koziy: Vedem mijloacele prin care Federația Rusă împinge apărarea Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunile Donețk și Lugansk. Utilizează sisteme de artilerie. Prin urmare, principala sarcină a Comandamentului Forțelor Armate ale Ucrainei este de a crea o astfel de grupare, în primul rând, de trupe de rachete și artilerie, care să permită nu să împingă sistemul inamicului, ci să-l distrugă. Și să-l distrugă punctual.

Artileriştii formaţiunii vechi, ai vechiului sistem, trag masiv cu muniţie, acoperă teritoriul, piaţa. Și în timp ce se trage cu arme de precizie, există o țintă, iar ținta este lovită. Nu există așa-numitele ținte de zonă – există un anumit militar, un anumit tanc sau un transportor blindat de personal și el este cel care este distrus. Aceasta este esența armelor ofensive de înaltă precizie.

Președintele are perfectă dreptate. În primul rând, trebuie să se obțină suficiente arme, dar să se țină cont de faptul că și inamicul acționează. Este necesară împrăștierea armelor, să nu fie adunate toate la un loc, să fie păstrate în locuri diferite, să fie mascate, să fie contracarată recunoașterea. În același timp, să nu uităm că inamicul va folosi și recunoașterea aeriană.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Moment istoric: Germania va redeveni puterea militară numărul 1 a Europei. Parlamentul a aprobat un buget anual de 100 de miliarde de euro, al treilea cel mai mare din lume, după SUA și China

* Membrii UE au ajuns neașteptat la un acord de embargo asupra petrolului rusesc. Acum se renunță la 67%, iar până la sfârșitul anului – la 90%

* „Legiunea Străină” a ajuns în Donbass. Rușii sunt încolțiți: au pierdut deja 20% din teritoriul ocupat al orașului Severodonețk

* Rusia: „Crește riscul unei confruntări directe cu NATO”

* VIDEO. „Am primit atât de multe rachete Harpoon, încât putem scufunda întreaga flotă rusă din Marea Neagră!”

* INTERCEPTĂRI. Militarii ruși, gata să-l ucidă pe generalul Solodciuk, venit să-i oblige să atace. „Puștiul ăsta a scos cuiul grenadei și i-a spus generalului: «Hai, împușcă-mă, hai! O să explodăm împreună aici!»”

* O ucraineancă refugiată în Anglia a văzut cum bunurile ei din Lugansk erau furate de ruși cu tancul!

* Rușii îi torturează cumplit pe prizonierii capturați la Azovstal. Militarii sunt bătuți, electrocutați, strangulați, strânși cu cleștii și li se injectează medicamente experimentale

* Dintre cei doi „soldați răniți” pe care i-a vizitat Putin la spital, cel puțin unul era fals! În trecut, el jucase și rolul de „muncitor” într-o fabrică vizitată de dictator

* Un fruntaș USR îi aplică „plăcuța suedeză” lui Cioloș: „Ai înțeles un căcat din politică. Să te uităm cât mai repede. M…e Cioloș!”

* Procurorul plagiator Bogdan Licu se pensionează la 52 de ani, cu o „specială” de 28.000 de lei pe lună. El va deveni judecător CCR, numit de PSD, dar și cu voturile PNL

Securistan: coaliția PSD-PNL a inițiat o lege care dă puteri uriașe SRI. Țara va fi controlată prin intermediul serviciilor secrete, ca pe vremea comunismului

* Firele acțiunii de compromitere a jurnalistei Emilia Șercan duc direct la vârful statului. „Operațiunea a fost pusă la cale la două ore după ce i-am reclamat ministrului Bode scurgerea unei probe din dosarul penal”

* Dinamo a retrogradat la 74 de ani de când era înființată de bolșevicul Teohari Georgescu, sub ocupație sovietică

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here