Două evenimente petrecute în ultima săptămână arată că dosarul 10 august, cu privire la cercetarea intervenției brutale a jandarmilor împotriva unei manifestații pașnice, e departe de a fi finalizat deși a trecut un an și jumătate de la înăbușirea violentă a protestului din Piața Victoriei.
Primul eveniment surprinzător ajunge la cunoștința opiniei publice în data de 11 februarie, când unul dintre cei doi procurori de caz cere, brusc, pensionarea. E vorba de Doru Gabriel Stoica, şeful Secţiei de combatere a infracţiunilor de terorism şi a criminalităţii informatice din cadrul DIICOT. Cel de-al doilea procuror de caz în dosarul 10 august este Giorgiana Hosu, procuror-șef interimar DIICOT, nominalizată de Ministrul Justiției Cătălin Predoiu pentru poziția de procuror-șef DIICOT.
Al doilea eveniment care semnalează opiniei publice haosul din dosarul 10 august este dezvăluirea făcută de jurnalistul Virgil Burlă care, într-o investigației pentru „Europa Liberă”, prezintă un document prin care o persoană cercetată în dosarul 10 august l-a „ajutat” pe soțul procurorului Giorgiana Hosu, judecat pentru trafic de influență și luare de mită de către Tribunalul București.
Conform investigației realizate de Europa Liberă, Dan Hosu, soțul Giorgianei Hosu, procuror de caz în dosarul 10 august, a depus la Tribunalul București, unde este judecat pentru acuzațiile aduse de procurorii DNA de trafic de influență și luare de mită, o caracterizare din partea colonelului Cătălin Paraschiv, Jandarmeria Română, pentru ca inculpatul să fie pus într-o lumină bună în fața judecătorilor.
„Am avut ocazia să constat înaltul profesionalism al domnului Hosu Dan, dar şi calităţile, abilităţile şi aptitudinile personale deosebite. Şi-a adus o contribuţie substanţială la îndeplinirea activităţilor operative încredinţate unităţii”, scrie colonelul Paraschiv.
În data de 10 august, Paraschiv, devenit „Fantoma în alb”, a comandat o unitate de represiune a jandarmilor împotriva manifestanților din Piața Victoriei. Acesta nu a fost îmbrăcat în uniformă militară, ci a purtat haine albe pentru a nu fi confundat de jandarmi cu protestatarii – ceea ce arată intenția clară a unității respective de a folosi violența împotriva manifestanților.
În toată această poveste halucinantă, apar indicii că Giorgiana Hosu a folosit calitatea de procuror de caz pentru a-și ajuta soțul. Documentul depus la Tribunalul București, semnat de Paraschiv, e datat 2 septembrie 2019. Dosarul 10 august ajunge de la secția parchetelor militare la DIICOT la sfârșitul lunii iunie 2019.
O persoană implicată în reprimarea manifestației din 10 august, care ar trebui audiată de DIICOT, se hotărăște să-l sprijine, într-o cauză penală, pe soțul procuroarei care ar trebui să-l ancheteze.
Giorgiana Hosu a primit aviz negativ din partea CSM, în urma audierilor.
„Întrebată, punctual, cu privire la modul în care instituția a comunicat public în cazul Caracal, doamna procuror, care de altfel făcea parte la acel moment din echipa managerială a DIICOT, a admis că, dată fiind emoția publică creată, ar fi trebuit să gestioneze altfel partea de comunicare. La întrebarea adresată de membri ai Secției pentru procurori, dna procuror nu a indicat însă maniera concretă în care ar fi trebuit să comunice, ceea ce denotă o lipsă a capacității de analiză retrospectivă, de învățare din experiențele trecute, superficialitate în asumarea nevoii unei viziuni viitoare concrete, de gestionare a unor situații de criză, inerente în activitate”, se arată în raportul CSM.
Mai mult, integritatea procurorului anti-mafia e pusă la îndoială și prin faptul că mama sa a fost interfața pentru o comapanie cu sediul în Liechtenstein, companie folosită de soțul și fiul vitreg al procuroarei. E ciudat că membrii familiei celei careurmează să conducă DIICOT, folosește tehnici inventate de cei pe care ar trebui să-i aducă în fața legii.
Din păcate, faptele prezentate mai sus arată că dosarul 10 august a fost tras pe linie moartă la DIICOT și, în plus, nu numai liderii PSD care au decis reprimarea manifestației din Piața Victoriei fac presiuni să-l oprească, dar și oameni din sistemul de justiție îl folosesc pentru a-și rezolva probleme personale.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
CITIȚI ȘI:
* Erdogan, tot mai speriat, a arestat 228 de funcționari din justiție și armată. Peste 80.000, întemnițați în ultimii 4 ani
* INTERVIU. Drumul sângelui: de la donare la comercializare. Cum o afacere a lui Vâlcov bântuie încă Ministerul Sănătății
* Probleme în dosarul „10 august”. Colonelul Paraschiv, prieten la cataramă cu soțul procurorului de caz
* Prefectul beat la volan e tot o beizadea ucigașă! Tatăl său, fost secretar de stat, e unul dintre marii latifundiari ai Dobrogei
* Noul chip al „Ciumei Roşii”! Cum se reface cartelul baronilor după epoca Dragnea-Tăriceanu, la centru şi în judeţe
* Ce spuneţi voi, cei care l-aţi apărat pe acest chirurg înhăţat acum de DNA? Mircea Beuran a fost reţinut pentru o mită de 10.000 de euro!