Germania devine a treia putere occidentală, după SUA și Franța, care anunță că va livra Ucrainei vehicule blindate de luptă (IFV). Emily Haber, ambasadoarea Germaniei în Statele Unite, a confirmat zvonurile joi seara, scriind pe contul său de Twitter că armata ucraineană va primi blindate Marder și, în plus, o baterie de rachete antiaeriene Patriot.
Mesajul conține în final și o mențiune care le este adresată indirect, probabil, și rușilor: „POTUS (prescurtarea de la President of the United States – n.red.) și cancelarul german sunt determinați să aprovizioneze Ucraina cu tot ceea ce este necesar, atât timp cât va fi nevoie”. Cu aceasta, oficiala germană răspunde indirect speranțelor lui Putin că amenințarea cu un război de uzură va slăbi voința Occidentului de a face față planurilor sale agresive.
Zilele trecute, președintele american Joe Biden a confirmat că Ucraina va primi IFV-uri de tip M2 Bradley, blindate echipate cu lansatoare de rachete antitanc, tun de calibru mic și mitraliere. Președintele francez Emmanuel Macron a făcut joi un anunț-surpriză: Franța va da Ucrainei tancuri ușoare de tip AMX-10, care folosesc roți în loc de șenile, dar sunt echipate cu tunuri de calibrul 105 mm.
Este o schimbare majoră în abordarea Occidentului, care începe astfel să aprovizioneze Ucraina cu capacități ofensive. Până acum, armamentul a vizat creșterea capacității de a rezista atacurilor: lansatoare antitanc individuale pentru infanterie, muniție, artilerie, sisteme HIMARS. Din acest moment intră în scenă blindatele ușoare, care – scrie generalul australian Mick Ryan într-un comentariu pe Twitter – sunt concepute special să lupte cu tancurile și vehiculele blindate rusești.
Ofițerul australian, fost comandant de divizie și autor al unor cărți de strategie militară, atrage atenția că IFV-urile livrate de SUA, Franța și Germania nu sunt doar bine protejate și înarmate, dar au și echipamente optice de foarte bună calitate și comunicații digitale esențiale pentru a participa la operațiuni ofensive de arme integrate (colaborare eficientă între infanterie, blindate, artilerie și aviație în timpul atacurilor).
Citiți mai jos analiza generalului Mick Ryan după anunțul Germaniei că se alătură SUA și Franței în livrarea de vehicule blindate de luptă.
„Ar putea fi un pas spre furnizarea de tancuri de către Vest. Cel mai bun candidat este M1. SUA are mii de exemplare în depozite care pot fi modernizate. Probabil că și Leopard ar fi de asemenea suficiente“
The announcements in the past day of infantry fighting vehicles being sent to #Ukraine represent an increase in capability for Ukraine’s soldiers, and a change in mindset in the Western leaders. What does this mean for 2023? 1/25 🧵🇺🇦 https://t.co/INFVBESQyC
— Mick Ryan, AM (@WarintheFuture) January 5, 2023
„Anunțurile din ultima zi privind trimiterea de vehicule de luptă de infanterie în Ucraina reprezintă o creștere a capacității soldaților ucraineni și o schimbare de mentalitate a liderilor occidentali. Ce înseamnă acest lucru pentru 2023?
Și nu trebuie să uităm că și francezii contribuie la această flotă îmbunătățită de vehicule blindate de luptă pentru Ucraina.
Aceste decizii vor avea mai multe efecte asupra luptelor – precum și asupra strategiei și pregătirii pentru lupte – în 2023.
În primul rând, aceste vehicule vor oferi o creștere calitativă clară a capacității pentru Ucraina. Acestea sunt vehicule de luptă de infanterie de ultimă generație, concepute pentru a lupta într-o echipă mecanizată de arme combinate, împotriva forțelor sovietice și rusești.
Acest avantaj calitativ va fi important în bătăliile care vor urma. Ucraina, în ciuda dinamicii sale, a capacității demonstrate de a învinge și a moralului superior, va avea nevoie de orice avantaj posibil în ofensivele dure pentru a scoate Rusia din pozițiile sale defensive.
Aceste vehicule nu numai că sunt bine blindate și înarmate, dar au și un sistem optic foarte bun și comunicații digitale – esențiale pentru integrarea eficientă a echipelor de arme combinate.
O a doua implicație a acestor vehicule este că Ucraina va trebui să continue tranziția la procesele logistice standard ale NATO. Vehiculele blindate sunt susținute în eșaloanele de la companie, batalion și mai sus. Astfel, vor fi necesare noi procese și noi lanțuri logistice de aprovizionare.
O a treia implicație este că vechea flotă de vehicule blindate din epoca sovietică din armata ucraineană continuă să se degradeze în ceea ce privește capacitatea de funcționare – și au mai puțină muniție. Acest lucru înseamnă că vehiculele occidentale sunt probabil aici pentru a rămâne ca soluție pe termen lung pentru nevoile forțelor terestre ale Ucrainei.
Dar acest lucru poate însemna, de asemenea, că Rusia are probleme similare – deși la o scară diferită – cu disponibilitatea vehiculelor și a muniției. Acest lucru va trebui urmărit și va fi o slăbiciune exploatabilă pentru Ucraina.
O a patra problemă este că va fi nevoie de o pregătire suplimentară nu doar pentru a opera și susține vehiculele, ci și pentru a se asigura că acestea sunt folosite ca vehicule de luptă pentru infanterie și nu doar ca vehicule de „transport” al infanteriei. Există o diferență importantă.
Acestea fiind spuse, ucrainenii au demonstrat, pe parcursul acestui război, capacitatea de a absorbi foarte rapid arme și echipamente noi, iar apoi de a le utiliza în moduri noi sau inteligente. Gândiți-vă la HIMARS, Gepard și Javelin. Ar trebui să ne așteptăm la același lucru cu IFV-urile Bradley și Marder.
O a cincea problemă este că un singur transport probabil nu va fi suficient. Oricât de bune ar fi, vor exista pierderi de luptă ale acestor vehicule. Va fi nevoie de mai multe pentru viitoarele ofensive ale Ucrainei. În cele din urmă vor fi necesare sute din fiecare model.
O a șasea problemă este că acest lucru ar putea determina furnizarea altor vehicule blindate pentru forțele mecanizate care se deplasează rapid și lovesc puternic. De exemplu, este probabil că este nevoie de mai multă artilerie autopropulsată pentru brigăzile care vor folosi Bradley și Marder.
În plus, vor fi necesare și mai multe vehicule cu încărcătură redusă, vehicule logistice protejate și vehicule C2 mobile protejate.
Și, cel mai important dintre toate – vor fi necesare vehicule protejate de sprijin pentru mobilitate pentru ca inginerii să spargă rapid sau să treacă peste obstacole și să susțină ritmul avansărilor la care ne așteptăm să fie folosite aceste vehicule. Terrier și M9 ACE sunt exemple bune de astfel de vehicule.
O a șaptea implicație este că acest lucru ar putea fi un pas spre furnizarea de tancuri de către Vest. În timp ce Ucraina are multe tancuri din epoca sovietică – proprii și capturate – acestea se uzează, nu mai au muniție și sunt mai puțin performante decât tancuri precum M1 (Abrams – n. red.) sau Leopard.
Cel mai bun candidat este M1. SUA are mii de exemplare în depozite care pot fi modernizate. Polonia tocmai a cumpărat sute, astfel încât, în cele din urmă, ar fi posibilă o abordare comună de sprijin logistic strategic. Probabil că și Leopard ar fi de asemenea suficiente.
M1 este greu de întreținut, dar, după ce am comandat o brigadă mecanizată care conținea M1-uri, acest lucru este uneori subliniat prea mult. Brigada noastră avea o construcție de sprijin logistic diferită de cea a armatei americane, iar tancurile au funcționat bine. Nu mai folosiți acest lucru ca o scuză!
Iar furnizarea de M1-uri sau Leopard nu „escaladează” conflictul. Acesta este un argument gol de conținut împotriva acordării de sprijin unei democrații care a fost invadată de o națiune cu tancuri de ultimă generație și bombardiere cu rază lungă de acțiune!
În cele din urmă, furnizarea acestor vehicule blindate este o declarație de credință în Ucraina din partea Europei și a Americii. Națiunile din Europa și SUA par să creadă acum că Ucraina poate câștiga acest război. Acest lucru ar putea duce la o serie de alte eforturi de sprijin în următoarele săptămâni și luni.
Acesta este, de asemenea, un semnal pentru Putin. El va trebui să își regândească calculele strategice pentru acest război. Pornind de la presupunerea că Europa își va pierde răbdarea, Putin a fost descumpănit de Occident, care nu numai că a menținut ritmul cu Ucraina, ci a furnizat în mod continuu echipamente și muniții mai multe și mai bune.
Poate că Putin ar trebui să se folosească de încetarea focului de Crăciunul ortodox pentru a se gândi la modul în care Rusia se poate retrage din Ucraina (inclusiv Crimeea) în 2023.
În general, furnizarea de IFV-uri de către America și Germania va avea multe efecte, dar este o evoluție foarte pozitivă. Aceasta va crește puterea de luptă a soldaților ucraineni – și va oferi un impuls de încredere și moral pentru Ucraina.“
Ucraina este o tara puternica, nu trebuie subestimata, insa trebuie tinuta sub observatie. Nu am nicio indoiala ca nu va scoate putorile orce de pe teritoriul lor anul aceasta, inclusiv Crimeea, insa trebuie analizat si unde se vor opri lucrurile. A-i inarma inseamna a-i face dependenti de munitie, pregatire, mentenanta. Doar cu datorii ii poti tine in lesa, asta este un popor care este bine sudat, luptator si cu putere de refacere. Daca aveau armament nuclear nu s-ar fi sfiit sa dea o bomba peste Kremlin. Ca mentalitate sunt mult peste cei din jurul lor, pe noi ne-ar calca in picioare daca nu am fi sub umbrela NATO. Cu rusii ar fi mai soft.