De ceva timp, prin rețelele de socializarea și presa deținută de foști turnători ai Securității ori foști condamnați penal, circulă intens marota „UE a dat directive să-i oblige pe români să mănânce insecte, greieri, gândaci și lăcuste, interzicându-le carnea de porc și pe cea de vacă”. Scârboase minciuni!
Cu gura plină de propagandă RoExit și cu un ochi întredeschis spre „Maica Rusie”, George Simion, liderul partidului naționalist-filetist AUR, se folosește politic de propria nuntă și lansează o declarație „tare” împotriva UE: „Să mănânce ei gândaci! La nuntă vom mânca porc! Nu s-a semnat cu UE că trebuie să mâncăm gândaci, că trebuie să renunțăm la curentul electric și să ne implicăm în războiul din Ucraina!”.
Dacă de la mintea încurcată de naționalist de galerie a lui Simion nu te poți aștepta la altceva, de la un ministru al Guvernului României, stat membru al Uniunii Europene – cu reprezentanți în Parlamentul European și Comisia Europeană –, ai zice că pretențiile sunt ceva mai mari.
Eroare! Ministrul Agriculturii, tovarășul Petre Daea (PSD), se mobilizează și, plin de avânt revoluționar, aruncă și el o găleată cu lăturile dezinformării în capul românilor: „Nu mâncaţi făină de greieri! Ce căutaţi cu greierii? Lăsaţi-i să cânte acolo unde sunt! Noi mâncăm ce trebuie să mâncăm. Mâncăm sarmale, mâncăm cârnaţi, mâncăm ouă de găină. N-o să înlocuiţi acuma ouăle de găină cu vreun vierme. Eu, de regulă, ca inginer agronom, combat gândacii, nu-i mănânc. Să ne întoarcem la mămăliga noastră!”.
Loial celor învățate la Academia de propagandiști PCR „Ștefan Gheorghiu”, tovarășul Daea acționează ca un comunist de nădejde: minte, manipulează, refuză un minim efort de informare pe chestiunea în discuție și se folosește de un „fake” pentru a completa „ceața” cu care încearcă să-și ascundă incompetența și problemele cu Justiția.
Îi obligă UE pe români să mănânce insecte? Nu!
Declarația tovarășului ministru Daea este cu atât mai gravă și periculoasă, cu cât ministerul pe care-l conduce (Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale) era obligat să prezinte corect, obiectiv și din surse verificate reglementările Comisiei Europene cu privire la aprobarea introducerii pe piața europeană, ca aliment, a greierului de casă (Acheta domesticus).
Reglementările Comisiei Europene cu privire la trei tipuri de insecte aprobate pentru comercializare ca alimente NU OBLIGĂ cetățenii europeni să le și consume!
Să detaliem acest subiect, folosind informațiile de la sursă.
Prima întrebare: De ce este necesară aprobarea introducerii pe piața UE a unor noi alimente?
Conform informațiilor oferite de Comisia Europeană:
- „Alimentele noi sunt definite ca alimente care nu au fost consumate într-o măsură semnificativă de cetățenii UE înainte de 15 mai 1997, data de intrare în vigoare a primului regulament european privind alimentele noi. Deși există dovezi anecdotice ale consumului de insecte, ca hrană, în trecut, niciun stat membru al UE nu a confirmat consumul uman într-o măsură semnificativă înainte de 15 mai 1997 pentru nicio specie de insecte.”
- „Regulamentul privind alimentele noi stabilește ca necesară o autorizație înainte ca un produs alimentar nou să poată fi introdus pe piața Uniunii Europene. Alimentele noi sunt aprobate în urma unei evaluări științifice stricte pe care o realizează Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Autoritatea verifică, în lumina dovezilor științifice disponibile, dacă alimentul nu prezintă un risc de siguranță pentru sănătatea umană.”
A doua întrebare: Câte insecte au fost aprobate de Comisia Europeană pentru comercializarea ca alimente pe piața Uniunii Europene?
Pe piața Uniunii Europene au fost aprobate pentru comercializarea ca alimente trei tipuri de insecte: Lăcusta călătoare (Locusta migratoria), Viermele galben de făină (Tenebrio molitor) și Greierul de casă (Ancheta domesticus). Aprobarea acestor insecte pentru comercializarea ca alimente se realizează în urma unor proceduri stricte, prin aplicarea unor metode științifice, dezideratul fiind protecția sănătății consumatorilor europeni.
Alimentele propuse pentru introducerea pe piața UE sunt verificate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, pe baza datelor științifice oferite de solicitant, precum și a procedurilor științifice de analiză și evaluare proprii Autorității respective.
European Food Safety Authority (EFSA) a fost înființată în anul 2002, are sediul la Parma (Italia) și beneficiază de un personal format din 435 de angajați, în majoritate oameni de știință cu competențe în domeniul sănătății și alimentației publice.
Directorul Executiv al EFSA este medicul veterinar Bernhard Url. Acesta a absolvit Universitatea de Medicină Veterinară din Viena în 1987 și a devenit doctor în medicină veterinară în 1990. Din 2008 până în martie 2012 a fost membru al Consiliului de administrație al EFSA. Dr. Url a fost numit director executiv al EFSA în iunie 2014, după ce a fost director executiv interimar timp de șapte luni. Mandatul său pentru un al doilea mandat a fost prelungit în iunie 2019 pentru încă 5 ani. Dr. Url a lucrat în EFSA din iunie 2012, ca șef al Departamentului de evaluare a riscurilor și asistență științifică.
Înainte de a lucra pentru EFSA, dr. Url a fost director general al Agenției Austriece pentru Sănătate și Siguranță Alimentară (AGES), care reprezintă Austria în Forumul consultativ al EFSA. Pe parcursul celor 10 ani la AGES, a fost responsabil de afaceri tehnice și științifice, cu o misiune care includea furnizarea la timp a serviciilor de evaluare a riscurilor și de gestionare a riscurilor într-o gamă largă de domenii.
Înainte de AGES, dr. Url a activat 5 ani ca profesor asistent la Institutul de Igienă și Tehnologia Laptelui de la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena.
În perioada 1993-2002, Bernhard Url a condus un laborator de control al calității alimentelor.
Prezentăm, în sinteză, procedurile de avizare aplicate de Comisia Europeană pentru introducerea, ca alimente pe piața UE, a celor trei tipuri de insecte.
Procedura de aprobare ca aliment a Lăcustei călătoare (Locusta migratoria)
„La 28 decembrie 2018, societatea Fair Insects BV a prezentat Comisiei o cerere, în conformitate cu articolul 10 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/2283, în vederea introducerii pe piața Uniunii, ca aliment nou, a Locusta migratoria (lăcustă călătoare) sub formă congelată, uscată și de pudră (măcinată). Solicitantul a cerut ca Locusta migratoria sub formă congelată, uscată și de pudră să fie utilizată ca gustare și ca ingredient alimentar într-o serie de produse alimentare destinate a fi consumate de populația generală.
În conformitate cu articolul 10 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2015/2283, la 9 iulie 2019, Comisia a consultat Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, solicitându-i să furnizeze un aviz științific ca urmare a evaluării siguranței, ca aliment nou, a Locusta migratoria sub formă congelată, uscată și de pudră.
În avizul său, Autoritatea a concluzionat că Locusta migratoria sub formă congelată, uscată și de pudră este sigură pentru utilizările propuse și la nivelurile de utilizare propuse. Prin urmare, avizul autorității oferă suficiente motive pentru a se stabili că Locusta migratoria sub formă congelată, uscată și de pudră, în condițiile de utilizare specifice, respectă dispozițiile articolului 12 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/2283.
În avizul respectiv, autoritatea a concluzionat, de asemenea, pe baza unui număr limitat de dovezi publicate privind alergiile alimentare la insecte în general, care au legat în mod echivoc consumul de Locusta migratoria de un număr de cazuri de anafilaxie, și pe baza dovezilor care demonstrează că Locusta migratoria conține o serie de proteine potențial alergene, că consumul acestui aliment nou poate provoca sensibilizarea la proteinele conținute în Locusta migratoria. Autoritatea a recomandat, totodată, efectuarea unor cercetări suplimentare cu privire la alergenicitatea Locusta migratoria.
În avizul emis, Autoritatea a menționat că concluzia sa cu privire la siguranța alimentului nou se bazează pe o serie de date prezentate în sprijinul cererii, și anume:
- o descriere a procesului de producție;
- datele analitice privind compoziția;
- datele analitice privind contaminanții, stabilitatea și starea microbiologică;
- datele privind vânzările alimentului nou;
- o evaluare a ingestiei alimentare;
- datele privind digestibilitatea proteinelor;
- scorul aminoacizilor esențiali digestibili;
- testele de solubilitate și de sterilitate asupra formei uscate a Locusta migratoria desfășurate înainte de studiile de genotoxicitate, care au indicat că nu a fost posibilă testarea genotoxicității;
- un studiu de citotoxicitate.
În urma acestor proceduri, în data de 12 noiembrie 2021, Comisia Europeană a decis ca Locusta migratoria sub formă congelată, uscată și de pudră, cu specificațiile din anexa la prezentul regulament, se include în lista cu alimente noi autorizate a Uniunii, stabilită în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470.
Pe o perioadă de 5 ani de la 5 decembrie 2021, numai solicitantul inițial, societatea Fair Insects BV (adresa: Industriestraat 3, 5107 NC Dongen, Olanda) este autorizat să introducă pe piața Uniunii alimentul nou menționat la alineatul (1), cu excepția cazului în care un solicitant ulterior obține autorizația pentru alimentul nou fără a face trimitere la datele protejate în temeiul articolului 2 sau cu acordul societății Fair Insects BV.”
Procedura de aprobare ca aliment a Viermelui galben de făină (Tenebrio molitor)
Conform informațiilor oferite de Comisia Europeană:
„La 28 decembrie 2018, societatea Fair Insects BV (denumită în continuare «solicitantul») a prezentat Comisiei o cerere, în conformitate cu articolul 10 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/2283, în vederea introducerii pe piața Uniunii, ca aliment nou, a viermelui galben de făină (larva de Tenebrio molitor) sub formă congelată, uscată și de pudră. Solicitantul a cerut utilizarea viermelui galben de făină (larva de Tenebrio molitor) sub formă congelată, uscată și de pudră într-o serie de produse alimentare destinate populației generale.
În conformitate cu articolul 10 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2015/2283, Comisia a consultat Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (denumită în continuare «autoritatea») la data de 9 august 2019, solicitându-i să furnizeze un aviz științific prin efectuarea unei evaluări privind preparatele congelate și uscate obținute din viermele galben de făină (larva de Tenebrio molitor) ca aliment nou.
În avizul respectiv și în avizul autorității referitor la „Avizul științific privind siguranța viermelui galben de făină sub formă uscată (larva de Tenebrio molitor) ca aliment nou în temeiul Regulamentului (UE) 2015/2283”(11), Autoritatea a concluzionat, de asemenea, pe baza unui număr limitat de dovezi publicate privind alergia alimentară la insecte, că consumul alimentului nou poate provoca sensibilizare primară și reacții alergice la proteinele viermelui galben de făină.
În conformitate cu recomandarea autorității de a efectua cercetări privind alergenicitatea la larva de Tenebrio molitor, Comisia analizează în prezent modalitățile de efectuare a cercetărilor necesare. Până la generarea datelor de cercetare și evaluarea acestora de către autoritate și având în vedere faptul că, până în prezent, numai cele câteva cazuri de alergii au fost raportate în conformitate cu datele disponibile din industria larvelor de Tenebrio molitor(12), Comisia consideră că nu este necesar să se includă în lista de alimente noi a Uniunii niciun fel de cerințe obligatorii de etichetare cu privire la potențialul larvei de Tenebrio molitor de a cauza sensibilizare primară.
În avizul său, autoritatea a remarcat că descrierea detaliată a procesului de producție, datele analitice privind compoziția, studiile de stabilitate, studiul de digestibilitate a proteinelor, studiul de citotoxicitate, inclusiv rapoartele complete ale studiilor, au servit drept bază pentru stabilirea siguranței alimentului nou.
În urma procedurii, la data de 08 februarie 2022, Comisia Europeană a decis că viermele galben de făină (larva de Tenebrio molitor) sub formă congelată, uscată și de pudră, cu specificațiile din anexa la prezentul regulament, se include în lista cu alimente noi autorizate a Uniunii, stabilită în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470.
Pentru o perioadă de 5 ani de la data intrării în vigoare a prezentului regulament, numai solicitantul inițial, Societatea Fair Insects BV (adresa: Industriestraat 3, 5107 NC Dongen, Olanda), este autorizat să introducă pe piața Uniunii alimentul nou menționat la alineatul (1), cu excepția cazului în care un solicitant ulterior obține autorizația pentru alimentul nou fără a face trimitere la datele protejate în temeiul articolului 2 din prezentul regulament sau cu acordul societății Fair Insects BV.”
Procedura de aprobare ca aliment a Greierului de casă (Acheta domesticus)
„La 28 decembrie 2018, societatea Fair Insects B.V. (denumit în continuare «solicitantul») a transmis Comisiei o cerere, în conformitate cu articolul 10 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/2283, în vederea introducerii pe piața Uniunii ca aliment nou a formelor congelată, desicată și de pulbere ale Acheta domesticus (greier de casă). Prin cerere s-a solicitat ca organismele integrale de Acheta domesticus, sub formă congelată, desicată și de pulbere (măcinate), să fie utilizate ca gustări și ca ingredient alimentar într-o serie de produse alimentare destinate populației generale.
În conformitate cu articolul 10 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2015/2283, Comisia a consultat Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (denumită în continuare «autoritatea») la data de 4 septembrie 2019, solicitându-i să furnizeze un aviz științific prin efectuarea unei evaluări din perspectiva unui aliment nou a Acheta domesticus, sub formă congelată și desicată.
La 7 iulie 2021, Autoritatea, în conformitate cu articolul 11 din Regulamentul (UE) 2015/2283, a adoptat un aviz științific privind siguranța utilizării formulărilor congelate și desicate de greieri integrali (Acheta domesticus) ca aliment nou în temeiul Regulamentului (UE) 2015/2283.
În avizul ei, Autoritatea a concluzionat că formele congelată, desicată și de pulbere ale Acheta domesticus sunt sigure pentru utilizările și nivelurile de utilizare propuse. Prin urmare, avizul autorității conține suficiente motive pentru a se stabili că formele congelată, desicată și de pulbere ale Acheta domesticus, în situația respectării condițiilor de utilizare evaluate, îndeplinesc condițiile de introducere pe piață în conformitate cu articolul 12 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/2283.
Pe baza unor dovezi publicate limitate privind alergiile alimentare asociate insectelor în general, care au corelat în mod echivoc consumul de Acheta domesticus cu câteva evenimente anafilactice și, pe baza dovezilor care demonstrează că Acheta domesticus conține câteva proteine potențial alergenice, autoritatea a concluzionat în aviz că consumul acestui aliment nou poate genera sensibilizare la proteinele Acheta domesticus. Autoritatea a recomandat efectuarea unor cercetări suplimentare cu privire la alergenicitatea Acheta domesticus.
În avizul ei științific, Autoritatea a menționat că concluzia sa privind siguranța alimentului nou s-a bazat pe:
- descrierea detaliată a procesului de producție;
- rezultatele analizelor componentelor majore;
- datele analitice privind contaminanții;
- rezultatele studiilor de stabilitate;
- datele analitice privind parametrii microbiologici;
- informațiile privind vânzările de alimentul nou ale societății;
- rezultatele testelor de solubilitate vizând alimentul nou pentru studiul de genotoxicitate;
- rezultatele studiilor de digestibilitate a proteinelor;
- studiul vizând citotoxicitatea/toxicitatea celulară, iar, în plus, autoritatea a remarcat faptul că nu ar fi putut ajunge la concluzia respectivă în absența datelor din rapoartele nepublicate ale studiilor incluse în dosarul solicitantului.
Urmare acestor proceduri, Comisia Europeană a decis, în data de 10 februarie 2022, că Acheta domesticus, sub formă congelată, desicată și de pulbere, cu specificațiile din anexa la prezentul regulament, se include în lista Uniunii cu alimentele noi autorizate, stabilită în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470.
Timp de 5 ani de la data intrării în vigoare a prezentului regulament, numai solicitantul initial, societatea Fair Insects B.V. (adresă: Industriestraat 3, 5107 NC, Dongen, Olanda), este autorizat să introducă pe piața Uniunii alimentul nou menționat la alineatul (1), cu excepția cazului în care un solicitant ulterior obține autorizație pentru alimentul nou fără a face trimitere la datele protejate în temeiul articolului 2 din prezentul regulament sau cu acordul societății Fair Insects B.V.”
Câteva observații asupra procedurilor Comisiei Europene
Prima observație este că la nivelul Comisiei Europene se operează cu prudență în legătură cu aprobarea, ca alimente comercializate pe piața UE, a insectelor.
În cazul aprobării pentru consum a Lăcustei migratoare, se observă că solicitantul a depus cerere în data de 28 decembrie 2018. După analiza documentației depuse de solicitant și a conformității cu legislația UE, Comisia Europeană s-a adresat Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, în data de 9 iulie 2019, solicitând avizul științific. După aplicarea procedurilor specifice, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a emis avizul științific favorabil pentru comercializarea Lăcustei călătoare ca aliment pe piața UE, la data de 25 mai 2021. După studierea avizului științific emis de EFSA, Comisia Europeană a aprobat introducerea Lăcustei călătoare ca aliment, în data de 12 noiembrie 2021. Rezultă că procedura a avut o durată de aproximativ trei ani.
În cazul aprobării Viermelui galben de făină ca aliment pe piața UE, procedura a început la data de 28 decembrie 2018, când a fost depusă solicitarea și a fost finalizată în data de 8 februarie 2022, durata procedurii fiind de aproximativ trei ani. Solicitarea pentru aprobarea comercializării ca aliment a Greierului de casă, pe piața UE, a fost depusă tot în data de 28 decembrie 2018, iar procedura s-a finalizat în data de 10 februarie 2022, când Comisia Europeană a emis aprobarea, durata procedurii fiind tot de aproximativ trei ani.
Este evident că aprobarea celor trei tipuri de insecte ca alimente comercializate pe piața UE a fost abordată cu mare prudență de Comisia Europeană și de EFSA.
O altă observație este aceea că EFSA a insistat în avizul științific acordat comercializării celor trei tipuri de insecte, pe chestiunea alergiilor, recomandând aplicarea normelor Uniunii Europene cu privire la alergenii din alimente (cunoscut fiind faptul că majoritatea alimentelor comercializate pe piață conțin alergeni care pot provoca probleme consumatorilor alergici). Prin urmare, avizul științific emis de EFSA, atât prin durata de timp alocată studiilor, cât și prin recomandările stricte cu privire la alergeni, reprezintă rezultatul unui demers științific obiectiv și detaliat.
Cine sunt reprezentanții României în Consiliul de Administrație al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de ce nu reacționează la declarațiile aberante ale tovarășului Daea și camaradului Simion?
România, ca stat membru al Uniunii Europene, are doi reprezentați în Consiliul de Administrație al EFSA.
Primul reprezentant este Alexandru Nicolae Bociu, numit în la EFSA din data de 1 iulie 2022. Dl. Bociu este susținut de PNL și a fost numit în februarie 2022, pentru un mandat de 5 ani, ca Președinte al ANSVSA – Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Altfel spus, dl. Bociu, reprezentantul României la EFSA, este șeful instituției românești echivalente a EFSA.
Din CV-ul lui Bociu aflăm că acesta este absolvent al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București – Facultatea de Medicină Veterinară. Din 2014 până în prezent este doctorand al respectivei universități, la Disciplina medicală – dializa peritoneală.
În cadrul ANSVA, instituția condusă de favoritul PNL-ului, funcționează un „punct focal național al EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară)”. Conform informațiilor oferite de site-ul ANSVA: „EFSA are un punct focal național în fiecare stat membru, cel mai adesea regăsindu-se în cadrul instituţiei ce deţine responsabilitatea în organizarea activităţilor de evaluare a riscurilor. În România, ANSVSA este punctul focal al EFSA. Rolul principal al punctului focal este de a coopera cu EFSA pentru punerea în aplicare a politicilor sale de cooperare științifică privind evaluarea riscurilor legate de alimente. Una dintre misiunile principale ale punctului focal este asigurarea partajării și diseminării informațiilor științifice privind evaluările riscurilor legate de siguranța alimentelor.”
Lipsa de reacție a lui Bociu la declarațiile ministrului Daea (PSD) și ale liderului AUR, naționalistul George Simion, este bizară, întrucât cei doi au diseminat în spațiul public minciuni despre un demers al Comisiei Europene în care EFSA (instituția în al cărei Consiliu de Administrației este membru dl. Bociu) a avut un rol esențial prin avizele științifice emise. Să fie această tăcere a dl. Bociu o atitudine dictată de șeful său de partid, prim-ministrul Nicolae Ciucă, în dorința de a păstra armonia în Coaliția PNL-PSD, prin acceptarea tacită a propagandei anti-UE colportate de la nivelul Guvernului?
Al doilea reprezentant al României în Consiliul de Administrație al EFSA este Csutak Laszlo Nagy. Din CV-ul lui Csutak aflăm că este absolvent al Institutului agronomic „Dr. Petru Groza” – Facultatea de Medicină Veterinară, Cluj-Napoca (promoția 1984). Dl. Csutak este coleg de serviciu cu dl Bociu și ocupă funcția de Vicepreședinte al ANSVSA, obținută cu sprijinul UDMR.
Având în vederea susținerea pe care a oferit-o UDMR declarațiilor rasiste făcute de Viktor Orban la Tușnad, nu ne miră tăcerea domnului Csutak. Probabil că aprobarea, ca alimente pe piața UE, a celor trei insecte reprezintă, în mintea liderilor UDMR, încă o dovadă că „Oculta lucrează la Marea Resetare”!
În esență, se poate spune că tăcerea celor doi reprezentanți ai României în Consiliul de Adminstrației al EFSA față de declarațiile anti-UE făcute de ministrul PSD Daea și de extremistul naționalist Simion reprezintă o rușinoasă trădare a intereselor cetățenilor români și europeni, precum și un act de complicitate tacită la un atac mizerabil comis împotriva Comisiei Europene și implicit a EFSA.
Dacă ar avea o brumă de onoare, Bociu și Csutak fie ar ieși în spațiul public și ar spune adevărul despre subiectul în discuție, demontând manipulările colportate de Daea și Simion, fie ar demisiona pentru rușinea cu care s-au murdărit! Însă onoare este extrem de rară printre cei care populează fauna politică a plaiurilor mioritice.
Tovarășe ministru Daea, dă-ți demisia! Camarade Simion, vezi-ți de nuntă!
În aceste două îndemnuri se poate sintetiza atitudinea pe care un om normal o poate avea față de cei doi măscărici care au aruncat în capul românilor cu lăturile minciunii „UE îi obligă pe români să mănânce insecte!”.
Totuși, trebuie să acceptăm limitările impuse de situație.
Tovarășul Daea, acest clown sinistru, produs infect al Școlii PCR „Ștefan Gheorgiu”, este necesar Coaliției PNL-PSD. Tovarășul Daea vorbește bine pentru proști, trezește nostalgii în plebe prin apucăturile lui de „comunist de omenie” și are suficientă viclenie pentru a gestiona, discret, afacerile benefice camarilei partidelor aflate la guvernare. Prin urmare, este puțin probabil că va fi demis, altfel decât dacă interesele meschine ale liderilor PNL-PSD o vor cere. Tovarășul Daea, această fantomă a comunismului ceaușist, va continua să infesteze agricultura României și relația Guvernului cu instituțiile europene, provocând daune interesului național.
Pe de altă parte, camaradul George Simion este sinteza mahalalei societății românești, expresia politică a vulgului mioritic hrănit cu lozinci ceaușist-legionar-ortodoxist-naționaliste. Acel vulg nostalgic după un comunism paradisiac care a existat doar în mintea lui incultă, convins că în Dacia antică își află originea civilizația umană, că românii sunt un fel de „popor ales” asupra căruia se revarsă furia „Ocultei Mondiale”, că legionarii – care au ucis cu sânge rece și au aplicat un rasism virulent și un antisemitism sângeros – ar fi „martiri ai neamului” etc. Grobianismul care-l caracterizează l-a determinat pe Simion să-și folosească propria nuntă pentru a obține cât mai mult capital politic. Un gest absolut grețos…
În găleata cu lături pe care o aruncă în gura proștilor care cred minciunile lui, George Simion picură cu o ticăloșie subtilă mesaje care slujesc intereselor Rusiei lui Putin în Europa de Est. A se vedea alăturarea minciunii „trebuie să mâncăm gândaci” cu chestiunea ajutorului oferit Ucrainei pentru a rezista agresiunii militare a Rusiei: „Nu s-a semnat cu UE că trebuie să mâncăm gândaci, că trebuie să renunțăm la curentul electric și să ne implicăm în războiul din Ucraina!”.
Așa că, nici camaradul Simion nu va urma îndemnul de a-și vedea de nuntă. Mlaștina în care s-a afundat nu-i mai lasă nicio cale de scăpare…
În concluzie, dragi români, nu vă impune nimeni să mâncați lăcuste, viermi galbeni de făină sau greieri. Și nici nu vă interzoce nimeni să mâncați care de vită sau de porc. Nu-i mai credeți pe ticăloși! Ce mâncăm este alegerea fiecăruia dintre noi.
După ce au facut mațul gros la hypermaketurile capitaliste,
scursurilor bolșevice li s-a facut dor de comunism 😂
Si Daea, si Simion – doi „savanti de renume mondial”! Cautati-o pe Coana Leana, poate o gasiti, pentru ca vorbiti aceeasi limba!
daea ESTE UN SINISTRU DIVERSIONIST.
ARUNCA TINTE FALSA. IN SPATE IS CAPATUIESTE familia. ISI CONCESIONEAZA PE ZECI DE ANI LACURI, PAMANTURI..