joi, aprilie 18, 2024
AcasăLumeaG7 pregătește un plan pentru a-i stăvili pe "agresorii lumii", în frunte...

G7 pregătește un plan pentru a-i stăvili pe „agresorii lumii”, în frunte cu Rusia, China, Iran și Coreea de Nord

-

Miniştrii afacerilor externe din B7, grupul ţărilor cele mai industrializate din lume, s-au reunit sâmbătă în Anglia, la Liverpool, pentru a-şi demonstra unitatea faţă de „agresorii lumii” şi a denunţa, punctual, manevrele Rusiei la frontiera ucraineană, transmite agenția france Presse (AFP), potrivit Agerpres.

„Trebuie să ne strângem cu fermitate pentru a face faţă agresorilor care încearcă să limiteze terenul libertăţii şi al democraţiei. Pentru aceasta, trebuie să vorbim neapărat pe o singură voce”, a declarat şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, a cărei ţară deţine preşedinţia G7, la deschiderea acestei reuniuni de două zile.

Liz Truss a mai spus că e nevoie de „reducerea dependenţei strategice” şi de consolidarea „arhitecturii de securitate” a marilor puteri democratice faţă de „regimuri autoritare”.

Cu toate că Liz Truss nu a numit adversarii, declaraţiile reflectă dorința SUA de a face ca G7 să participe la strategia occidentală de a contracara ambiţiile Chinei pe scena mondială, dar și agresivitatea crescută a Rusiei. Nici regimuri precum cel din Iran și cel din Coreea de Nord nu sunt ocolite de o asemenea inițiativă de securizare a democrației în fața tiraniei.

- Advertisement -

Deschiderea acestei discuții a fost grăbită de recentele manevre de război ale Rusiei, pe care SUA, UE și Ucraina o acuză de mai multe săptămâni că se pregăteşte de o posibilă invazie a Ucrainei.

„Un front unit împotriva agresiunii ruse”

Șefa diplomației britanice a vorbit explicit despre necesitatea unui „front unit împotriva agresiunii ruse” în discuția cu noua şefă a diplomaţiei germane, Annalena Baerbock. Aceasta din urmă şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, „au convenit că un răspuns ferm va fi necesar în caz de escaladă din partea Moscovei”, potrivit diplomaţiei americane.

Şefii diplomaţiei din Germania, Canada, SUA, Franţa, Italia, Japonia şi Marea Britanie (G7) urmează să abordeze şi alte crize în desfăşurare, îndeosebi situaţia din Myanmar, după lovitura de stat militară din 1 februarie şi recenta condamnare la închisoare a fostei lidere de facto a ţării, Aung San Suu Kyi.

- Advertisement -

Totodată, miniştrii de externe din G7 urmează să facă apel la Iran să pună capăt escaladei nucleare.

Pentru Liz Truss, „frontul unit” în faţa regimurilor totalitare trece şi prin aprofundarea legăturilor economice între ţările democratice.

„Trebuie să câştigăm lupta tehnologiilor”, „asigurându-ne că normele noastre tehnologice sunt stabilite de către aceia care cred în libertate şi democraţie”, a pledat ea, într-o nouă aluzie la China comunistă.

În acest weekend, şefii diplomaţiilor din G7 urmează să participe la reuniuni extinse cu omologii lor din UE, Coreea de Sud şi Australia.

Duminică, Liz Truss va organiza sesiuni plenare privind securitatea sanitară mondială, precum şi asupra regiunii indo-pacifice. Miniştrii de externe din cadrul Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) vor participa în premieră la o reuniune G7.

Pe de altă parte, odată încheiat summitul G7 de la Liverpool, secretarul de stat american urmează să se deplaseze în Indonezia, Malaezia şi Thailanda în cadrul unui turneu care are ca scop să sublinieze importanţa acestei zone în centrul strategiei anti-China a SUA, potrivit AFP.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Cine a băgat în lege, pe furiș, permisiunea interceptării mesajelor private pe WhatsApp

Primul scandal major în coaliție. Rafila: Cîțu „a compromis campania de vaccinare. N-a făcut nimic!”

Turism de lux pe bani publici: 7 senatori, printre care Gorghiu, Fenechiu, Bodog și Oprea, pleacă o săptămână în Dubai

Ministrul Florin Roman și-a plagiat lucrarea de disertație la master. Va gestiona 1,8 miliarde de euro din PNRR, pentru digitalizarea României

Decizie finală în procesul pe care Florin Cîțu i l-a intentat fratelui său

Încă un parteneriat dubios al Universității din Craiova: după Rusia lui Putin, China comunistă! Suspiciuni de spionaj, vulnerabilități de securitate

SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (20). „Ar trebui să vă pun în fața plutonului de execuție!”

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -