sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăNewsFinal în procesul Colectiv: procurorul cere pedeapsa maximă pentru Piedone și toți...

Final în procesul Colectiv: procurorul cere pedeapsa maximă pentru Piedone și toți ceilalți inculpați. Primarul Varanului e sigur că scapă

-

Procurorul a cerut vineri, la ultimul termen al procesului din dosarul incendiului de la Colectiv, pedeapsa maximă pentru toți inculpații, în frunte cu Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5 din București. Avocații acuzaților au cerut achitarea, scrie G4Media.ro. Instanța rămâne în pronunțare în cel mai important proces al ultimilor ani.

Acuzat de abuz în serviciu, Popescu Piedone – care la data incendiului era primar în exercițiu al Sectorului 4 – ar putea astfel să ia cel puțin 7 ani de închisoare la Curtea de Apel. În primă instanță, la Tribunalul București, a încasat 8 ani și 6 luni.
Omul lui Dan Voiculescu e însă absolut sigur că va scăpa. Un fost consilier de-ai primarului, Rafael Mario Ilie, a relatat încă de astă-primăvară că l-a auzit pe Piedone lăudându-se public „am puterea, am Sistemul, am Securitatea, am SRI-ul, sunt Primar, am bani mulți și sunt șmecher. Am judecătorii în buzunar, iar ăia de la Colectiv o vor lua în gură. Pe mine nu mă închide nimeni!“.

Procuror: societatea a fost alterată de corupție, iar consecința a fost că au murit oameni „și nu vorbim de doi, ci de un cimitir!”

Apelul în procesul incendiului de la Colectiv, în care au murit 64 de oameni, a început pe 18 septembrie. În primă instanță au fost condamnați primarul Piedone, funcționari din Primăria Sectorului 4, patronii clubului, doi pompieri, pirotehniștii și reprezentanții unei firme de artificii. Toți se declară nevinovați – ghinionul și morții au fost de vină.

Incendiul a avut loc în seara zilei de 30 octombrie 2015. Procesul pe fond a durat nu mai puțin de 6 ani. Apelul s-a derulat mult mai repede și, după 4 luni, ne pregătim de sentință.

- Advertisement -

Procurorul a argumentat în fața judecătorilor de ce solicită pedeapsa maximă pentru vinovați: faptele lor nu doar că s-au soldat cu o tragedie, dar au deschis ușa pentru alte posibile nenorociri care s-ar putea petrece oricând. Acuzatorul a arătat, scrie Agerpres.ro, că după această nenorocire mulți comercianți și patroni refuză în continuare să-și ia măsuri de securitate și autorizație ISU, afișând în schimb în geam un simplu avertisment că respectivul local n-are documentele necesare.

Dar anunțul nu-i protejează de răspunderea penală, deși ei asta lasă să se înțeleagă, spune procurorul: „Riscurile sunt și mai mari. (…) Pot avea impresia că nu răspund penal pentru că victimele își asumă să ardă de vii când intră într-o locație fără aviz. (…) Chiar dacă societatea e marcată de tragedia din Colectiv, aceasta se poate întâmpla din nou oricând“.

Procurorul i-a spus judecătorului că „este inexplicabilă atitudinea blândă a instanței de fond” și a argumentat că ordinea socială a fost „alterată” de corupție, consecința fiind că au ars oameni „și nu vorbim de doi, ci de un cimitir!”.

- Advertisement -

Sentințele date în 2019 de Tribunalul București, în primă instanță

În 2019, la Tribunalul București au mai fost condamnați pe fond, pe lângă primarul Piedone, și cei trei patroni ai clubului Colectiv – la câte 11 ani și 8 luni de închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

Primarul a fost condamnat pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizațiilor de funcționare pentru clubul Colectiv, deși acesta nu îndeplinea condițiile necesare.

Patroana firmei de artificii a fost condamnată la 12 ani și 8 luni de închisoare.

Pirotehniștii au primit 9 ani și 8 luni și, respectiv, 10 ani de închisoare.

Directorul firmei de artificii a luat 3 ani și 6 luni.

Cei doi pompieri care au verificat clubul Colectiv și au închis ochii când au văzut neregulile privind PSI au fost condamnați la câte 9 ani și 2 luni de închisoare.

Alți funcționari din primărie au luat 3 ani cu suspendare, 7 ani și, respectiv, 8 ani.

Vinovații au fost puși să plătească, în solidar, despăgubiri de 50 de milioane de euro victimelor.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Trecutul penal al șefului CSM (care l-a exclus din magistratură pe Danileț) și al tatălui său, primar la Govora

* Rusia își anunță oficial candidatul la președinția României. Șoșoacă la Sputnik: „Voi candida din partea poporului român. Câștig precum Iliescu în ’90”

* „Deși eram în România, m-am simțit ca-n Siria. Soțul senatoarei i-a spus traducătoarei: «Vă arunc pe fereastră!»” Noi detalii despre scandalul Șoșoacă – Rai Uno

Comisia Europeană urmărește „cu atenție și îngrijorare” deriva statului de drept din România, în regimul Iohannis-PSD

* „Asasinii lui Dragnea” se întorc: Florin Roman acuză forțe oculte în spatele „campaniei” care a dus la demascarea sa. Ce spune Tolontan

* Marele tun: Firea preia la Ministerul Familiei toate casele de cultură și bazele sportive studențești! Ministerul s-a înființat după ce Firea a semnat un protocol cu Dan Voiculescu

Păcăleală: cei 1.200 de lei erau, de fapt, 600. S-a modificat ajutorul promis de PSD pensionarilor: cei care au 2.200 de lei nu primesc nimic

S-a lansat „Forța Dreptei”, noul partid al lui Ludovic Orban. Sloganul este cel liberal: „Prin noi înșine”

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (27). Agresiunea brutală a URSS împotriva unui stat mic

* Așa arată azi casa unde s-a născut marele Gică Hagi. „Regele” n-a mai fost acolo din 2005. Cine stă acum în ea. Reportaj exclusiv

- Advertisement -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -