Peste 4 milioane de euro dați României de UE pentru modernizarea Portului Oltenița au fost aruncați pe fereastră prin lucrări fictive sau prost executate, dezvăluie jurnalistul Alex Costache într-o anchetă publicată de G4Media.ro. Proiectul de reabilitare sub pretextul căruia s-au furat banii a început în 2013, în timpul Guvernului Ponta (PSD).
Raportul tehnic la care a reușit să ajungă jurnalistul este cutremurător. Acordul pentru reabilitarea portului la Dunăre semnat în ianuarie 2013 de APDF (Administrația Porturilor Dunării Fluviale) Giurgiu valora inițial 16 milioane de lei fără TVA, ulterior fiind majorat la aproape 17 milioane. Recepția lucrărilor s-a făcut în septembrie 2016. Contractul a fost făcut cu o asociere de firme al cărei lider era compania spaniolă COPISA Constructora Pirenaica SA, din Barcelona.
Cazul este emblematic pentru distanța dintre discursul propagandei PSD despre „dictatura UE”, „colonia România” și „sclavii Europei”, pe de o parte, și realitatea că tocmai sub guvernarea acestui partid s-au risipit cel mai mult fondurile alocate reconstrucției țării. Comisia Europeană ne dăduse banii din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Sectorial Transport 2007-2013 – cu aceste fonduri, statul român trebuia să-și reconstruiască și să-și modernizeze infrastructura. Doar că, pe plan local, intențiile nu coincideau cu cele de la Bruxelles.
În 2021, după ce la guvernare a venit USR, iar la Ministerul Transporturilor a ajuns Cătălin Drulă, APDF a cerut un raport asupra lucrărilor, deoarece compania trebuia să informeze Ministerul Fondurilor Europene (condus de Cristian Ghinea în acel moment) cu privire la durabilitatea investiției făcute la Oltenița. În plus, scrie G4Media, APDF primise și reclamații de la filiala sa din Călărași – punctul de lucru Oltenița – privind „neconformități și nefuncționalități ale lucrărilor executate în cadrul proiectului”.
Raportul făcut, așadar, la cererea APDF Giurgiu de Institutul de Proiectări pentru Transporturi Auto, Navale și Aeriene din București a descoperit la fața locului lucruri șocante. Unele din lucrările trecute pe hârtie și decontate nu fuseseră executate deloc. Altele fuseseră prost făcute.
APDF Giurgiu a sesizat DNA și a bocat garanția de bună execuție și a cerut constructorului să remedieze problemele. Instituția anunță că se va îndrepta în instanță împotriva fostei conduceri a companiei și a comisiei care a semnat recepția finală a lucrărilor făcute în bătaie de joc.
În replică, firma catalană care a condus asocierea de companii implicată în această așa-zisă lucrare pretinde, într-un răspuns trimis printr-un avocat, că în 2016 nu s-au găsit probleme, că a existat o comisie de recepție care a semnat că totul e în regulă și că expertiza din 2021 s-a făcut fără să se ceară și punctul de vedere al constructorilor. În final, spaniolii afirmă că nu lucrările ar fi fost proaste, ci felul în care a fost folosită infrastructura în ultimii 5 ani a dus la neajunsurile constatate acum. În plus, compania APDF Giurgiu n-ar mai fi făcut ulterior lucrări de întreținere la Portul Oltenița.