Expert militar ucrainean: „Nu mă aștept să se ajungă la granițele din 1991 și nici măcar la cele din 24 februarie 2022” / „Adevărații adversari ai lui Putin ajung în închisoare, împușcați în stradă sau otrăviți”

2
1147

Deși beneficiază de un sprijin logistic uriaș din partea SUA și a majorității țărilor europene, armata Ucrainei nu va reuși să-i gonească prea curând pe invadatorii ruși nici din teritoriile ocupate după 24 februarie 2022, nici din peninsula Crimeea, pe care Kremlinul a anexat-o ilegal, printr-un referendum măsluit, în urmă cu 9 ani.

Opinia pesimistă îi aparține istoricului și expertului militar ucrainean Mihailo Jirohov (48 de ani). Absolvent al Facultății de Istorie din cadrul Universității de Stat din Donețk în 2000, cu specializarea conflicte în spațiul post-sovietic și istoria aviației, Jirohov este autor a 300 de lucrări tipărite în publicații din Rusia, Ucraina, Cehia sau Serbia înainte de izbucnirea „operațiunii militare speciale” ordonate de Putin.

Într-un interviu acordat site-ului Obozrevatel.com, Jirohov susține că invadatorii au încă foarte multe rezerve de personal și armament.

Mihailo Jirohov: „Într-adevăr, forțele și mijloacele care ne sunt furnizate – mă refer, în primul rând, la echipamente grele, tancuri – fac posibilă străpungerea frontului într-un singur sector. Dacă acesta privește accesul la Marea Azov, rușii vor pierde sudul, își vor pierde poziții foarte specifice. Dar nu mă aștept să se ajungă la granițele anului 1991 și nici măcar la cele din 24 februarie 2022”.

De fapt, spune Jirohov, armata rusă nu trebuie subestimată, fiindcă așa-zisele conflicte din sânul ei sunt de fațadă – menite doar să distragă vigilența trupelor ucrainene.

Evgheni Prigojin, fondatorul PMC Wagner, și Igor Girkin (Strelkov) – cei doi „contestatari” ai Kremlinului și ai ministrului Serghei Șoigu – sunt doar niște marionete ale puterii de la Moscova. Atacurile lor țin de diversiune. „Adevărații adversari ai lui Putin ajung în închisoare, împușcați în stradă sau otrăviți”, a ținut să sublinieze Jirohov.

„Toate declarațiile lui Prigojin nu sunt altceva decât un joc intern al unei broaște râioase cu o viperă. Nu există democrație în societatea rusă, mai ales în formațiunile armate. Aici, totul este decis de o singură persoană – Putin”

Cârpa lui Putin. „Îmi este foarte greu să analizez acțiunile unei astfel de persoane precum domnul Prigojin, deoarece nu este o figură independentă. Ce va face cu PMC Wagner va depinde doar de o singură persoană – președintele rus Vladimir Putin. Cu siguranță, nu va fi Prigojin cel care va decide.”

Democrație zero. „Dacă în acest fel rușii vor să-și ascundă posibila înfrângere lângă Bahmut în cazul unei ofensive a trupelor ucrainene, atunci da, acest lucru este posibil. Și toate declarațiile lui Prigojin nu sunt altceva decât un joc intern al unei broaște râioase cu o viperă. Nu există democrație în societatea rusă, mai ales în formațiunile armate rusești. Aici totul este decis de o singură persoană – Putin.”

Act de dezinformare. „Declarațiile lui Prigojin pot fi atât un element al unui război informațional, cât și o încercare de a dezinforma Ucraina și lumea occidentală pentru a proteja PMC Wagner de sancțiunile occidentale. Este destul de evident că Prigojin nu prezintă nicio contragreutate și nici un pericol pentru Kremlin.”

Diversiunea cu Strelkov. „Girkin-Strelkov este păstrat pentru a distrage atenția către el însuși a unei părți din publicul patriotic. I se permite chiar să-l critice pe Putin și nu i se va întâmpla nimic din cauza asta. Adevărații adversari ai lui Putin ajung în închisoare, împușcați în stradă sau otrăviți.”

„În curând, Putin va avea un alt țel. Va dori să-și restabilească influența în Africa. Vedem activitate în Republica Centrafricană”

Critici cu acordul Kremlinului. „Dacă o persoană din societatea pe care Putin a format-o de peste 20 de ani spune ceva împotriva Kremlinului sau împotriva poziției oficiale, aceasta este o persoană afiliată Kremlinului cu o probabilitate de 99%, care are sarcini și interese comune cu el. Wagner a fost creat pentru a participa în operațiunile rușilor din străinătate – mă refer la Africa, Siria, Libia.”

Spre Africa. „Sunt sigur că, în curând, Putin va avea un alt țel: va dori să-și restabilească influența în Africa. Vedem activitate în Republica Centrafricană. Recent, a apărut un raport despre uciderea muncitorilor chinezi într-una dintre minele din Republica Centrafricană. Posibilă activare în Siria sau Libia.”

Wagner astupa găuri. „De altfel, rușii au finalizat pregătirile în privința recruților mobilizați la sfârșitul anului trecut, iar acum nu mai este nevoie de Wagner. A îndeplinit o funcție temporară până la pregătirea rezervei necesare. Relativ vorbind, Wagner a astupat găuri. Acum nu mai este nevoie de asta. Prin urmare, cel mai probabil, Wagner va fi înlocuit de unități de personal ale armatei ruse și va fi recalificat la ceea ce făcea înainte – operațiunile străine sub steagul negru.”

Rezerve multe. „Din păcate, rușii mai au rezerve pentru a efectua rotații în acele unități care și-au pierdut un anumit procent din personal. Acum ridică unități proaspăt mobilizate de pe terenurile de antrenament. Da, sunt mai prost pregătiți, au cele mai proaste arme, dar sunt atât de multe, încât pot înlocui unitățile despre care vorbim – cele care au pierderi uriașe. Prin urmare, rușii mai au o rezervă de mobilizare, pe care încă nu au folosit-o.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Ciolacu minte ca o poștă sovietică: zice că PNRR e „secret”, deși atât el, cât și ceilalți PSD-iști l-au votat în Parlament! Documentul poate fi citit de oricine, oricând, pe site-ul ministerului

* Liberală din preajma lui Rareș Bogdan, atacuri violente la UE și propagandă rusească delirantă. „De ce nu mai sunt bani de pensii? Că se fac politici de diminuare a populației? Că se aruncă banii în farma și armament?”

* Șoșoacă, scelerată: „Am devenit ținta numărul 1 a criminalilor ucraineni. Vor să mă elimine fizic”. Putinista a fost declarată „amenințare la adresa securității naționale” a Ucrainei și supusă unui regim de sancțiuni

* România lui Iohannis: a scăpat de pușcărie și Darius Vâlcov, „creierul“ lui Dragnea. A luat șpagă 4 milioane de lei, dar „fapta s-a prescris“!

* A mai fugit un PSD-ist corupt: baronul de Neamț, Ionel Arsene, condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență

* Record mondial: Guvernul lui Iohannis a ajuns la peste 200 de secretari de stat, de 5 ori mai mulți decât are Japonia! Grindeanu (PSD) are 9 secretari de stat, iar Boloș (PNL) – 7

* Colonelul Turcescu și-a găsit locul: s-a angajat la televiziunea clanului Firea-Pandele! Milionarul putinist va fi plătit generos de locuitorii orașului Voluntari. Va fi coleg cu Oana Lovin și Mădălin Ionescu, prietenii ambasadorului Kuzmin

2 COMENTARII

  1. De unde tot apar „pesimiștii”? Auzi la el, „domnul Prigojin”.

    rusia poate că mai poate mobiliza mulți oameni, dar cu ce îi înarmează? Deja trimite pe front tancuri din anii ’50 – ’60.

    Dubioși tare „analiștii” ăștia…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here