vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăJustițieConcluziile raportului MCV al Comisiei Europene! Un raport devastator pentru Guvernul PSD,...

Concluziile raportului MCV al Comisiei Europene! Un raport devastator pentru Guvernul PSD, acuzat că a pus în pericol statul de drept

-

Raportul MCV este cel mai critic document realizat de Comisia Europeană cu privire la încercările repetate ale PSD de a prelua controlul asupra sistemului de justiție.

Raportul MCV vorbește despre atacurile la adresa statului de drept, despre stoparea luptei împotriva corupției și anunță că până când instituțiile cheie ale statului nu devin din nou independente, monitorizarea va continua.

Mai mult de atât, Comisia anunță că va lua măsuri dacă guvernul și parlamentul României nu vor repara ce au stricat în ultimii ani. Aceste măsuri vor depăși cadrul MCV, lăsând să se înțeleagă că există posibilitatea ca accesul la fonduri europene să fie îngrădit.

Concluzia Raportului MCV, realizat de Comisia Europeană:

„De la ultimul raport, Comisia a fost nevoită să urmărească atent evoluțiile din România referitoare la reforma judiciară și la lupta împotriva corupției.

- Advertisement -

Cu fiecare dintre aceste ocazii, Comisia a confirmat retrospectiv progreselor înregistrate în anii precedenți și acestea au fost prezentate în raportul din noiembrie 2018.

Evoluția situației din primele luni ale anului 2019 a fost o sursă de mare îngrijorare.

Ca rezultat al acestei îngrijorări, Comisia a fost obligată să informeze autoritățile române în mai 2019 că, dacă nu se fac îmbunătățirile necesare în scurt timp sau dacă se fac în continuare pași greșiți, Comisia va lua măsuri în cadrul stabilit de protejarea statului de drept, care prevede un dialog care să corecteze amenințările la adresa statului de drept (și care, prin urmare, pot depăși parametrii stabiliți prin MCV).

- Advertisement -

Comisia a salutat faptul că în iunie, guvernul român și-a exprimat dorința pentru a reseta abordarea și s-au investit eforturi în noi mecanisme de consultare și dialog cu sistemul judiciar.

Comisia așteaptă cu nerăbdare ca autoritățile române competente să implementeze aceste angajamente în măsuri legislative și să ia alte măsuri concrete. Progresul în această direcție necesita măsuri concrete, legislative și administrative, pentru a aborda recomandările rezumate în acest raport.

Instituții-cheie ale României trebuie să demonstreze în mod colectiv un angajament puternic pentru independența judiciară și pentru susținerea luptei împotriva corupției ca fiind indispensabilă pietre de temelie și pentru a asigura capacitatea necesară instituțiilor  pentru a acționa în sensul prezentat mai sus.

Comisia va continua să urmărească îndeaproape evoluțiile prin intermediul MCV.

Regretă că România nu a îndeplinit recomandările făcute în noiembrie 2018, care au fost pe deplin în conformitate cu pozițiile celorlalte instituții ale UE. Aceste recomandări trebuie să fie urmate dacă procesul de reformă va fi relansat și calea a fost reluată spre concluziile MCV prevăzute în raportul din ianuarie 2017.

Comisia este încrezătoare că România poate oferi un nou impuls pentru a-și îndeplini obiectivele din MCV și e gata să ajute autoritățile române în acest scop”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -