Parlamentul Uniunii Europene a adoptat, joi, o Rezoluţie cu caracter simbolic, dar care are rolul de a comemora 30 de ani de la Revoluţia română din decembrie 1989. Europarlamentarii au adoptat rezoluţia cu 513 voturi „pentru”, 18 voturi „împotrivă” şi 87 de abţineri.
„Este prima dată când Parlamentul European adoptă o poziție oficială privind Revoluția Română din decembrie 1989. Prin această rezoluție, Parlamentul European comemorează și aduce un omagiu atât victimelor revoluției, care și-au sacrificat viața pentru a pune capăt dictaturii totalitare din România, cât și familiilor acestora”, a scris europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan pe pagina sa de Facebook:
La dezbaterea subiectului, în plenul de luni al PE, Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, a prezentat punctul de vedere al Comisiei Europene. Vălean a declarat că Revoluţia română a fost primul pas al ţării către Europa, după decenii de izolare impusă de comunism.
La rândul său, Traian Băsescu a spus că românii au decis în 1989 să spună un „nu” hotărât comunismului, cu sacrificiul vieţii lor şi au revenit în familia europeană. Eurodeputatul a mai spus că România este acum în NATO, în UE, acolo unde îi e locul.
De asemenea, europarlamentarul PPE Kinga Gal a afirmat că este nepermis faptul că actele comise la Revoluţie nu au fost judecate nici acum, la 30 de ani distanţă. În schimb, eurodeputatul Stângii Verzi Nordice, Clare Daly, a spus că persistă corupţia în ţara noastră, de aceea România are o Diaspora aşa mare.
Clare Daly a precizat că a trăit evenimentele de la Revoluţie în perioada studenţiei şi că a fost atunci la Bucureşti şi la Timişoara, fiind o experienţă definitorie pentru viaţa ei.
În schimb, Reinhard Butikofer, eurodeputat al grupului Verzilor, a spus că nu ar trebui instaurată în Parlamentul European o practică a rezoluţiilor care să stabilească adevărul despre istoria europeană.
Eurodeputatul grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, Nicola Procaccini a precizat că idealurile pe care le-au avut tinerii români în urmă cu 30 de ani continuă şi acum în întreaga lume, dându-i ca exemplu pe cei persecutaţi în prezent de regimul chinez.
Proiectul de rezoluţie privind marcarea a 30 de ani de la Revoluţie din 1989 solicită instituţiilor europene să facă toate eforturile pentru comemorarea crimelor regimurilor comuniste. În documentul citat de Mediafax, instituţiile statului român sunt somate să intensifice acţiunile pentru aflarea adevărului despre Revoluţie.
Testamentul politic al lui Ion Iliescu
Recent, Ion Iliescu, fostul președinte al României care a preluat puterea în 1989 în urma prăbușirii regimului Ceaușescu a fost pus sub acuzare pentru săvârșirea de crime împotriva umanității.
În perioada imediat următoare după ce a preluat puterea au fost uciși 957 de oameni, existând dovezi că violențele au fost provocate de Iliescu și oamenii săi – cei mai mulți, agenți ai Moscovei, pentru a consolida puterea grupului comunist care a furat Revoluţia de la cei care o făcuseră: românii care au ieşit în stradă.
Ion Iliescu, Petre Roman, Militaru, Voican Voiculescu nu aveau cum să fie revoluţionari, pentru că ei erau tot comunişti îndepărtaţi de Ceauşescu pe motiv că serveau interesele URSS, nu ale României.
„Nu intenționez să răspund tuturor clișeelor care țin loc de evaluare a faptelor din urmă cu treizeci de ani. Cred sincer că societatea românească este suficient de matură pentru a accepta toate punctele de vedere, și a judeca faptele, și nu etichetele lipite de unii sau de alții pe aceste fapte”, scrie Ion Iliescu în textul publicat online.
Acest mesaj al lui Ion Iliescu poate fi interpretat și ca mărturia lui în cazul procesului în care e implicat. Fostul președinte susține mai departe teza revoltei populare care a schimbat un regim dictatorial, refuzând să vorbească despre modul în care a luat puterea și să spună de ce violențele au continuat mai mult de două săptămâni după aceea, deşi Ceauşescu fusese lichidat.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
CITIȚI ȘI:
* Stelian Ion: „Mă delimitez de atitudinea conducerii USR. Sper ca Dan Barna să înţeleagă că stilul dur e greşit”. Continuă conflictul din USR, după noile sancţiuni impuse „rebelilor” din partid
* Se înăsprește conflictul Barna-Goțiu în USR. Șeful partidului convoacă referendum
* „Gata cu planul de amenzi! Respectaţi contribuabilul!” Cîţu, mesaj revoluţionar pentru angajaţii Fiscului
* Ministrul Dezvoltării: „Am găsit un «Minister al familiei». Ziceau: «dânsul este adus de Shhaideh», «dânsul este de la Teleorman»”
* VIDEO. Au dat foc Barcelonei! Anarhiştii Catalunyei au lovit din nou, după meciul cu Real Madrid
* VIDEO. Pică Trump? Pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor, preşedintele SUA se agaţă disperat de un vot salvator în Senat
* Diaspora intră, în sfârşit, în Guvernul României! Un „produs 100%” al comunităţii românilor de peste graniţe, numit secretar de stat la Departamentul Românilor de Pretutindeni
* Burleanu, lovit de „ciuma” naţionalistă. Şeful FRF târăşte fotbalul românesc pe un teren care îngrozeşte Europa
* Anunț șoc pentru PSD! PNL a decis: își asumă răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi
* Hemoragia salariilor nesimțite de la ANCOM nu poate fi oprită. Grindeanu, dezmăț pe bani publici!
* Mafia profesorilor de la Universitatea Spiru Haret, anchetată de procurorii DIICOT
Cum sa se poata pedepsi crimele din DECEMBRIE 1989 , daca noi de 30 de ani suntem condusi de IRESPONSABILI comunisti si neocomunisti ?
Jos criminalilor ! Jos hoților și talharilor! Jos impostorilor care va dați eroi ! Jos ciuma rosie!
Iliescu merita bagat cu gatul sub ghilotina pentru toate crimele facute, si pentru distrugerea economiei nationale.