Cel mai mare faliment din industria turismului din toate timpurile nu iartă pe nimeni, nici măcar pe vecinii bulgari. Între timp, pe continent, şocul provocat de moartea colosului britanic Thomas Cook continuă să facă ravagii, iar oamenii de afaceri vorbesc deja de asemănarea cu începutul Marii Depresii – criza financiară izbucnită în 2008 odată cu falimentul băncii Lehman Brothers.
Cea mai afectată ţară dintre toate cele în care opera Thomas Cook este Spania, principala destinaţie turistică pentru clienţii agenţiei britanice, care spre exemplu, prin intermediul celor trei companii aeriene proprii, a efectuat șapte milioane de călătorii în Spania anul trecut (intrări și ieșiri), în total 3,6 milioane de călători din cei 82 de milioane de turişti străini care au vizitat „ţara lui Cervantes” în 2018.
Guvernul interimar se va întâlni astăzi cu cele mai afectate comunități autonome pentru a evalua „impactul negativ” al falimentului, a declarat Reyes Maroto, ministra în funcţie pentru Industrie, Comerţ şi Turism.
„Magnitudine fără precedent”
Președintele Confederației Spaniole a Agențiilor de Turism (Ceav) compară încetarea activității operatorului britanic cu falimentul băncii Lehman Brothers, care a provocat un şoc în lanţ în tot sectorul financiar mondial şi a declanşat criza din 2008.
Doar în Insulele Canare turiștii gestionați de grupul britanic reprezintă deja 20% din numărul total de străini care sosesc în arhipelagul spaniol din Oceanul Atlantic. În prezent, există în insule între 25.000 și 30.000 de persoane afectate de falimentul Thomas Cook.
În Insulele Baleare, cifra este cuprinsă între 10 și 15%, potrivit Federației de Afaceri Hoteliere din Mallorca, care a avertizat că acest faliment este de o „magnitudine fără precedent” pentru Mallorca.
Jale mare în Canare!
Președintele Federației Hotelierilor din Tenerife, Jorge Marichal, a avertizat pe lângă „ruperea conectivității aeriene”, deoarece Thomas Cook (care avea trei companii aeriene: Condor, Thomas Cook Airlines și Thomas Cook Airlines Scandinav) a fost „unul dintre principalele actori »pentru că mulți telemarketeri au angajat grupul pentru a-și face călătoriile cu avionul.
În Insulele Canare, problema este agravată, deoarece în ultimii ani, mai multe companii aeriene care zboară spre insule s-au descompus (Air Berlin, Monarch …) și, în plus, în ianuarie, Ryanair, compania cu cei mai mulți pasageri, își va închide bazele în Tenerife și Gran Canaria.
De fapt, câțiva investitori canari au încercat în aceste zile să injecteze capital privat în grupului britanic pentru a evita dispariția acestuia, așa cum a recunoscut ieri președintele Guvernului insulei, Ángel Víctor Torres.
TUI, marele câştigător?
Asociațiile de profil din sectorul turistic au făcut ieri calcule pentru a cuantifica gaura economică care poate lăsa fără clienţi hoteluri și agenții de turism, iar cifrele sună înfricoșător, la o primă evaluare.
Surse din industrie estimează impactul, doar pentru hotelierii din Insulele Canare, la 50 de milioane de euro.
Alte surse mai optimiste consideră că turiștii care până acum își lăsau pachetele de vacanță în mâinile lui Thomas Cook vor căuta alternative sau vor merge cu alți operatori de turism, cum ar fi grupul german TUI, care poate fi principalul beneficiar al falimentului principalului său concurent.
Hotelierii, în special cei din Insulele Canare care încă nu au semnat contracte pentru 2020 cu Thomas Cook, vor trebui să analizeze noi opțiuni pentru a nu rămâne cu afacerile în aer. În Insulele Canare și Insulele Baleare sezonul turistic de iarnă este cel mai puternic, astfel încât gaura va fi mai mare, deoarece unele pachete erau deja contractate cu Thomas Cook.
BREXITUL începe să usture la buzunar
În alte zone din Spania impactul va fi mai slab. În Comunitatea Valenciană, Ministerul Turismului a declarat că „nu va fi la fel de grav” ca în alte zone, deoarece contractarea pachetelor turistice cu acest operator a fost redusă „considerabil” (locurile au fost reduse la jumătate în anul trecut) și singurul aeroport care a mai funcționat pe această relaţie a fost cel din Alicante.
De fapt, în luna iulie 2019, Spania a primit deja 1,3% mai puțini turiști străini, în special ca urmare a scăderii numărului de britanici și germani. În 2018, au fost deja cu 1,6% mai puține vizite ale cetățenilor din Regatului Unit pe tărâm spaniol.
Angajatorii hotelieri coordonați de Confederația Spaniolă de Hoteluri și Cazare Turistică (CEHAT) au solicitat Executivului un pachet de măsuri pentru atenuarea efectelor pe care falimentul operatorului turistic le poate avea asupra sectorului din Spania.
UGT Canarias (confederaţie sindicală) a declarat ieri că închiderea operatorului turistic afectează stabilitatea loculurilor de muncă a peste 10% din lucrătorii din sectorul turismului din Insulele Canare, care angajează aproximativ 135.000 de oameni în regiune.
Temeri de contagiune la nivel global
La nivel global, criza lui Thomas Cook se transformă într-o rană care a început odată cu Brexit, când multe companii au decis să-şi mute operaţiunile pe continent (şi continuă să o facă), de teama consecinţelor ieşirii Marii Britanii din UE.
Marea Britanie este principala piață furnizoare de turişti pentru Spania (18,5 milioane de clienţi, în 2018) și în acest an se observă că mai puțini britanici ajung la destinațiile iberice ca urmare a incertitudinii politice.
Operatorul britanic Thomas Cook, cea mai veche firmă de turism din lume, a anunţat luni intrarea în faliment după ce a eşuat în cursul weekendului să găsească fondurile necesare pentru supravieţuire şi va intra în „lichidare imediată”.
Thomas Cook realiza o cifră de afaceri de aproximativ 10 miliarde lire sterline (11,32 miliarde euro) pe an. De mai mulţi ani însă, compania era afectată de o concurenţă acerbă între tour-operatori şi un mediu economic incert, în special în Marea Britanie, în contextul Brexitului şi al deprecierii lirei sterline, pe fondul incertitudinii privind părăsirea Uniunii Europene.
Grupul Thomas Cook are o povară a datoriilor de 1,7 miliarde lire sterline şi întâlnirea cu creditorii era decisivă pentru o companie care are 19 milioane de clienţi pe an, în 16 ţări.
„Virusul” falimentului loveşte şi Bulgaria
Falimentul tour-operatorului britanic Thomas Cook va avea consecinţe grave pentru sezonul turistic 2020 din Bulgaria, a declarat luni seară ministrul bulgar al Turismului, Nikola Angelkova, citat de BTA.
Potrivit oficialului bulgar, numărul de turişti pe care Thomas Cook îi aduce în fiecare vară în Bulgaria variază între 350.000 şi 450.000. Aceasta în condiţiile în care anul trecut Bulgaria a fost vizitată de un număr total de 9,2 milioane turişti străini.
În paralel, Ambasada Marii Britanii la Sofia a anunţat că în prezent există 2.500 de clienţi ai Thomas Cook care au rămas blocaţi în Bulgaria.
Angelkova a mai spus că marţi urmează să aibă loc o reuniune de lucru cu participarea proprietarilor de hoteluri, a tour-operatorilor care lucrează cu Thomas Cook, precum şi cu Ambasada Marii Britanii la Sofia şi cu Agenţia pentru protecţia consumatorilor, pentru a discuta posibilele consecinţe care ar putea apărea de pe urma falimentului Thomas Cook.
Formular distribuit în 6.000 de hoteluri
Autoritatea aeronautică civilă din Marea Britanie a trimis deja Ministerului Turismului din Bulgaria un formular special care va fi distribuit către toate cele 6.000 de hoteluri din Bulgaria care lucrează cu Thomas Cook, pe baza căruia hotelurile vor putea să solicite despăgubiri pentru plăţile datorate şi să îşi acopere costurile.
Directorul Institutului pentru analize şi evaluări în turism din Bulgaria, Roumen Draganov a apreciat că falimentul Thomas Cook este un eveniment major, care va avea consecinţe grave asupra industriei turismului din Bulgaria, în condiţiile în care tour-operatorul britanic este responsabil pentru mai mult de jumătate din zborurile spre şi dinspre aeroporturile Varna şi Burgas.
Potrivit lui Draganov, consecinţele negative ar putea apărea din două direcţii. Pe de o parte, Thomas Cook are datorii către hotelurile din Bulgaria, pentru că plăţile pentru sejururile overnight sunt efectuate la 60 de zile după şedere, ceea ce înseamnă că în prezent trebuie făcute plăţile pentru şederile din lunile iulie şi august. Pe de altă parte, vacanţele de la sfârşit de sezon vor fi anulate la fel ca şi contractele pentru sezonul 2020, relatează Agerpres.
Veşti proaste şi de la Bruxelles
„Datele recente şi indicatorii care estimează evoluţia economiei – cum ar fi noile comenzi din industrie – nu arată semne convingătoare de redresare a creşterii în viitorul apropiat, iar riscurile negative se menţin”, a afirmat luni preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, justificând noile măsuri de stimulare anunţate luna aceasta, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Recent, Banca Centrală Europeană a anunţat relansarea programului de relaxare cantitativă (QE), achiziţionând lunar obligaţiuni în valoare de 20 de miliarde de euro (22 de miliarde de dolari), începând cu 1 noiembrie. Acest program se va derula atât timp cât va fi necesar, pentru a întări impactul politicilor BCE, şi se va încheia cu puţin timp înainte ca BCE să înceapă majorarea ratelor dobânzilor.
Draghi a explicat că sectorul serviciilor – stâlpul economiei interne – pare să rămână rezistent deocamdată, dar nu va fi imun pe termen nedeterminat la dificultăţile din industriile concentrate pe export.
„Cu cât mai mult va dura slăbiciunea din industrie, cu atât sunt mai mari riscurile ca alte sectoare ale economiei să fie afectate de încetinire”, a avertizat şeful BCE. El a scos în evidenţă beneficiile unui instrument fiscal centralizat, cum ar fi bugetul federal din SUA, ca un element cheie pentru a înlesni ciclurile de afaceri.
„Avem nevoie de o strategie economică coerentă în zona euro care să completeze şi să îmbunătăţească eficacitatea politicii monetare”, a explicat Draghi. Pe fondul încetinirii economiei zonei euro, BCE a redus dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, de la minus 0,40% la minus 0,50%. La această măsură se adaugă relansarea programului de relaxare cantitativă (QE), începând cu 1 noiembrie.
„Norocul” (Sic !) nost’…, caaa… NU prea mai avem (DE MULT TIMP, DEJA…) prea multi turisti straini (in special pe Litoral, unde mai veneau, in trecut, si prin „Thomas Cook”, dupa ce aceasta firma a preluat tour-operatorul „N.U.R.”, divizia de turism a la fel de celebrei firme germane „Neckermann”)…
Mi-e greu sa cred ca falimentul agentiei de turism Thomas Cook se poate compara cu falimentul firmei Lehman Brothers.