Recep Erdogan, președintele Turciei, e obsedat de inamicul său Fethullah Gulen, care trăiește în SUA, și despre care crede că se află în spatele tentativei de lovitură de stat din iulie 2016.
Acesta a declanșat un nou val de anchete și de arestări în rândul ministerelor din Turcia pentru a elimina orice opoziție la adresa regimului său autoritar.
Procurorii turci care efectuează o anchetă la Ministerul Justiţiei şi în interiorul armatei au ordonat marţi arestarea a 228 de persoane suspectate de legături cu reţeaua Gulen, despre care Ankara susţine că s-a aflat în spatele tentativei de puci din iulie 2016, informează Reuters, citat de Agerpres.ro.
În urma tentativei de lovitură de stat din 15 iulie 2016 în care au murit aproximativ 250 de oameni, autorităţile turce au declanşat o campanie contra presupuşilor susţinători ai clericului musulman Fethullah Gulen, care trăieşte în exil în SUA.
În cea mai recentă etapă a acestei campanii, procurorii au dispus arestarea unui număr de 157 de persoane, printre care 101 de ofiţeri activi, în cadrul unei anchete efectuate în rândul forţelor armate turce. Operaţiunea a vizat iniţial provincia Izmir, din vestul ţării, iar ulterior s-a extins în alte 43 de provincii.
Separat, la Ankara au fost arestate 71 de persoane, dintre care 33 lucrau în Ministerul Justiţiei.
De la tentativa de puci din 2016, aproximativ 80.000 de oameni au fost întemniţaţi în Turcia în aşteptarea procesului, iar aproximativ 150.000 de funcţionari publici, militari şi alţi lucrători din sistemul administrativ au fost destituiţi sau suspendaţi din funcţii.
Aliaţii occidentali ai Turciei şi organizaţiile pentru drepturile omului au criticat amploarea acestei campanii lansate de autorităţile turce, în timp ce Ankara a susţinut că măsurile respective sunt un răspuns necesar la ameninţările pentru securitatea ţării.