În timp ce talibanii proaspăt instalați la putere sunt preocupați să reintroducă Șaria, să bată bărbați care-și tund bărbile și să se lupte între ei, Emiratul Islamic al Afganistanului e pe marginea prăpastiei. Directorul Băncii Islamice a Afganistanului anunță că sistemul bancar național e în colaps, relatează BBC. De economie s-a ales praful, iar acum 40% din PIB-ul țării provine, de fapt, din ajutoarele primite de la comunitatea internațională.
Prăbușirea țării este accelerată și totală. Syed Moosa Kaleem Al-Falahi, directorul executiv al Băncii Islamice a Afganistanului, spune că, în acest moment, sistemul financiar al țării este „în criză existențială“, iar clienții își retrag masiv banii.
Aflat la Dubai, unde s-a refugiat din calea haosului și a imprevizibilei conduceri talibane, Al-Falahi spune că „în acest moment se produc retrageri uriașe“ de bani. „Se fac doar retrageri, majoritatea băncilor nu funcționează și nu oferă servicii complete“, mai spune bancherul.
Țara în ansamblu a luat-o la vale. Perturbată de războiul civil, economia era deja în recesiune când talibanii au preluat puterea în luna august. Din acel moment, ajutorul extern a devenit principala sursă de venit a Afganistanului. Banca Mondială estimează la 40% din PIB ponderea ajutoarelor venite din exterior.
Talibanii îi așteaptă pe chinezi, care la rândul lor se arată dornici „să ajute“, primind la schimb resursele strategice și puncte-cheie din Afganistan
Talibanii „așteaptă cu nerăbdare China, Rusia și alte țări și se pare că, mai devreme sau mai târziu, vor avea succes în acest dialog“, spune Al-Falahi. Occidentul a blocat activele Afganistanului și liniile de credit pe care le-ar fi putut accesa guvernul acestei țări după ce la Kabul au ajuns talibanii.
Chinezii sunt interesați să pătrundă pe această piață, dar nu gratis. În primul rând, ei vor garanția că talibanii nu vor încuraja sau sprijini comunitatea musulmană (uigurii) asuprită și terorizată în nordul Chinei. În al doilea rând, după cum s-a văzut deja și în alte țări – inclusiv Muntenegru în Europa –, China pune diverse condiții care în final duc la capturarea resurselor strategice și a unor puncte-cheie din țările care acceptă ajutorul de la Beijing.
În cazul Emiratului Islamic al Afganistanului, capturarea țării de către China poate fi chiar ieftină. Regimul comunist a promis ajutoare în alimente și vaccinuri anti-Covid în valoare de 31 de milioane de dolari și s-a arătat deschis „la reconstrucția țării“.
ONU a anunțat că, în acest moment, doar 5% dintre familiile din Afganistan au mâncare suficientă zilnic.
Ohooo…, păiii…, Afganistanul(-Talibanilor) încă stăăă… binișor, dacă ne uităm la alte țărișoare-necăjite, de prin Africa, America-de-Sud și chiar Asia: Coreea-de-Nord a Dinastiei-(de TARTORI-)Kim, de exemplu, o ține de decenii-întregi așa, adică trăind din ajutoarele/pomenile de la ruși, chinezi, O.N.U. și chiar… Occident, puținii bani pe care-i produce economia sa fiind investiți, aproape în totalitate, în… statui-și-monumente megalomanice ale „Conducătorului-Iubit” și în… dezvoltare-militară, inclusiv în fabricarea… armei-nucleare!