joi, aprilie 25, 2024
AcasăNewsEleva primită și mințită de Iohannis anul trecut, la greva profesorilor, pleacă...

Eleva primită și mințită de Iohannis anul trecut, la greva profesorilor, pleacă la Universitatea Stanford: „În România nu se va schimba nimic”

-

Ariana Dudună, eleva eminentă lideră a Asociației Elevilor din Constanța care anul trecut a făcut parte din delegația profesorilor primită și mințită de Iohannis în timpul grevei din învățământ, pleacă la Universitatea Stanford din California (SUA). Tânăra părăsește România cu dezamăgirea de a fi luptat timp de 4 ani degeaba și cu certitudinea că sistemul odios reprezentat de Iohannis i-a învins pe elevi și pe toți cei care și-au dorit reforma reală.

Președintă a Asociației Elevilor din Constanța, Ariana Dudună a condus mai multe proteste și acțiuni, în perioada 2020-2023, încercând să producă impulsul ca sistemul să se schimbe treptat. Acum pleacă, spunând că nu vede vreo șansă de schimbare.

Pe contul ei de Facebook, proaspăta studentă la prestigioasa Universitate Stanford își explică opțiunea de a pleca din țară: „Mi-am dedicat ultimii patru ani pentru a lupta pentru o educaţie mai bună, de calitate, pentru toţi elevii. Perspectivele de viitor sunt sumbre însă: greva a fost un eşec, România Educată a fost o minciună, iar ideea de reformă în România pare că a devenit o glumă proastă. Nu cred că în următorii 10 ani se va mai schimba ceva. Sper din tot sufletul să mă înşel, dar realitatea este că educaţia a stagnat. Între a fi complice sau martor la acest declin, nu vreau să aleg niciuna. Astfel, am ales să îmi continui studiile peste hotare, la Universitatea Stanford, marcând o decizie dureroasă, dar necesară. Faptul că România alungă tinerii care luptă pentru o ţară mai bună, care sunt vocali, ar trebui să ne cutremure pe toţi. În continuare, voi sprijini chiar şi de la distanţă iniţiativele din România care se luptă pentru o educaţie mai bună, în special iniţiativele elevilor”.

Minciunile lui Ciucă și Ciolacu, jurămintele false ale lui Iohannis

Anul trecut, coaliția PSD-PNL și tot sistemul de putere din România au fost luați prin surprindere când au descoperit că încercările lor de a întoarce elevii împotriva profesorilor, atunci când a început greva cadrelor didactice, sunt respinse dur de liceeni. Ciolacu, Ciucă și Iohannis desconsideraseră grav tinerii, considerând că vor fi la fel de ușor de manipulat ca și publicul captiv al unor televiziuni controlate de oligarhi. Dar tentativele de dezbinare au fost demascate, elevii reprezentați și de eminenta liceeană Ariana Dudună declarându-și ferma solidaritate cu profesorii.

- Advertisement -

Iohannis a mai încercat o stratagemă și, după săptămâni în care i-a ignorat pe oameni, pe măsură ce criza se adâncea, a acceptat să primească o delegație a greviștilor. Ariana Dudună a făcut parte din acel grup în care se mai aflau liderii sindicali Marius Nistor (Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“), Simion Hăncescu (Federația Sindicatelor Libere din Învățământ) și Anton Hadăr (Federația Națională Sindicală Alma Mater).

Iohannis și-a dat cuvântul, în fața greviștilor neîncrezători, că promisiunile făcute de Ciolacu și Ciucă – mărirea cu 40% a salariilor începând cu 1 ianuarie 2024, salariu minim pentru debutanți de 4.000 de lei net, o nouă grilă de salarizare etc.

Asupra greviștilor au început presiuni din toate părțile, în timp ce posturile de televiziune practicau o campanie mai mult sau mai puțin fățișă de denigrare, înfățișându-i ca pe niște oameni lacomi și fără inimă, care refuză ofertele generoase ale coaliției și lasă copiii cu mediile neîncheiate.

- Advertisement -

Liderii sindicali și-au trădat apoi membrii pe care-i reprezentau și au decis suspendarea unilaterală a grevei.

„Ar fi trebuit guvernanții să se cutremure, nu să nu-și respecte angajamentele. Faptul că această grevă nu și-a atins obiectivele pe mine m-a făcut să cred că nu vom avea o schimbare reală în educație în cel puțin următorii 10-15 ani“

Numai că măsurile promise de Ciolacu și Ciucă și garantate solemn de Iohannis au fost numai niște păcăleli. Nimic nu s-a întâmplat din cele promise, profesorii primind doar niște măriri modice de salarii și dreptul de a-și deconta ochelarii de vedere.

Întrebată de Edupedu.ro de ce a ales să plece la Stanford, tânăra Ariana Dudună a spus că pentru condițiile superioare de acolo, dar și din cauza felului în care Puterea politică din România tratează educația. „În primul rând faptul că este o universitate de top, că am acces la alte resurse în special pe partea de cercetare, că programa este mult mai actualizată față de ce avem în România pe universitar pe partea de economie. Astea au fost alegerile raționale, pentru că m-am gândit cum pot să mă îmbunătățesc eu pe mine. La nivel macro, întreaga experiență pe care am avut-o în ultimii 4 ani în care m-am implicat în reprezentarea elevilor mi-a lăsat un gust amar. Mă refer la grevă, care a fost un eșec din perspectiva faptului că nici până acum nu avem o lege a salarizării care să prevadă ceea ce li s-a promis profesorilor la prima grevă din ultimii 18 ani. Ar fi trebuit guvernanții să se cutremure, nu să nu își respecte angajamentele. Faptul că această grevă nu și-a atins obiectivele pe mine m-a făcut să cred că nu vom avea o schimbare reală în educație în cel puțin următorii 10-15 ani. Plus legile România educată care sunt o dezamăgire”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Piedone, după ce și-a angajat toate neamurile în Primărie: „Cu cine aţi vrea să lucrez, cu toţi trădătorii? Cu dinozaurii?”

EDITORIAL CARTIANU: Mutarea șmecherească, dar inutilă a lui Ciucalacu

România „specialilor”, cu viteză maximă spre prăpastie: în februarie, deficitul a ajuns la 1,67% din PIB! La Bruxelles există temeri că Guvernul PSD-PNL bagă țara în faliment

- Advertisement -

9 COMENTARII

  1. Daca pana si elevii s-au saturat de minciunile politicienilor si au ajuns la concluzia ca in Romania nu se va schimba nimic in bine, cu actualii conducatori (parerea mea), ce mai avem de discutat ? Avem doar de facut, macar anul acesta, ca sa nu disparem ca natie.

  2. Aici e loc doar pentru cei care și-au cumpărat loc de veci în cimitire. In rest sunt hoti, criminali, o justitie corupta si ticalosii care vor șterge România de pe hartă. Su ficusul plimbăreț de Cotroceanca, o hahaleră carnavelescă de cvea mai proasttă spiță săsească/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -