miercuri, februarie 28, 2024
AcasăPoliticăEl e Iulian Cîrciumaru, fiul "cioloșist" al primarului PSD din Teleorman! Profilul:...

El e Iulian Cîrciumaru, fiul „cioloșist” al primarului PSD din Teleorman! Profilul: #Rezist, Fără penali, Totul pentru justiție!

-

Valerică Cîrciumaru, primarul PSD din Roșiorii de Vede, județul Teleorman, a tot vorbit. Și prin campanii electorale, și în aceste zile, când a trebuit să explice în fața partidului și a votanților „sacoșari” de ce fiul său trădează în favoarea lui Cioloș. El, pui de teleormănean, să se înscrie în PLUS – se poate una ca asta? Ce-o fi fost în capul feciorului?

Întrebarea asta și-a pus-o și Carmen Dumitrescu, o ziaristă de mare curaj din Teleorman. Ea l-a căutat pe Iulian Cîrciumaru, fiul rebel al primarului din Roșiori, și a făcut un interviu lămuritor în ziarul său, Liber în Teleorman. Aflăm, cu ocazia asta, că tînărul Cîrciumaru are 35 de ani, e școlit, e umblat prin lume, e protestatar pro-justiție, e anti-penali și vrea scoaterea României, inclusiv a Teleormanului său natal, din robia PSD-istă. Chiar dacă asta nu prea îi convine tatălui său, primarul!

Interviul realizat de Carmen Dumitrecu cu Iulian Cîrciumaru

- Advertisement -

„O guvernare ineptă, ruptă de realitățile economice și sociale”

„Pe Iulian Cîrciumaru l-am remarcat la… protestele din Piața Victoriei. Ciudat, veți spune, după ce veți afla că Iulian este fiul lui Valerică Cîrciumaru (foto), primarul PSD-ist al orașului Roșiorii de Vede. La fel am reacționat și noi în fața acestui paradox, care ne-a dat totuși speranța că lucrurile chiar se pot schimba, dacă până și copiii oamenilor importanți din PSD Teleorman au decis să-și asume participarea la protestele împotriva actualei guvernări.

Când l-am întrebat prima dată despre felul în care rezistă la presiunile celor apropiați, Iulian a preferat să vorbească despre el, nu despre relațiile cu familia. I-am respectat decizia, în speranța că va veni și ziua în care va vorbi despre paradoxul pe care el îl reprezintă în cadrul peisajului general din țară.

Recent, am aflat că a devenit membru al partidului PLUS și că își dorește să schimbe lucrurile chiar în Teleorman, în cea mai cunoscută dintre <<gurile lupului>>, în imediata apropiere a tatălui său, care nu-i împărtășește convingerile în niciun fel. La această a doua solicitare a noastră, Iulian a fost de acord să discute despre planurile lui politice, dar și despre relația pe care o are cu familia lui și, în special, cu tatăl său, care rămâne fără prea multe dubii atașat principiilor PSD-iste.

- Advertisement -

În rândurile care urmează, îl puteți descoperi pe fiul de primar PSD care protestează împotriva PSD de ani întregi. Și care nu se teme să lupte de pe baricada celor puțini într-un județ în care majoritarii fac regulile.

Reporter: Cine este Iulian Cîrciumaru?

Iulian Cîrciumaru: Sunt teleormănean născut în Roșiorii de Vede, acum aproape 36 de ani, și acolo am rămas până la terminarea liceului. Atât studiile universitare și post-universitare, cât și toată activitatea profesională mi le-am desfășurat în domeniul afacerilor și al economiei, deopotrivă în țară și străinătate. În prezent, îmi împart timpul între rolurile mele de antreprenor/manager și cel de investitor în diverse alte proiecte antreprenoriale. Fac ceea ce-mi place, iar asta mă face un om fericit și împlinit. Încă din perioada liceului am avut o curiozitate aparte pentru domeniul afacerilor și al economiei. Ulterior, prin studiu și practică, curiozitatea a devenit vocație. Cred că sunt o persoană foarte exigentă cu oamenii din jurul meu, atât pe plan profesional, cât și personal. Probabil că (și) din această exigență se naște frustrarea mea față de situația politică actuală, pentru că distanța dintre așteptările pe care le am și realitate este enormă. Am o fetiță de un an și, pe lângă pasiunea pentru domeniul în care lucrez, îmi plac: expedițiile montane, lectura, călătoriile în locurile istorice, șahul, arta.

– De ce spre PLUS și nu spre stânga, unde ți-ar fi fost mult mai ușor să te afirmi

– Aici sunt mai multe lucruri de lămurit. În primul rând, motivația mea politică nu are nicio legătură cu niciun fel de afirmare personală. Nu am ambiții politice, nu urmăresc nicio poziție politică în interes personal. Tot ce vreau este să dau o mână de ajutor pentru a schimba situația dezastruoasă în care se află guvernarea țării. Pragmatic vorbind, primul pas este să ne organizăm și în Teleorman, pentru a ne prezenta cât mai bine în alegeri, ca o alternativă viabilă la actuala clasă politică. În al doilea rând, dacă <<afirmare spre stânga>> înseamnă vreun soi de carieră în PSD, sper că întrebarea este doar o glumă. Știm foarte bine care ar fi <<calitățile>> necesare pentru afirmarea în PSD-ul de azi. E suficient să te uiți la modul cum este condus partidul ca să înțelegi cine se afirmă acolo. Slugărnicia și oportunismul meschin nu mă caracterizează. Dacă <<afirmare spre stânga>> are o conotație generică și se bazează pe presupunerea că aș avea o înclinație de stânga, nu e tocmai corect. Înainte de toate, nu cred în segregarea aceasta categorică <<stânga-dreapta>>. De exemplu, optez pentru o intervenție minimală a statului în economie și cred în eficiența sistemelor private de educație și sănătate, dar, în același timp, cred că statul trebuie să joace un rol activ în stimularea dezvoltării în zonele afectate de sărăcie. Așadar, în cadrul clivajului <<stânga-dreapta>>, cred mai degrabă într-o poziționare pragmatică, adaptată contextului și capabilă să genereze rezultate sustenabile. De ce PLUS? În primul rând, pentru oamenii pe care i-am găsit acolo; pe unii i-am văzut la lucru în guvernul tehnocrat, pe alții îi cunoșteam dinainte să-și asume implicarea politică. Sunt oameni de care simt că mă leagă valori comune, sunt oameni educați, competenți, pe care îi apreciez foarte mult. Apoi, PLUS este organizația din partea căreia am perceput o deschidere clară și asumată către antreprenoriat și mediul de afaceri românesc. În ceea ce mă privește, cred că susținerea energică a antreprenoriatului local este una dintre puținele căi prin care putem închide ecartul de dezvoltare față de media țărilor UE.

– În ce măsură te mai simți legat de Teleorman, având în vedere că sunt ani întregi de când îți desfășori activitatea în afara județului?

– Într-adevăr, activitatea mi-am desfășurat-o în mare măsură în afara județului nostru, dar am păstrat mereu o legătură acolo. O mare parte din companiile pe care le-am fondat, au fost înființate în Teleorman. Am plătit și plătesc în continuare taxe și impozite în Teleorman. Recent, am contribuit la o investiție destul de importantă în agricultură, acolo, în județul nostru. Dar, lăsând la o parte afacerile, ceea ce mă leagă în primul rând de locurile acelea nu sunt lucrurile materiale, ci familia, prietenii, copilăria, școala și profesorii care au contribuit la educația mea, ș.a.m.d. Ne leagă emoțiile, ne leagă lucrurile și amintirile care produc emoție, iar pentru mine, multe dintre acestea sunt încă acolo. Este și motivul pentru care m-am întors în țară.

– Care e obiectivul final al luptei tale?

– Foarte simplu și clar: vreau să-mi aduc contribuția la aducerea unei administrații competente și oneste în România, la toate nivelurile. Nu mi-am imaginat vreodată că putem ajunge la un nivel atât de jos, cu o guvernare complet ineptă, ruptă de realitățile economice și sociale, cu măsuri nefundamentate prin studii de impact, cu politicieni cu probleme penale sau analfabeți funcțional care inițiază și schimbă legi, cu niște glume de miniștri, cu trei guverne într-un an, dintre care unul schimbat prin moțiune de cenzură de propriul partid. Nu așa arată țara în care vreau să-mi cresc copilul! Prin urmare, situația e foarte simplă: am nu doar dreptul, dar și obligația (măcar față de copilul meu) de a face ceea ce pot ca lucrurile să nu mai stea așa. Trebuie să recunosc că până la nașterea fetiței mele am avut o poziție critic-pasivă față de această guvernare, dar, de când am devenit tată, dorința mea de a mă implica activ a fost tot mai accentuată.

– Cum ai împăcat convingerile familiei, în special pe cele ale tatălui tău, cu lupta aceasta pe care noi toți o purtăm de ani întregi împotriva unei mentalități politice învechite și păguboase?

– Nu le-am împăcat. Convingerile politice sunt aproape imposibil de împăcat. <<Mentalități politice învechite și păguboase>> este un eufemism. În realitate, lucrurile sunt mult mai viciate. Propaganda de partid funcționează nu doar pentru electorat, dar și (foarte important!) pentru baza piramidei partidului, acolo e tragedia. Dar convingerile familiei mele nu sunt doar de ordin politic, astfel că încercăm să nu amestecăm familia cu politica. Petrecem weekenduri și concedii împreună, facem sport împreună, de curând părinții mei sunt și bunici, ne uităm la meciuri, discutăm despre carierele și planurile mele și ale surorii mele… Înainte de orice altceva, tata îmi este părinte, nu om politic.

– Cum reacționează oamenii din familia ta la acest demers politic pe care ți l-ai asumat recent?

– Cu foarte mare reticență, dar asta nu mă descurajează, pentru că nu cred că se mai poate cu <<las’ ca merge și așa>>, <<se putea și mai rău>>, <<lasă-i pe alții, nu te băga tu>>. Ne afectează pe toți – fie că conștientizăm, fie că nu – și avem obligația de a ne asuma minimul de implicare, acela fiind prezența la vot. Eu am decis să fac mai mult, și trebuie să reușim, pentru că altă variantă nu există. Pentru mine, Planul B ar fi fost să îngroș și eu rândurile celor care pleacă din țară. Și nu-mi doresc asta.

– În ce constă PLUS-ul pe care vrei să-l aduci în Teleorman?

– PLUS în Teleorman trebuie să aducă ce nu au adus celelalte partide până acum. Educație, experiență antreprenorială, competență, integritate și etică, dorință altruistă și onestă. E datoria noastră să facem ceva mai mult pentru oamenii din județ și pentru mediul de afaceri de acolo. Spun lucrurile astea cu încredere, deoarece cunosc oamenii care au decis să se implice împreună cu mine. Mă bucură numărul, dar mai ales calitatea acestor oameni. Restul țării va vedea că în Teleorman sunt și altfel de oameni.

- Advertisement -

3 COMENTARII

  1. Am “mirosit” din interviul tânărului Iulian Cârciumaru că are stofă de politician cu minte destupată. De astfel de oameni are nevoie țara, nu de capete plecate si slugoi analfabeți, doar pentru a fi pe placul “tătucului” de la partid. Cu persoane ca Iunian Carciumaru, responsabile, inteligente, curajoase și cu discernământ în decizii, PLUS va aduce schimbări in politica romănească inimaginabile. Felicitări si succes !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -