Echipajul fregatei Regina Maria e infectat cu Covid. Nava nu-și poate continua misiunea NATO în Mediterana și se întoarce la Constanța

0
1487
Fregata "Regina Maria" (F 222) / FOTO: Forțele Navale Române

Statul Major al Forțelor Navale Române (FNR) anunță că fregata Regina Maria (F 222) își încheie misiunea NATO din Marea Mediterană mai repede decât era planificat, pe fondul apariției la bord a unui număr semnificativ de militari infectați cu virusul SARS-CoV-2.

Nava participa, începând cu data de 27 octombrie, la o acțiune de monitorizare a traficului naval din Mediterana Orientală, în cadrul grupării navale permanente NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group).

Rezultatele analizelor primite marți, 10 noiembrie, au confirmat un procent semnificativ de militari infectați cu noul coronavirus (se vorbește despre jumătate din echipaj, adică aproximativ 100 de persoane) la bordul fregatei românești Regina Maria. De aceea, la nivelul conducerii Forțelor Navale Române a fost luată decizia de încheiere a participării acestei nave militare la misiunile NATO din Marea Mediterana și întoarcerea în țară, în cel mai scurt timp.

În prezent, toți militari de la bordul fregatei depistați pozitiv sunt asimptomatici, iar starea de sănătate a acestora este bună.

De sâmbătă, când au apărut primele două cazuri, la bord se aplică procedurile operaționale antiepidemice standard

Situația medicală a debutat sâmbătă, 7 noiembrie, în timp ce nava se afla pe mare, în proximitatea portului Aksaz din sudul Turciei. Doi militari de la bord au prezentat o stare de sănătate moderat alterată, cu simptome specifice îmbolnăvirii cu Covid-19.

Medicul de la bord a aplicat imediat procedurile operaționale standard pentru astfel de situații. Cei doi militari, un soldat profesionist și un maistru militar, au fost izolați și au primit îngrijirile medicale specifice.

În ziua următoare, aceștia au fost repatriați din teatrul de operații maritim cu o aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române. Ei au fost internați în facilitățile medicale ale MApN. Unul a fost confirmat pozitiv la testarea Covid-19 și internat în Spitalul Medical Mobil ROL 2, de la Otopeni, iar celălalt, cu rezultat negativ, a ajuns la Spitalul Militar Central din București.

Duminică, 8 noiembrie, fregata a acostat în baza militară turcă din Aksaz, pentru refacerea capacității de luptă și pentru punerea în aplicare a măsurilor sanitare pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus, conform procedurilor în vigoare. Astfel, luni, 9 noiembrie, tot echipajul fregatei Regina Maria a fost retestat (RT-PCR), pentru depistarea altor posibile cazuri de militari infectați cu noul coronavirus. În plus, la bordul navei au fost dezinfectate toate spațiile interioare și au fost pregătite încăperi speciale pentru izolarea și tratarea cazurilor asimptomatice sau a celor cu forme ușoare de manifestare a bolii.

La sosirea în țară se vor aplica cu strictețe măsurile sanitare în vigoare

Comunicatul Forțelor Navale Române anunță și măsurile care se vor lua la întoarcerea la Constanța.

“La sosirea în Portul Constanța, se vor aplica măsurile de izolare și de carantinare a întregului echipaj la bordul navei, iar starea de sănătate a militarilor va fi monitorizată permanent. În situația în care starea de sănătate a unor membri ai echipajului va impune măsuri suplimentare, aceștia vor fi evacuați și internați în unități medicale de tratament, conform procedurilor naționale în vigoare.

Resursa umană este permanent în atenția conducerii Forțelor Navale Române, iar grija față de personalul din subordine şi față de familiile acestuia reprezintă o prioritate.

Forțele Navale Române continuă să-și adapteze metodele și procedurile de acțiune la contextul sanitar actual provocat de pandemia de Covid-19, iar marinarii militari români aplică toate măsurile necesare pentru îndeplinirea obiectivelor NATO de securitate la standarde ridicate, pentru asigurarea protecției comunității aliate.” 

Destinația militară, caracteristicile și armamentul fregatei F 222

Fregata „Regina Maria” (F 222) / FOTO: Forțele Navale Române

Fregata Regina Maria (F 222) este o navă de luptă multirol, care poate participa la lupta navală sau poate executa angajamentul inamicului aerian, naval şi submarine, cu artilerie și torpile.

Caracteristici principale

 • deplasament: 4.900 tone;
 • lungime: 148,2 metri;
 • lăţime:14.75 metri;
 • viteză maximă: 30 noduri marine (55,56 hm/oră);
 • propulsive: 4 turbine Rolls-Royce;
 • pescaj maxim: 6,4 metri;
 • număr punţi: 8;
 • autonomie: 4.500 mile marine (8.334 km);
 • echipaj: 205 persoane.

Armament

 • tun super-rapid 76 mm Oto Melara;
 • instalaţii lansare torpile;
 • sistem de comandă asistat de calculator;
 • instalaţii de bruiaj pasiv;
 • sisteme de lupta electronica;
 • 9 sisteme radar.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Bani de la primarul Tudorache (Sectorul 1) pentru clipul mincinos „Spitalul de Urgență”: Savaliuc – 50.000 €, Lazarus – 30.000 €. Lista profitorilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here