Ea e Teba, cățeaua felicitată de Ministerul de Interne. Tocmai a prins un criminal periculos în Satu Mare

5
1250

Ministerul de Interne i-a felicitat pe cățeaua Teba, cel mai bun câine de urmă din România, și pe instructorul Zoltan Bandi, cei care l-au prins pe presupusul autor al dublei crime din Satu Mare. Mesajul a fost postat pe pagina oficială de Facebook a ministerului.

„Mulțumim, TEBA! Ea este cea care în urmă cu trei zile l-a descoperit pe autorul dublului asasinat din Satu Mare! Doar 4 ore i-a luat acestui câine-polițist să ajungă la criminal. TEBA nu este la primul caz reușit. Anul trecut a condus polițiștii la locuința principalului suspect în cazul unui triplu omor. Felicitări, Zoltan Bandi, pentru modul cum îți antrenezi și cum ai grijă de acest fantastic câine polițist!”

Suspectul în cazul dublei crimei din Bârsău de Sus, judeţul Satu Mare, a fost găsit cu ajutorul Tebei, câine de urmă al Poliţiei judeţului Maramureş.

O femeie de 54 de ani şi alta de 63 de ani au fost găsite decedate în casa care aparţinea primeia dintre ele.

Un bărbat de 45 de ani, recidivist şi eliberat anticipat din penitenciar în baza recursului compensatoriu, este suspectat că marți, 10 decembrie, a intrat în casa unei femei de 54 de ani din Bârsău de Sus cu intenţia de a-i fura din casă bani, dar a omorât-o. Scena a fost surprinsă de o altă vecină, venită în vizită, iar criminalul nu a stat pe gânduri şi, pentru a-şi acoperi urmele, a omorât-o şi pe aceasta.

Bărbatul a fost condamnat în anul 2015 la 6 ani de închisoare, pentru tentativă de omor. La acea vreme, individul şi-a bătut soţia cu sălbăticie şi a încercat s-o omoare. În luna mai 2018, criminalul a cerut să fie eliberat în baza recursului compensatoriu, astfel că a fost pus în libertate, după numai trei ani de detenție.

Rasa: ciobănesc german. Vârsta: 4 ani

Suspectul acestei duble crime a fost prin cu ajutorul cățelei Teba, care i-a luat urma. Teba e considerată cel mai bun câine de urmă din Poliţia Română. Este un ciobănesc german în vârstă de 4 ani şi îşi desfăşoară activitatea în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş.

Împreună cu conductorul său, Teba a primit distincţia de „Cel mai bun cuplu canin” al Poliţiei Române. Inteligent, plin de energie şi cu un miros dezvoltat să prindă orice infractor, Teba a fost pregătită la Centrul Chinologic din Sibiu.

Miercuri, 11 decembrie, la o zi după dubla crimă, Teba a ajuns la Bârsău de Sus, alături de conductorul său, Zoltan Bandi, şi de agentul de poliţie Sorina Bakos, un alt conductor de câine.

În patru ore, Teba a condus echipele de căutare spre casa suspectului.

„La Centrul Chinologic de la Sibiu, Teba a fost instruită pentru prelucrare urmă miros uman. În ceea ce priveşte simţul mirosului, sunt foarte importante primele ore de la comiterea infracţiunii. Atunci, urmele sunt proaspete şi căţelul reuşeşte să identifice urma”, a spus Sorina Bakos.

Teba nu a ajuns la Satu Mare după primele ore, ci după o zi. Chiar dacă a intrat în misiune mai târziu, abilităţile sale extraordinare au reuşit s-o conducă spre criminal. I s-a dat să miroasă o vatră de urmă şi, cu botul în pământ, mergând după miros, Teba s-a oprit unde conducea urma, în faţa casei criminalului.

Pentru a-şi menţine aceste abilităţi, Teba face zilnic între 4 şi 5 ore de antrenamente. Pentru fiecare misiune dusă la bun sfârşit, este răsplătită cu jucăria preferată.

Mirosul ei fin a recomandat-o colegilor din judeţul Satu Mare şi în alte două cazuri. Poliţiştii sătmăreni au mai apelat la ajutorul câinelui poliţist pentru a soluţiona un caz de triplu omor produs în localitatea Apa, dar şi când, în 2018, i-a condus pe oamenii legii la locuinţa principalului suspect al unei tâlhării comise la Apateu.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

5 COMENTARII

  1. Tudorel toader,autorul moral al crimei,impreuna cu ciordache ,nicolicea si alti infractori periculosi ce formeaza crima organizata din politica,pe cand vor infunda puscaria pentru toate aceste crime? Sa speram ca in curand,dupa alegeri parlamentare anticipate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.