Acasă Lumea După Bin Laden, a fost eliminat și al doilea mare lider Al...

După Bin Laden, a fost eliminat și al doilea mare lider Al Qaida: Ayman al-Zawahiri. Joe Biden: „S-a făcut dreptate!”

0
1157
Ayman al-Zawahiri

​Preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat luni, în direct la TV, moartea liderului Al-Qaida, egipteanul Ayman al-Zawahiri. Teroristul a fost ucis în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, în capitala Afganistanului, Kabul, printr-o lovitură cu dronă. El avea 71 de ani.

Moartea lui Al-Zawahiri survine la 11 ani după cea a liderului suprem al Al-Qaida, Osama Bin Laden. Lichidarea acestuia, pe 2 mai 2011, la Abbottabad, în Pakistan, de către un comando american, a fost anunțată de președintele de atunci al SUA, Barack Obama.

Scurtul anunț făcut luni de Joe Biden la Casa Albă: „Sâmbătă, la ordinul meu, Statele Unite au efectuat o lovitură aeriană asupra Kabulului, în Afganistan, care l-a ucis pe emirul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri. S-a făcut dreptate şi acest lider terorist nu mai este”.

Atacul cu dronă a fost efectuat folosind două rachete Hellfire şi fără nicio prezenţă militară americană la sol, a precizat un responsabil american. În opinia sa, este o dovadă a capacităţii Statelor Unite de „a identifica şi localiza chiar şi cei mai căutaţi terorişti din lume şi de a lua măsuri pentru a-i elimina”.

VIDEO: Anunțul istoric al lui Joe Biden

Unul dintre creierele atentatelor de la 11 septembrie

Ayman al-Zawahiri a fost unul dintre cei mai căutaţi terorişti din lume, iar Statele Unite au promis 25 de milioane de dolari pentru orice informaţie care permitea să fie găsit.

El a preluat conducerea organizației jihadiste în 2011, după moartea lui Osama Bin Laden, ucis de un comando american în Pakistan.

De negăsit de mai bine de 10 ani, Al-Zawahiri era considerat unul dintre creierele atentatelor de la 11 septembrie 2001, care au făcut aproape 3.000 de morţi în SUA.

Ayman al-Zawahiri a fost reperat „în mai multe rânduri şi pentru o perioadă lungă de timp pe balconul unde a fost lovit în cele din urmă” în capitala afgană, a explicat Joe Biden.

În weekend, ministrul afgan de Interne a dezminţit informaţiile despre o lovitură cu dronă în Kabul, spunând că o rachetă a lovit „o casă goală” din capitală.

Într-o comunicat postat pe Twitter luni, înainte de intervenţia lui Joe Biden, purtătorul de cuvânt al talibanilor a recunoscut însă existenţa unui „atac aerian”, atribuit unei „drone americane”.

Bolnav de Covid-19 şi aflat într-un regim strict de izolare când a ordonat lovitura pe 25 iulie, Joe Biden a precizat în discursul său că operaţiunea nu a făcut „nicio victimă în rândul civililor”. De atunci, a fost din nou testat pozitiv la coronavirus şi, deşi a ţinut discursul de pe un balcon al Casei Albe, toţi responsabilii şi jurnaliştii prezenţi au purtat mască.

Pe de altă parte, prezenţa lui Ayman al-Zawahiri la Kabul este o „încălcare clară” a acordurilor încheiate la Doha în 2020 cu talibanii, care s-au angajat să nu găzduiască Al-Qaida pe teritoriul lor, a remarcat înaltul responsabil american.

În comunicatul lor, islamiştii afgani au acuzat Statele Unite că s-au abătut de la aceste acorduri, organizând o lovitură pe teritoriul lor.

Tovarășul lui Osama Bin Laden

Thomas Joscelyn, expert al think tank-ului Foundation for Defense of Democracies, a  a comentat luni pe Twitter: „La peste de 20 de ani de la 11 septembrie, Statele Unite l-au prins în sfârşit pe Ayman al-Zawahiri, tovarăşul apropiat şi succesorul lui Osama Bin Laden. Deşi avea multe defecte, nu a fost atât de nesemnificativ pe cât au presupus mulţi analişti”.

Al-Qaida îl pierduse deja numărul 2, Abdullah Ahmed Abdullah, ucis în august 2020 pe străzile din Teheran de agenţi israelieni, în cursul unei misiuni secrete comandate de Washington, informaţii dezvăluite câteva luni mai târziu de „New York Times”.

Anunţul de luni intervine la aproape un an de la retragerea haotică a forţelor americane din Afganistan, care a permis talibanilor să recâştige controlul asupra ţării după 20 de ani.

„Spunem din nou clar în această seară că, indiferent de cât timp va dura, indiferent unde vă ascundeţi, dacă reprezentaţi o ameninţare pentru poporul nostru, Statele Unite vă vor găsi şi vă vor elimina”, a subliniat preşedintele Joe Biden, citat de France Presse.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Ne vom recupera prin mijloace militare teritoriile capturate de ruși. Mai întâi îi vom distruge pe ocupanți, apoi va veni diplomația”

* Noua spaimă a rușilor: dronele secrete create de SUA pentru armata ucraineană. Avioanele-kamikaze Fantoma Phoenix pot zbura neîntrerupt 6 ore chiar și noaptea, având senzori în infraroșu

* Raport clasificat american: Rusia a pierdut în Ucraina 75.000 de militari, uciși sau răniți, adică peste 1‰ din populația masculină a țării! „Este colosal! Sunt împotmoliți și obosiți. Ucraina va lansa contraatacul înainte de căderea iernii”

* ANALIZĂ. De ce este Rusia neputincioasă în fața loviturilor HIMARS. Ucrainenii au distrus aproape toate depozitele de carburanți și muniție ale armatei ruse în teritoriile ocupate

* „Putin are zeci de tone de valută și tone de lingouri de aur. Banii – 250 de miliarde de dolari – sunt depozitați în țări unde extrădarea este imposibilă”

* VIDEO. Propaganda lui Putin le prezintă rușilor, la TV, avantajul de a le muri copiii în războiul din Ucraina: își pot cumpăra o Lada nouă!

* România a ratat prima tranșă de 2,6 miliarde euro din PNRR, care trebuia să intre la sfârșitul lunii iulie. Guvernul PSD-PNL n-a fost în stare să respecte angajamentele față de UE

* Și sinistrul Nicolicea rămâne fără certificatul de revoluționar! Maximă impostură: nu s-a găsit nicio dovadă că fostul parlamentar PSD ar fi jucat vreun rol în evenimentele din 1989

* Sub Iohannis, Tel Drum-ul moșit de Dragnea continuă să primească super-contracte de zeci de milioane de euro cu statul

* Angajații unei agenții „patronate” de Gabriela Firea – trimiși „la specializare” la Mamaia, Brașov și Băile Felix, în hoteluri de 4 stele, pe bani publici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Modifică Setările