Ayman al-Zawahiri a fost reperat „în mai multe rânduri şi pentru o perioadă lungă de timp pe balconul unde a fost lovit în cele din urmă” în capitala afgană, a explicat Joe Biden.

- Advertisement -

În weekend, ministrul afgan de Interne a dezminţit informaţiile despre o lovitură cu dronă în Kabul, spunând că o rachetă a lovit „o casă goală” din capitală.

Într-o comunicat postat pe Twitter luni, înainte de intervenţia lui Joe Biden, purtătorul de cuvânt al talibanilor a recunoscut însă existenţa unui „atac aerian”, atribuit unei „drone americane”.

Bolnav de Covid-19 şi aflat într-un regim strict de izolare când a ordonat lovitura pe 25 iulie, Joe Biden a precizat în discursul său că operaţiunea nu a făcut „nicio victimă în rândul civililor”. De atunci, a fost din nou testat pozitiv la coronavirus şi, deşi a ţinut discursul de pe un balcon al Casei Albe, toţi responsabilii şi jurnaliştii prezenţi au purtat mască.

Pe de altă parte, prezenţa lui Ayman al-Zawahiri la Kabul este o „încălcare clară” a acordurilor încheiate la Doha în 2020 cu talibanii, care s-au angajat să nu găzduiască Al-Qaida pe teritoriul lor, a remarcat înaltul responsabil american.

În comunicatul lor, islamiştii afgani au acuzat Statele Unite că s-au abătut de la aceste acorduri, organizând o lovitură pe teritoriul lor.

Tovarășul lui Osama Bin Laden

Thomas Joscelyn, expert al think tank-ului Foundation for Defense of Democracies, a  a comentat luni pe Twitter: „La peste de 20 de ani de la 11 septembrie, Statele Unite l-au prins în sfârşit pe Ayman al-Zawahiri, tovarăşul apropiat şi succesorul lui Osama Bin Laden. Deşi avea multe defecte, nu a fost atât de nesemnificativ pe cât au presupus mulţi analişti”.

Al-Qaida îl pierduse deja numărul 2, Abdullah Ahmed Abdullah, ucis în august 2020 pe străzile din Teheran de agenţi israelieni, în cursul unei misiuni secrete comandate de Washington, informaţii dezvăluite câteva luni mai târziu de „New York Times”.

Anunţul de luni intervine la aproape un an de la retragerea haotică a forţelor americane din Afganistan, care a permis talibanilor să recâştige controlul asupra ţării după 20 de ani.

„Spunem din nou clar în această seară că, indiferent de cât timp va dura, indiferent unde vă ascundeţi, dacă reprezentaţi o ameninţare pentru poporul nostru, Statele Unite vă vor găsi şi vă vor elimina”, a subliniat preşedintele Joe Biden, citat de France Presse.