vineri, aprilie 12, 2024
AcasăPublicitate(P) Informații despre cum poate fi influențată oferta asigurare auto

(P) Informații despre cum poate fi influențată oferta asigurare auto

-

Achiziționarea unui autovehicul reprezintă o facilitate pentru majoritatea persoanelor. Cu toate acestea, posesia unui autoturism necesită o anumită responsabilitate, iar taxele aferente acestuia pot ajunge la sume extraordinare. Există, totuși, anumite modalități prin care șoferii pot să investească atunci când decid să-și cumpere o mașină.

Înainte de a face acest pas important, trebuie să vă gândiți din timp la bugetul pe care-l alocați mașinii dumneavoastra. Trebuie, de asemenea, să găsiți cea mai accesibilă oferta asigurare auto, pentru că acestea diferă în funcție de datele dumneavoastră, dar și modelul mașinii. Odată ce ați găsit o oferta asigurare auto convenabilă, organizarea bugetelor devine mult mai ușoară.

În cazul în care nu doriți să alocați foarte mult timp în cercetarea pieței de asigurare auto, Pint.ro, asistent în brokeraj, vă pune la dispoziție, prin acest articol, un set de informații generale despre modul în care sunt influențate prețurile pentru politele de asigurare, în ceea ce privește ambele tipuri de asigurare auto, dar și sfaturi pentru a putea găsi drumul spre oferta potrivită pentru dumneavoastră.

Tipuri de asigurări auto: RCA sau asigurarea obligatorie

- Advertisement -

Polița de asigurare poate fi de două feluri: obligatorie și opțională/adițională. Cea obligatorie se numește RCA și este necesară pentru a putea circula pe drumurile publice. Singurele situații în care polita RCA nu este obligatorie este atunci când persoana fizică sau juridică utilizează mașina în alte scopuri, cum ar fi antrenamentele și cursele organizate legal.

Polița de asigurare RCA este necesară în vederea înmatricularii mașinii, iar contractul trebuie să fie valabil pe toată durata înmatriculării, indiferent de cât de mult este folosit vehiculul. Polițele RCA se pot încheia pe o perioadă cuprinsă între o lună și un an. Asigurarea RCA poate să acopere mai multe daune, de la vătămări corporale și pagube materiale, la cheltuieli de judecată și chiar despăgubiri în cazul unui deces.

Fiind o poliță obligatorie, asigurarea RCA poate fi achiziționată de la orice casă de asigurări autorizata de ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară. Există mai multe oferte disponibile, în funcție de criteriile în care vă încadrați.

- Advertisement -

Polița de asigurare CASCO – avantaje

Polița de asigurare CASCO, spre deosebire de cea RCA, nu este obligatorie. Cu toate acestea, este recomandat s-o aveți, pentru că poate acoperi cheltuieli care nu sunt încadrate la criteriile asigurării RCA, cum ar fi avarii, ciocniri, daunele produse de fenomenele naturale sau de actele de vandalism sau chiar furtul total al autoturismului.

În cazul în care optați pentru o ofertă asigurare auto de tipul CASCO, vă asigurați un risc ridicat, deoarece de cele mai multe ori polița RCA nu este îndeajuns. Un alt avantaj al asigurării CASCO este faptul că poate acoperi daunele indiferent de locul producerii accidentului.

În cazul mașinilor de lux, există varianta asigurării CASCO cu franșiză, ceea ce înseamnă că proprietarul va suporta un procent din suma totală de cheltuială. Trebuie să fiți atenți dacă optați pentru o astfel de variantă, pentru că deși oferta poate fi atractivă, suma de cheltuială în cazul unui accident poate fi destul de mare.

Polița CMR – oferta asigurare auto pentru transportatori

Pe lângă RCA și CASCO, mai există și o polița de asigurare numită CMR, de asemenea facultativă. Utilizarea poliței CMR se face pentru transportul internațional de mărfuri și poate deveni o condiție pentru transportul internațional de mărfuri. În cazul unui accident fatal sau în cazul depășirii termenului-limită pentru livrare din cauza transportatorului, se poate apela la polița CMR.

Factori ce pot influența o oferta asigurare auto

În ceea ce privește asigurarea RCA, oferta este influențată foarte mult de sistemul bonus-malus. Din moment ce aceasta se poate reînnoi la maxim un an, contează foarte mult istoricul accidentelor pe care le-ai avut în perioada cât asigurarea a fost activă. Ideea aceasta a fost implementată de ASF, pentru ca șoferii care au asigurare RCA și care conduc prudent să nu plătească la fel de mult precum cei care produc accidente.

Profilul dumneavoastra și al mașinii pe care o conduceți influențează la fel de mult oferta asigurare pe care o puteți obține. Criteriile relevante sunt: vârsta dumneavoastră, an fabricație mașină, marca, capacitatea de consum, istoricul pe șosea, serie sașiu, serie carte, dar și teritoriul unde s-a produs accidentul. Un șofer sub vârsta de 30 de ani, care are o mașină de lux, va plăti mai mult decât o persoană cu vârsta peste 50 de ani și un autoturism mai vechi.

În schimb, prima pentru asigurarea CASCO este influențată diferit. Aceasta poate fi mai avantajoasă dacă mașina este condusă de un singur șofer, dar poate să crească pentru persoanele juridice. Autovehiculele de lux și cele fără protecție vor avea și ele o ofertă asigurare auto CASCO cu preț mai ridicat.

În cazul poliței CMR, aceasta depinde foarte mult de tipul de marfă care trebuie transportat și de vehiculul utilizat pentru transport. În cazul în care optați pentru franzișă, prima va fi mai mică, dar, așa cum am menționat mai devreme, puteți plăti destul de mult în cazul unui eveniment nefericit pe șosea.

Actele necesare pentru încheierea poliței

Pentru toate tipurile de polițe de asigurări aveți nevoie de actul de identitate și actul de înamtriculare al mașinii. Achiziția unei polițe se va face prin intermediul unui contract încheiat cu un broker de asigurare SRL. Mașinile înregistrate provizoriu vor primi o poliță temporară de maximum 60 de zile.

MEDIUL ONLINE – avantajele unei polițe în format electronic

Puteți achiziționa orice tip de polițe de asigurări prin intermediul online, iar emiterea poliței se va face electronic. O astfel de poliță, fie ea RCA, CASCO sau CMR, vă poate scuti de drumuri inutile și de birocrație. Tot ceea ce trebuie să faceți este să completați câmpurile goale cu datele dumneavoastră pe un site cu calculator online. Încheierea contractului se poate face tot online, dacă trimiteți documentele necesare scanate.

Și că tot veni vorba, calculatorul online este ideal pentru ca dumneavoastră să vă calculați și comparați ofertele de polite de asigurări și s-o găsiți pe cea care se potrivește cu bugetul dumneavoastră. Rezultatele căutărilor sunt livrate imediat, iar dumneavoastră puteți salva timp, având acces la informații precise.

Pint.ro, broker de asigurari, vă pune la dispoziție un calculator online pentru a găsi oferta asigurare auto ideală pentru bugetul dumneavoastră. Tot pe site-ul nostru găsiți diverse informații despre fiecare tip de asigurare. În cazul în care aveți nelămuriri, ne puteți contacta pentru informații suplimentare.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -