Procurori și judecători din mai multe orașe au protestat împotriva ordonanței lui Toader. Brusc, magistrații au realizat că și-au pierdut orice urmă de independență. Chiar și cei care aveau poziții critice față de CSM, Kovesi sau procurorul general Lazăr avertizează că s-a mers prea departe. Dragnea poate ajunge la orice magistrat. Frica de controlul politic provoacă revoltă în Justiție.
Ordonanța lui Tudorel Toader a produs o undă de șoc în sistemul de justiție. În urma acestei noi schimbări legislative, Liviu Dragnea, prin Gheorghe Stan și Adina Florea, conducătorii secției de investigare a magistraților, poate distruge orice procuror sau judecător care nu i se supune.
Acest duș rece a făcut ca mai mulți magistrați să protesteze și să anunțe intrarea în grevă.
Judecătorul Cristi Dănileț a declarat că protestul anunțat pentru zilele următoare „… este o formă de reacție la ceea ce Parlamentul și Guvernul au făcut în mod sistematic de cel puțin doi ani de zile cu justiția română. Modifică legile într-un mod inacceptabil. În aceste situații, vom asigura … intrarea noastră în sală doar pentru cauzele urgente, iar în penal asta înseamnă cauzele cu arestați. În rest, vom amâna soluționarea cauzelor. Pur și simplu vom găsi motive prin care să nu intrăm în sălile de judecată”, a spus acesta la Radio France International.
Tudorel Toader a reușit să-i ofere pe tavă lui Liviu Dragnea sistemul de justiție, întorcând România în anii ’90.
Judecătorul Cristi Dănileț arată că „prin modificările aduse legilor justiției și prin OUG adoptată, toată această putere este transferată ministrului Justiției. El este cel mai puternic om din sistem … deși el nu trebuie să facă parte din el, fiind parte din sistemul de execuție al statului”, a scris magistratul pe pagina sa de Facebook.
Până acum, magistrații aveau senzația că nimic nu li se poate întâmpla. Că independența lor e garantată și că opinia publică va lupta pentru a păstra această independență. Dar s-au înșelat. În ultimul deceniu, sistemul juridic din România a fost reformat, dar nu pe deplin.
Corupția din magistratură nu a fost înlăturată. Luptele din CSM dintre judecători și procurori au slăbit instituția. Mai mult, CSM nu a fost lăsat niciodată să se implice în funcționarea sistemului. Rolul său e măreț pe hârtie, dar în realitate e unul „consultativ”.
Prin modificarea Legilor Justiției și prin ordonanța lui Toader, independența magistraților a devenit istorie.
S-a ajuns în punctul în care cei care lucrează în sistemul de justiție sunt responsabilii principali pentru păstrarea independenței a acestuia. Vor protesta și vor merge până la capăt cu reforma, vor fi independenți. Nu, atunci toți devin sclavi ai lui Dragnea și Toader. Vor fi responsabili pentru consecințe.
Toni Neacșu, un fost membru CSM condamnat la un an de închisoare cu suspendare, anunță într-o postare pe Facebook faptul că ordonanța lui Toader aruncă în aer Justiția.
„Zilele următoare vor exista proteste și blocaje în justiție, determinate de revolta față de Ordonanța de urgență pe legile justiției. Nici nu vă dați seama cât fierbe sistemul judiciar, inclusiv acea parte care sprijinea modificările PSD-ALDE la legile justiției sau mai ales această parte. Nici nu mai contează dacă protestele sunt justificate sau nu, contează doar că Guvernul și Coaliția de guvernare vor ieși în genunchi și vor fi incapabile politic să-și mai asume vreo nouă măsură legislativă, mai ales din cele absolut necesare pentru înlăturarea abuzurilor din justiție din ultimi ani. Atunci când renunți la principii și treci la retorsiuni politice îți pierzi credibilitatea”, a scris avocatul condamnat. El a fost un apropiat al familiei Dragnea. A reprezentat-o în instanță pe fosta soție a liderului PSD, Bombonica Prodan.
Ordonanța lui Toader e atât de toxică încât a reușit să producă o unire a taberelor în interiorul sistemului de justiție. Niciuna nu vrea să-și piardă independența.
Secția de investigare a magistraților reprezintă modalitatea prin care Liviu Dragnea și Tudorel Toader pot pune sub acuzare orice procuror și orice judecător din România.
E suficient ca Gheorghe Stan, șeful secției, și acolita sa Adina Florea să declanșeze cercetarea într-un dosar că judecătorii și procurorii care au legătură cu acesta devin și ei obiect al cercetărilor.
După punerea sub acuzare a lui Kovesi pentru a stopa procesul de numire a acesteia în funcția de procuror european, Adina Florea a făcut presiuni și asupra DNA pentru a obține Dosarul Teldrum care-l vizează pe Liviu Dragnea.
În mai puțin patru luni de funcționare, secția a devenit un instrument al unui politician condamnat penal prin care acesta controlează Justiția.
Nimeni nu știe dacă protestele începute la o zi după adoptarea ordonanței vor avea succes și vor pune presiune pe guvern să o anuleze printr-o nouă decizie, dar e cert că s-a intrat într-o nouă etapă, una în care magistrații trebuie să lupte pentru independență indiferent în ce tabără sunt.
„Toate aceste modificări pot conduce la apariția unui blocaj instituțional”, a anunțat procurorul general Augustin Lazăr, printr-un comunicat. „Ministerul Public poate ajunge în situația de a nu-și exercita corespunzător atribuțiile constituționale de reprezentare a intereselor generale ale societății, apărare a ordinii de drept, precum și a drepturilor și libertăților cetățenilor”, a adăugat el, arătând că Tudorel Toader este responsabil pentru situația creată.
Liviu Dragnea a reușit în doi ani de zile să pună la pământ sistemul de justiție. DNA este nefuncțional, Înalta Curte de Casație și Justiție a fost deraiată de Dorneanu, președintele CCR și prietenul liderului PSD, iar procurorii și judecătorii sunt luați la țintă de Adina Florea, noua întruchipare a procurorului comunist.
CITIȚI ȘI:
Justiţia PROŞTILOR. Comisia Europeană, uimită că procurorii lui Tudorel nu ştiu noţiuni elementare de Drept. Cum să-i faci dosar lui Timmermans?!
Strigătul disperat al lui Tudor Chirilă: „Dragnea conduce țara mea, nu țara lui”
CTP: „Nu ne salvează puşcaşii marini americani, nici UE. De noi depinde. Ei nu se vor opri, indiferent ce face Europa!”