Două lumi: cum arătau banca de rezerve a României și cea a Germaniei după meciul Under 20. Una plină de gunoaie, cealaltă impecabilă

2
5733
Sus: banca de rezerve a Germaniei la sfârșitul meciului de luni. Jos: banca de rezerve a României

Diferența dintre România și Germania a fost foarte bine surprinsă de fostul fotbalist Marcel Pușcaș (acum președinte la FCU Craiova) în două fotografii făcute la sfârșitul partidei disputate luni, între naționalele de fotbal sub 20 de ani ale celor două țări: banca de rezerve română plină de gunoaie și banca de rezerve germană impecabilă, ca și când pe acolo n-ar fi trecut nimeni. Imaginile au devenit virale pe Facebook.

Marcel Pușcaș și-a rezumat comparația la zona fotbalistică, arătând că ordinea lăsată în urmă de germani și mizeria din tabăra română reflectă și modul de a gândi în teren, pregătirea, jocul și atitudinea fotbaliștilor. În meciul de luni, disputat la Arad, Germania a învins cu 1-0. Pentru România e a doua înfrângere din tot atâtea meciuri, după 1-2 în Cehia, săptămâna trecută.

Marcel Pușcaș: „La mai toate jocurile disputate de români e la fel. Poate spune și asta ceva despre dezordinea din gândire, din teren, din pregătire, din abordarea jocului și din atitudine“

Marcel Pușcaș, care în trecut a fost și președinte la Steaua, comentează:

„ORDINE și DEZORDINE

Așa arătau băncile tehnice ale Germaniei (sus) și României (jos) la finalul meciului naționalei U20 de la Arad.

La mai toate jocurile disputate de români e la fel.

Ține de educație și în special de pedagog.

Poate spune și asta ceva despre dezordinea din gândire, din teren, din pregătire, din abordarea jocului și din atitudine.

Chiar și din analizele de joc.

Dacă nu iau măsuri antrenorii e o problemă.

Cu licența Pro cu tot.

Poate ar trebui un curs intensiv pe care să-l predea Herr Stoichiță (directorul tehnic la federației de fotbal – n. red.).

Pe bancă sunt de obicei 6 adulți și 9 jucători.

Poate că și de la acest mic- mare detaliu pornește performanța“.

O bancă de rezerve ca o țară

Dar ceea ce a făcut postarea să devină virală pe Facebook n-a fost simpla imagine a indolenței arătate de niște fotbaliști, ci faptul că acel colaj surprinde foarte bine diferența de mentalitate, de educație și de civilizație dintre România și alte țări. „Așa arată toată țara, nu doar băncile de rezerve unde stau românii”, a scris un utilizator de Facebook la postarea lui Marcel Pușcaș.

Despre aceste lucruri nu vorbesc nici politicienii aflați la guvernare, nici președintele țării și nici populiștii care le suflă în ureche românilor despre cum sunt persecutați și marginalizați de Occidentul rău.

Realitatea e mult mai prozaică și mai greu de îndreptat, iar o observație provenită tot din fotbal poate să fie elocventă. În urmă cu aproape 20 de ani, o publicație spaniolă de profil s-a întrebat de ce fotbaliștii români, chiar și când sunt valoroși, nu se pot integra, în general, în echipele la care joacă și sfârșesc prin a fi împrumutați sau vânduți în altă parte.
După discuții cu jucători de la numeroase echipe, răspunsul a fost lipsa de educație – a celor 7 ani de acasă. Fotbaliștii români se automarginalizau și sfârșeau scoși din grup din cauza comportamentului lor.

Dorința de îmbogățire cât mai rapidă cu efort cât mai mic, comoditatea, lipsa de educație elementară (pornind cu simplul „bună ziua”), tendința de a considera că țelul în viață a fost atins la primul transfer în străinătate – toate acestea sunt invocate și azi de antrenori și specialiștii din fotbal pentru a explica eșecul sistematic al fotbaliștilor crescuți în România.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* General ucrainean: „Planul lichidării fizice a lui Putin este deja pregătit. Pot fi folosite mai multe scenarii, fiindcă este un pericol pentru întreaga lume”

* Din „motive de securitate”, MAE le-a refuzat viza de intrare în România celor 14 „jurnaliști” de la Russia Today ascunși în delegația oficială! Moscova are o veche tradiție în a „deghiza” agenți KGB sau GRU în ziariști

* VIDEO. Nebunie în Rusia: șeful unui centru de recrutare – ucis de un tânăr care refuza să meargă pe front! Recruții se bat cu polițiștii și-i cheamă să meargă cu ei la moarte. În Moscova sunt arestate și femeile din stațiile de autobuz

* VIDEO. Referendumul lui Putin: comisarii merg din ușă-n ușă, însoțiți de ceceni cu mitralierele pregătite. De frică, mulți locuitori nu deschid ușa

* Lista rușinii: cele 8 țări care s-au angajat să-l ajute pe Putin să anexeze 4 regiuni, în urma unor pseudo-referendumuri

* VIDEO. Klaus Iohannis, recital de ipocrizie și minciuni la aniversarea DNA. În timp ce ține în brațe coaliția PSD-PNL, proclamă că lupta împotriva corupției rămâne marele său obiectiv!

* Culmea tupeului: partidul mega-datornicului Dan Voiculescu strânge semnături pentru confiscarea averilor ilicite!

* Rareș Bogdan joacă golf cu Ponta. Pentru Turcescu, ex-PSD-istul nu mai „minte cum respiră”, ci e „Victor”

* VIDEO. Bătaie de mahala între Reghecampf și Prodanca (încă soți). Penibili și când își declarau iubire gheboasă la TV, și când își dau pumni în stradă

* Cea mai amară victorie: 4-1 cu Bosnia, dar România retrogradează în Liga C (locurile 33-48 în Europa, din 55 de echipe)

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here