Direcția Națională Anticorupție (DNA) – Secția a 2-a de combatere a infracțiunilor asimilate corupției – a solicitat Consiliului Local al Sectorului 1 mai multe documente legate de Compania de investiții și dezvoltare în sănătate și domenii de interes public-privat Sector 1, au declarat pentru G4media.ro surse judiciare.
Solicitarea a fost făcută în cadrul dosarului penal 161/P/2020, în care este începută urmărirea penală in rem pentru trafic de influență, abuz în serviciu, fals și constituire de grup infracțional organizat.
Procuroarea Raluca-Olivia Gheorghe-Anghel a solicitat documentația legată de această companie a Sectorului 1 de la înființare, privind organizarea, bugetul, situațiile financiare, majorările de capital, fișele de clienți și funizori, contracte de vânzare-cumpărare, ordine de plată etc.
Între acțiunile scandaloase ale Companiei de investiții și dezvoltare în sănătate și domenii de interes public-privat Sector 1, adevărate jafuri pe bani publici, cea mai cunoscută este cea prin care sume uriașe au ajuns la televiziuni și site-uri agreate de PSD, pentru a face publicitate unui spital aflat în stadiul de machetă, dar care care era prezentat ca fiind o realizare a primarului Daniel Tudorache, zis și „Diamant” (în prezent, deputat).
VIDEO: Reclama mincinoasă pentru spitalul-machetă
S-au îndestulat și Savaliuc, și Lazarus
Actuala primăriță a Sectorului 1, Clotilde Armand (USR-PLUS), a dezvăluit pe Facebook, în noiembrie 2020, că Compania de investiții și dezvoltare în sănătate și domenii de interes public-privat Sector 1 a cheltuit 300.000 de euro pentru promovarea videoclipului care prezenta o machetă de spital. Evident, au mai existat și costuri de producție a videoclipului.
În august 2020, cu o lună înaintea alegerilor locale la care primarul Tudorache candida pentru un nou mandat, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a interzis reclama TV la viitorul spital de urgență „Sfântul Vasile cel Mare”, pe motiv că era mincinoasă. Din videoclip reieșea că ar fi fost finalizată construcția spitalului; în realitate, acesta era în stadiul de machetă, nu se săpase nici măcar un șanț.
Potrivit cifrelor prezentate de Clotilde Armand, beneficiarii banilor încasați ca să difuzeze reclama mincinoasă au fost:
- B1 TV – 100.050 de euro (pentru 667 de difuzări)
- Realitatea TV – 100.000 de euro
- Luju.ro (site-ul lui Răzvan Savaliuc, cu agendă vehementă împotriva Justiției) – 50.000 de euro
- Luis Lazarus Live – 30.000 de euro
- Romania TV – 69.000 de lei
- Digi 24 – 69.000 de lei (pentru 75 de spoturi).
Reclama mincinoasă a fost difuzată intens și de Antena 3, dar banii au venit, probabil, dintr-un alt buget gestionat direct sau indirect de Primăria Sectorului 1, pe când aceasta era condusă de Tudorache-„Diamant”.
Compania de Investiții a Sectorului 1 a fost înființată în octombrie 2018, avea 4-5 angajați și un buget de 260 de milioane de lei (peste 52 de milioane de euro). Compania este deținută de Consiliul Local al Sectorului 1 (cu 99%) și Administrația Domeniului Public (1%).
Potrivit directoarei din 2020, Anca Mihaela Moise (numită de Tudorache în 2017, când a luat-o de la Primăria Sectorului 5, din echipa lui Marian Vanghelie), compania avea la finalul anului trecut 44 de salariați. În prezent, Moise este director de achiziții; din martie 2021, noul director general al companiei este Răzvan Drăghia.
Las’ că face Klaun Iohannis o magie împreună cu Bode și C’atu și dispare dosarul 😂😂😂