Domnule Ciucă, la 36 de ani, cât aveați în 2003, trebuia să știți că o teză de doctorat nu seamănă cu una de liceu din comunism!

7
13110
Gen. Nicolae Ciucă

În comunism, știți bine cum era, domnule premier Nicolae Ciucă. Doar ați absolvit, în 1985, Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova și, trei ani mai târziu, Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Luai nota 10 la extemporal sau la teză dacă reproduceai în integralitate subiectul pe care ți l-a dat profu’ de, să zicem, istorie. Altă șansă nu prea aveai.

Tot ce ți se cerea, în școala comunistă, era să tocești frază cu frază din lecțiile predate de-a lungul trimestrelor. Nu trebuia să citezi sursa. Nu trebuia să pui ghilimele. Trebuia doar să fii un xerox fidel al acelor vremuri. Pe urmă, se mândrea și dascălul cu tine. Mai mult, te trimitea și la Olimpiadă, drept răsplată că ai fost capabil să-l „plagiezi” atât de bine.

Așa se desfășura atunci „plagiatul”. La rându-i, și pedagogul se inspira/„plagia” din manuale sau cărți alternative. Nici el nu mustea a originalitate. Și nici nu era indicat să o aibă într-o societate desfășurată sub egida copy-paste: de la defilările organizate în cinstea Ceaușeștilor, unde se strigau aceleași lozinci, până la studiile aprofundate în școli și universități.

Omul era un fel de robot. Acționa ca la comandă. Până și teza de doctorat a Elenei Ceaușescu – „savant de renume mondial”, cum era definită de propagandă – reprezenta un enorm fals în chimie. Nici măcar nu se chinuise să conceapă de una singură „Polimerizarea stereospecifică a izoprenului”. Cu ce intelect? Cu ăla de patru clase primare? De asta se ocupaseră, evident, slujitorii ei, alți savanți tocmiți s-o ridice în slăvi.

Predomina o impostură absolută: cel care tocea era un model demn de urmat, iar cel care îndrăznea să aibă idei personale și să le aștearnă în scris, în locul celor dictate, se putea pricopsi chiar cu o repetenție sau pușcărie, dacă ele erau văzute ca un atentat la siguranța națională.

Cam așa mergea treaba, domnule general Ciucă. Dar de la acele vremuri sinistre, care ne-au marcat cumva pe toți cei ce le-am trăit, s-au scurs foarte mulți ani. În 2003, de pildă, când ați devenit doctor în științe militare cu teza „Dimensiunea angajării Armatei României în operații întrunite multinaționale”, nu mai exista nici RSR, nici PCR, nici modelul „savantei” Elena Ceaușescu. Trăiam într-o societate cât de cât democratică, în ciuda faptului că ne conduceau încă politicieni cu năravuri comuniste, Ion Iliescu și Adrian Năstase. În următorul an aveam să aderăm la NATO, iar în 2007 să intrăm și în UE.

Trebuia să știți, domnule general, întrucât aveați deja 36 de ani, nu 18, nici 20, că o teză de doctorat finanțată din bani publici nu seamănă deloc cu una de liceu. Cu teza aia din perioada comunistă, în care puteați scrie fără să citați sursa tot ceea ce v-a dictat profesorul pe la cursuri. La doctorat e invers: trebuie să ai mai multă originalitate și mai puțină compilație. Iar când recurgi la ea, să nu uiți să-i pomenești proveniența. Adică, să treci în revistă autorii și titlurile cărților din care te-ai inspirat. Repet, nu e o teză de liceu, nici teza de doctorat în chimie a „savantei” analfabete cu patru clase primare, răposata coană Leana.

Din păcate, ați rămas cu meteahna asta moștenită dinainte de 1989. Unii au reușit să se mai debaraseze de ea, alții nu. Cuprinși de nostalgie, nici n-au dorit să-și schimbe mentalitatea. Doar Dumnezeu știe câți doctori n-au plagiat în România postcomunistă. Ar fi practic imposibil să aflăm, dacă ne raportăm la numărul de doctori și la cel al „vânătorilor” de doctorate plagiate. Pe cei din urmă îi poți număra pe degete. Cei mai cunoscuți sunt Emilia Șercan și Cătălin Tolontan.

Sincer, merg pe mâna Emiliei Șercan, nu pe a dumneavoastră, fiindcă nu e la primul plagiat descoperit. Nu e un „șofer” cu semnul exclamării lipit de parbrizul mașinii. Pe deasupra, e și profesoară. Deci știe ce face. Dacă vă amintiți, tot ea a declanșat „jihadul” la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, după ce a dat în vileag hoțiile monumentale din „capodoperele” unor mari șefi. Anul trecut, în luna mai, Ministerul de Interne a și desființat școala doctorală de la acea instituție, justificându-și decizia prin gravele prejudicii de imagine create de acei impostori.

Încetați să vă ghidați după gândirea predecesorului dvs. într-ale doctoratului, „dottore” Ponta! Scoateți la iveală onoarea de general (dacă există), nu cea de alt „Pinocchio”! Recunoașteți-vă plagiatul și dați-vă demisia de onoare! Ar fi penibil din partea dvs. să așteptați vreo patru ani de-acum încolo rezultatul anchetelor întreprinse de comisiile care, în mod normal, trebuia să vă analize lucrarea înainte ca ea să fie studiată de vreun jurnalist. Nici nu știu de ce mai există Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), dacă se pune să analizeze tezele de doctorat după ce le „detonează” Emilia Șercan.

Avem și noi o curiozitate: coordonatorul tezei dvs. n-a citit lucrarea în amănunțime? Era obligația lui. Chiar n-a observat că ați plagiat? Cum v-a dat OK-ul? Totuși, nu era vorba de a copia câteva rânduri, ci de a reproduce pagini întregi.

Ce propunem pentru stoparea acordării titlurilor de doctor pe bandă rulantă? Înființarea unui nou DNA: Direcția Națională Antiplagiat. Să fie condusă de persoane specializate în descoperirea plagiatelor, cum ar fi cele enunțate mai sus: Șercan și Tolontan. Să-și creeze o echipă solidă, așa cum a realizat-o Laura Codruța Kovesi la DNA și, acum, Parchetul European.

Colegii dvs. din noul USL se vor plânge probabil că nu există sursă de finanțare pentru o asemenea instituție. Se găsește. Să nu se îngrijoreze. Desființați, de exemplu, Academia Oamenilor de Știință (o copie rușinoasă a Academiei Române), ai cărei membri încasează cu nesimțire sume mari de la bugetul de stat fără vreo utilitate. Mai există și caraghiosul Institut de Studii Avansate pentru Civilizația Levantului, condus de fostul președinte al României, Emil Constantinescu, unde se toacă de asemenea bani cu lopata. Ca să nu mai vorbim de Institutul Revoluției Române, cel înființat de Ion Iliescu și care n-a descoperit nimic despre Decembrie 1989, deși toacă peste 600.000 de euro anual.

Odată cu plecarea dvs. de la Palatul Victoria, dați-i afară și pe acești sinecuriști nesimțiți care secătuiesc vistieria țării! Convingeți-vă partenerii de guvernare, chiar dacă va fi deosebit de greu! Asta pentru că PNL-ul lui Cîțu s-a aliat exact cu PSD-ul plin de corupți, partidul care a demis-o pe Laura Codruța Kovesi de la DNA, sperând astfel să-l scape de pușcărie pe Liviu Dragnea. Ar fi cea ma mare izbândă din postura dvs. de premier, dacă ar fi transpusă în practică. Închizând instituțiile-fantomă și înființând Direcția Națională Antiplagiat, v-ați mai spăla, cât de cât, păcatul comis în urmă cu aproape 20 de ani.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Terorismul sindical, pe cale să fie învins cu tramvaiele și troleibuzele! În București circulă 64% din tramvaiele programate, 54% din troleibuze și doar 3% din autobuze

* TERORISM SINDICAL. Poliția îl caută pe individul care a lovit cu picioarele ușa unui autobuz al cărui șofer ieșise pe traseu, în București

* Chiar și fără „baronul de la metrou”, PSD continuă să terorizeze Capitala! „Noul Rădoi”, lăcătușul Vasile Petrariu, e omul Gabrielei Firea, căreia i-a făcut campanie deșănțată la STB, în 2020

* Cum s-au furat 220 de tone de motorină din bazele STB în 2021. Se fac curse mai puține, iar șoferii merg cu aerul condiționat oprit. Combustibilul le e vândut taximetriștilor

* În plină criză a energiei, șeful ANRE, PSD-istul Chiriță, se bronzează în Caraibe! Îl plătim cu 11.500 de euro pe lună

* AGENȚII HAOSULUI (4). „Amicii Rusiei” și Craiova PSD-istă – un pol al propagandei moscovite

* Ciucă reușește s-o egaleze pe Dăncilă: l-a pus șef la Protecția Consumatorului pe Horia Constantinescu, nepotul unui mare demnitar comunist și nașul fiului lui Adrian Năstase

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (70) / Fugar prin satul arestării din tinereţe

* Cum și-a fabricat Rusia marioneta pe care s-o instaleze la conducerea Ucrainei. Dublă diversiune: i-a dat interdicție de a intra în Rusia și a confiscat banii tatălui său

* Două românce în Top 16 la Australian Open! Și Sorana Cîrstea s-a calificat în „optimi”, după ce a eliminat încă o favorită

7 COMENTARII

  1. Cand te gandesti cate nereguli au fost dupa revolutie, faptul ca s-au facut doctori atatia neghiobi fara merit nici ar parea atat de grav pe cat e de grav ca s-a creat o populatie needucata si nauca, un material uman cu care nu esti sigur niciodata daca vei putea face treaba orice ti-ai propune sa intreprinzi, sa zicem, cu niste bani europeni….volumul celor fara competente e cel care ingrijoreaza! Si culmea, dupa ce ca avem atata populatie fara scoala serioasa facuta, mai avem si atatia „doctori”!!! Culmea ridicolului si a furatului caciulii!

  2. Adica Ciuca are acum doar 54 de ani si este maaare pensionar special in timp ce sute de mii de femei de peste 50 de ani abia isi gasesc de lucru si alte sute de mii de barbani mai au inca 11 ani pana se vor putea gandi la pensie?! IIIIISUSE! Al dreaq puturos! Si cica ar fi militar! Nu domnule, este un imbuibat al actualelor vremuri in care ei, specialii sunt deasupra oricaror legi.
    Nici macar pe timpul lui Ceausescu nu se putea iesi la pensie mai devreme de 55 de ani! Pai d-aia trebuie sa munceasca nrmalii pana la 70 de ani, ca sa poata iesi puturisii speciali la pensie la 50 de ani cu o pensie cat15 pensii normale.
    Stiu ca ceea ce am comentat este off topic, dar varsta lui Ciuca si faptul ca este pensionar special a Romaniei la varsta lui m-au socat.

    • Tovarășul Ciuca (a făcut liceul militar și școala militară de ofițeri pe timpul lui Ceausescu) a ieșit la pensie târziu la 54 de ani. Alți militari și polițiști au ieșit la pensie chiar la 40 de ani. Ciuca pretinde cu nerușinare că au aceste drepturi moștenite de la Alexandru Ioan Cuza. Tupeu de comunist!

  3. Faceti un calcul simplu sa intelegeti de ce nu avem investitii pentru cetatean. O microintreprindere daca varsa taxe colectate de la populatie sub forma de TVA in jur de 10.000 lei/luna (1 angajat, comert stradal gen boutique). Un pensional special care prin contributivitate ar primi doar 30% din pensia ce ii este virata lunar, sa spune unul precum Ciuca peste 10.000 lei. Practic sunt necesare 2 microintreprinderi sa colecteze banii nostri si sa-i puna in buzunarul pensionarului Ciuca. Daca omul traieste inca 30 de ani, o sa fie nevoie de 2 microintreprinderi sa ii faca diferenta in fiecare luna. Acum adaugati cati pensionari primesc pensie care nu este bazata pe contributivitate, de asemenea cati bugetofagi, sinecuristi, ia salarii nemeritate. O sa intelegeti ca sunt necesare sute de mii de firme care sa colecteze banii nostri sub forma de taxe gen TVA. Acum intelegeti ce este Statul de fapt, ia de la unii si da la altii, fara ca primilor sa le ofere ceva. Nu avem educatie, politie, mediu de afaceri pentru locuri de munca, absolut nimic. Doar fraieri si trantori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here