joi, noiembrie 21, 2024
AcasăLumeaDOCUMENT. Planul secret al Rusiei pentru capturarea Moldovei. A fost elaborat pe...

DOCUMENT. Planul secret al Rusiei pentru capturarea Moldovei. A fost elaborat pe 3 paliere și trebuie îndeplinit până în 2030. „Ceea ce vor cu adevărat este să diminueze influența României și a Europei în Moldova“

-

Yahoo News a publicat miercuri dimineață, într-un amplu articol, fragmente din planul secret elaborat în 2021 la Kremlin privind capturarea Republicii Moldova și trecerea acesteia, până în 2030, în sfera fermă de influență a Rusiei. Autorul Michael Weiss spune că a citit personal documentul, care se află și în posesia autorităților de la Washington, și că scopul declarat al strategiei, pe care au elaborat-o în comun cele trei mari servicii secrete rusești – FSB, SVR și GRU –, este „diminuarea influenței României și a Europei în Moldova“.

Experții consultați de autorul articolului spun că planul este unul tipic pentru Rusia lui Putin, care așa înțelege să-și promoveze interesele în toate țările vecine unde se simte îndreptățită să emită pretenții de suzeranitate.

Cu doar câteva zile înainte de apariția acestui articol, într-o declarație surpriză făcută la un briefing de presă la Casa Albă, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, spusese că serviciile secrete americane au concluzionat că Moscova complotează pentru a răsturna o altă democrație europeană. John Kirby, purtătorul de cuvânt al administrației Biden, spusese: „Actorii ruși, unii dintre ei având legături actuale cu serviciile secrete rusești, încearcă să organizeze și să folosească protestele din Moldova ca bază pentru a provoca o insurecție fabricată împotriva guvernului moldovean”.

Documentul a fost elaborat „cu contribuția Statului Major General al Armatei ruse și a principalelor servicii de informații ale Moscovei – FSB, SVR și GRU“

La anchetă, scrie Michael Weiss, au contribuit alte câteva importante grupări jurnalistice de investigații din Europa: Delfi Estonia, ziarul suedez Expressen, Dossier Center cu sediul la Londra, Kiev Independent, Rise Moldova, Frontstory, VSquare, Süddeutsche Zeitung, Westdeutscher Rundfunk (WDR) și Norddeutscher Rundfunk.

- Advertisement -

Foarte pe scurt, planul secret rusesc de ancorare a Moldovei în sfera de influență a Moscovei provine de la Direcția Prezidențială pentru Cooperare Transfrontalieră a Rusiei, aceeași care a elaborat o strategie similară vizând pașii de urmat pentru anexarea Belarusului. Sursa jurnalistului afirmă că documentul a fost elaborat în 2021, „cu contribuția Statului Major General al Rusiei și a principalelor servicii de informații ale Moscovei: FSB, SVR și GRU“.

Strategia rusă pentru Republica Moldova urmărește „contracararea încercărilor actorilor externi (în primul rând Statele Unite, țările Uniunii Europene, Republica Turcia și Ucraina) de a interveni în afacerile interne ale Republicii Moldova, de a consolida influența NATO și de a slăbi pozițiile Federației Ruse”.

Planul Moscovei este împărțit pe 3 capitole, trebuie realizat etapizat până în 2030 și are ca scop final aderarea Moldovei la Uniunea Economică Eurasiatică și la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă – ambele controlate de Rusia

Scopul final este aderarea Republicii Moldova la Uniunea Economică Eurasiatică condusă de Rusia (răspunsul Moscovei la UE) și la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (versiunea sa de NATO). De asemenea,  planul urmărește „neutralizarea” oricăror acțiuni ale Guvernului moldovean de a expulza prezența militară rusă din Transnistria.

- Advertisement -

Planul pentru Republica Moldova este împărțit în trei capitole separate:

– sectorul politic, militar și de apărare,

– sectorul umanitar și

– sectorul comercial și economic.

Aceste rubrici stipulează repere specifice pe care autorii ar dori să le atingă pe termen scurt (până în 2022 – adică anul trecut ar fi trebuit finalizată prima etapă), pe termen mediu (până în 2025) și pe termen lung (până în 2030).

Acel an-țintă final, se spune în document, ar trebui să vadă „crearea unor grupuri de influență pro-ruse stabile în cadrul elitelor politice și economice moldovenești”.

Premierul moldovean Dorin Recean a comentat, după ce a văzut documentul: „Rușii au încercat de foarte mult timp să se asigure că Moldova nu are suveranitate asupra politicii sale externe”.

„Documentul tratează Moldova ca pe un satelit maleabil asupra căruia poate exercita control și influență. Este tipic pentru atitudinea Kremlinului față de toți vecinii săi și subliniază obiectivul de a menține o sferă de influență bine controlată”

Potrivit lui David Kramer, un fost oficial al Departamentului de Stat, „deși abia recunoaște Moldova ca stat separat, documentul tratează Moldova ca pe un satelit maleabil asupra căruia poate exercita control și influență, încercând în același timp să blocheze influența occidentală. Este tipic pentru atitudinea Kremlinului față de toți vecinii săi și subliniază obiectivul de a menține o sferă de influență bine controlată”.

Până acum, însă, strategia Kremlinului n-a avut succes. „Conducerea moldovenească a adoptat un curs clar pro-occidental„, a declarat pentru Yahoo News un oficial occidental din domeniul serviciilor de informații care are cunoștințe directe despre documentul de strategie. „Astfel, obiectivele strategice ale Kremlinului devin din ce în ce mai greu, nu mai ușor, de atins în timp. Ei au crescut constant presiunea și folosesc tactici mai agresive pentru a realiza aceste obiective”.

Potrivit sursei citate mai sus, obiectivul Kremlinului este de a readuce Moldova în sfera de influență a Rusiei. În acest sens, arsenalul lui Putin nu constă în tancuri și avioane de luptă, ca în cazul Ucrainei, ci în armele războiului politic: infiltrarea în țară cu agenți ai serviciilor secrete rusești și susținerea activității antidemocratice cu ajutorul unor agenți de influență plătiți sau loiali din punct de vedere ideologic.

În acest context, trebuie privite altfel eforturile partidului pro-rus Șor de a răsturna actualul Guvern pro-european de la Chișinău. „În mod evident, Rusia cofinanțează aceste proteste și încercările de destabilizare a țării„, a declarat Recean pentru Yahoo News. „Ei caută să recruteze băieți duri pentru a ataca poliția, pentru a ataca clădiri guvernamentale și companii și pentru a face acest tip de provocări care ar duce la destabilizare.”

Până în 2025, Rusia urmărește să realizeze o „funcționare durabilă a sistemului de susținere organizațională, financiară, juridică și informațională a ONG-urilor prietenoase cu Federația Rusă”

Departamentul Trezoreriei SUA l-a sancționat deja pe Șor în octombrie 2022, afirmând că acesta era un instrument al planului Rusiei de a submina alegerile din Moldova și candidatura țării la UE: „Pentru a sprijini acest efort, Șor a lucrat cu persoane din Rusia pentru a crea o alianță politică pentru a controla parlamentul Republicii Moldova, care ar fi susținut apoi mai multe acte legislative în interesul Federației Ruse”.

Potrivit planului rusesc, strategia Kremlinului vizează nu doar alegerile, ci și ceea ce etichetează drept „sectorul umanitar” al Republicii Moldova. Moscova urmărește „neutralizarea încercărilor de a limita activitățile mass-media rusești și pro-rusești din Moldova”, „crearea unei rețele de ONG-uri care să promoveze dezvoltarea relațiilor ruso-moldovenești” și extinderea oportunităților pentru elevii moldoveni de a primi educație în limba rusă.

Într-un semn clar că documentul de strategie a fost scris sau editat la apogeul pandemiei COVID-19, acesta citează chiar și educația la distanță ca fiind un mijloc viabil pentru satisfacerea ultimului criteriu. „În calitate de profesor universitar adjunct care predă online în lockdown, ar fi trebuit să prevăd acest lucru: Rusia își dă seama acum că poate recruta oameni pentru sistemul său de învățământ de stat prin Zoom”, a declarat Vlad Lupan, fostul ambasador al Republicii Moldova la ONU. „Acest lucru va fi dificil de contracarat”.

Până în 2025, Rusia urmărește să realizeze o „funcționare durabilă a sistemului de susținere organizațională, financiară, juridică și informațională a ONG-urilor prietenoase cu Federația Rusă”.

„Ceea ce vor cu adevărat este să diminueze influența României și a Europei în Republica Moldova“

Premierul Dorine Recean spune că Moldova a comis o eroare, iar acum e foarte dificil de a o remedia: „Timp de ani de zile, nu am acordat atenție propagandei și canalelor de televiziune rusești care au fost mereu prezente aici. Iar când am început să le închidem, propaganda s-a mutat pe Telegram, Facebook, VKontakte [o rețea de socializare rusă], TikTok. Cu Telegram și TikTok, nu putem face nimic, cu excepția faptului că am tăiat firul. Treizeci și ceva de ani de propagandă – vedem efectul ei acum”.

Serghei Diaconu, șeful de cabinet al prim-ministrului, a declarat pentru Yahoo News că organizațiile neguvernamentale, sau ONG-urile, sunt cunoscute pentru faptul că acționează ca fronturi pro-rusești: „Există în permanență un flux de oameni, generația tânără, și mai ales din partea socialiștilor, care intră și ies din centrele culturale rusești”.

Diaconu a citat organizațiile din Moldova finanțate de Rossotrudnichestvo, care este, din punct de vedere tehnic, o ramură a Ministerului rus de Externe, dar în realitate, potrivit surselor de securitate occidentale, un centru de compensare pentru operațiunile de spionaj și informații rusești. „Știți că nu sunt centre culturale. Ceea ce vor cu adevărat este să diminueze influența României și a Europei în Republica Moldova.”

Un rol foarte important îl are FSB (fostul KGB), care este înțesat de generali obsedați, ca și Putin, de refacerea URSS. Teoretic, FSB-ul are atribuții de securitate internă, dar Putin i-a extins această arie la granițele fostei Uniuni Sovietice. A fost înființată Direcția a 5-a a FSB, care are un aparat extern foarte extins, cu oameni în toate ambasadele Rusiei din întreaga lume.

Potrivit RISE Moldova (unul dintre partenerii de investigație ai Yahoo News), generalul Dmitri Miliutin, adjunctul șefului Departamentului de Informații Operaționale (DOI) al Direcției a 5-a, a pledat inițial pentru deschiderea unui „al doilea front” împotriva Ucrainei din Transnistria la începutul invaziei Rusiei. Acest gambit nu a fost niciodată realizat. Dar Miliutin, împreună cu șeful său, generalul Georgi Grișaev, care conduce DOI, face parte dintr-o „cohortă a acelor generali FSB care visează la renașterea URSS și sunt gata să servească această idee cu credință și sinceritate”, a declarat un parlamentar rus aflat la curent cu gândirea lor pentru Dossier Center, un alt partener al Yahoo News.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Rețeaua minciunilor pro-ruse: Gușă – Cristoiu – Roșca Stănescu – Severin. Lista celor 16 site-uri „pro-Kremlin, conspiraționiste sau de extremă dreapta”

* Propaganda rusă anunță mincinos pentru a 7-a oară, prin Cozmin Gușă, că România „a început mobilizarea rezerviștilor” pentru a intra „în războiul lui Biden – Nuland – Zelenski”

* Record mondial: Guvernul lui Iohannis a ajuns la peste 200 de secretari de stat, de 5 ori mai mulți decât are Japonia! Grindeanu (PSD) are 9 secretari de stat, iar Boloș (PNL) – 7

* Culisele războiului din PNL: Iohannis, ținta reală a atacului lansat chiar de omul său, Rareș Bogdan, la adresa lui Aurescu. În tabăra liberală e panică din cauza prăbușirii în sondaje

* A mai fugit un PSD-ist corupt: baronul de Neamț, Ionel Arsene, condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență

Doar în ultimele două luni, Guvernul Ciucă a înființat 26 de noi posturi la Secretariatul General, cu salarii medii de 14-16.000 de lei pe lună!

* Loteria Română nu are sistem de joc online, dar e condusă de un director PSD-ist cu 4 salarii, 4 terenuri, 4 apartamente și o casă în București. Venituri lunare de 6.500 de euro!

* Colonelul Turcescu și-a găsit locul: s-a angajat la televiziunea clanului Firea-Pandele! Milionarul putinist va fi plătit generos de locuitorii orașului Voluntari. Va fi coleg cu Oana Lovin și Mădălin Ionescu, prietenii ambasadorului Kuzmin

* VIDEO. Donald Trump arată cum ar aduce pacea în „cel mult o zi”: ar lăsa Rusia să rupă bucăți din Ucraina! Fox News a cenzurat în favoarea fostului președinte

* Fotbalistul-uragan: înainte de a da 5 goluri în 63 de minute în Liga Campionilor, Haaland a înscris de 9 ori într-un meci la Mondiale!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -