Directorul Protecției Consumatorului despre Litoralul românesc în 2021: „Servicii care lasă de dorit, tarife exorbitante, personal nepregătit și sfidător, dughenizare, mormane de gunoi“

3
136
Mizerie pe litoral

Sezonul 2021 de pe Litoralul românesc a fost unul marcat de aceleași prețuri exorbitante, comparative cu orice stațiune de lux din lume, în timp ce serviciile au fost slabe, personalul nepregătit și sfidător, iar localitățile dughenizate și îngropate în gunoaie. Acestea sunt concluziile trase de Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), după ce inspectorii au aplicat, până acum, amenzi de 2,9 milioane de lei.

Patronii pur și simplu nu pricep relația dintre calitatea serviciilor, prețurile cerute și respectul pentru clienți. Personalul este nepregătit, obosit și irascibil, trotuarele sunt neterminate, străzile găurite, capacele de canal sunt pe post de jaloane, mormanele de gunoi tronează la tot pasul, nu există locuri de parcare – acestea sunt doar câteva din elementele care caracterizează stațiunile românești de la Marea Neagră, spune directorul ANPC.

Tot mâncarea de pe Litoral a stat, peste vară, la originea unui val de toxinfecții alimentare, numeroși turiști ajungând chiar la spital fie acolo, fie când s-au întors acasă din concediu.

Inspectorii ANPC au făcut 1.250 de controale, dând 1.100 de avertismente și 490 de amenzi. În 84 de cazuri au fost închise temporar locațiile. Nu a fost însă de ajuns pentru a stăvili o atitudine generalizată de amatorism și oportunism din partea patronilor de localuri și hoteluri. Autoritățile locale completează peisajul, tolerând mizeria, construcțiile haotice și lăsând neîngrijite localitățile.

Concluziile directorului ANPC după încheierea sezonului estival 2021 pe Litoralul românesc

„Ca în fiecare an, #ANPC a fost un apărător al drepturilor consumatorului român, atât pe litoral sau în Delta Dunării, cât și în zonele care sunt vizitate de un număr mare de turiști.

Anterior demarării comandamentelor, am desfășurat o Caravană de Prevenție și Consiliere, împreună cu factorii de decizie locali, în fiecare din aceste zone.

Anumite “metehne” ale unei categorii – este adevărat mică de operatori economici – nu se schimbă și, tot ca în fiecare an, alungă și nu apropie, prin actul de comerț pe care îl fac, turistul.

Am sesizat tarife mari și foarte mari la cazare, la parcarea autovehiculelor și chiar și la mâncare. Prețuri comparative cu orice stațiune de lux de pe glob poate chiar cu stațiunile renumite pentru tarifele exorbitante. Mi s-a spus că piața ține… până când?

Este adevărat faptul că anumite prețuri/costuri au crescut (vezi transport etc.), sezonul s-a scurtat , dar…

– aceleași servicii care lasă de dorit.

– costuri nejustificate

– personal nepregătit, extenuat și irascibil

– atitudine sfidătoare

– patroni care nu înțeleg relația serviciu/cost/respect

– dughenizare, aplecătoare pe post de spații comerciale (unele ar vrea să deservească chiar și alimentație publică).

Despre stațiuni, cu excepția Constanței și a Stațiunii Mamaia:

– trotuare neterminate, străzi găurite, capace de canal pe post de jaloane, mormane de gunoi

– fără locuri de parcare sau locuri de parcare plătibile la preț de camera de 3 stele

Evident, nu generalizez. Probabil există și excepții (ghinionul meu că nu le-am întâlnit).

Îmi pare rău, in continuare, pentru cei care înțeleg ce înseamnă TURISMUL, pentru cei care au muncit 30 de ani să dezvolte acest segment, pentru cei care au investit și depus eforturi enorme. Se pare că aceștia au rămas și ei tot excepții!

Un scurt bilanț al Comandamentelor Litoral și Delta Dunării ar evidenția instituția “Avertismentului” (1.100), în raport cu sancțiunile cu amendă (490) la un număr de 1.250 de acțiuni de control.“

Cum apropii turistul consumator de litoralul românesc?

Cum îl faci sa petreacă măcar o vacanță în țară?

Sunt întrebări la care sperăm, ca TOȚI operatorii economici din domeniu să găsească unrăspuns cât mai repede.

Se încheie sezonul 2021, începe sezonul 2022, în care greselile trecutului se vor remedia. Sperăm.

Bilanțul campaniilor #ANPC

Litoral și Delta Dunării :

  • Au fost efectuate peste 1.250 de acțiuni de control la operatorii economici care desfășoară activități comerciale în zonă.
  • Au fost aplicate circa 1100 de avertismente și 490 de amenzi, în valoare de peste 2,9 milioane de lei.
  • Au fost oprite temporar de la comercializare produse în valoare de circa 950.000 lei.
  • Au fost oprite definitiv de la comercializare produse în valoare de aproximativ 450.000 lei.
  • A fost oprită temporar prestarea serviciului în 84 de unități.
  • În cazul a 3 operatori economici a fost propusă închiderea temporară a unității, până la 6 luni.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Rușine, Cîțu!” Tatăl unei victime de la Colectiv îl critică dur pe premier pentru asocierea cu Piedone la deschiderea anului școlar

* VIDEO. Orban, dezlănțuit la Focșani: „Asta nu e «echipă câştigătoare»! Asta seamănă cu o juntă, cu o armată de ocupaţie!”

* S-a întâmplat ceva dramatic: Rareș Bogdan nu mai pedepsește USR-PLUS! Nu-i mai ia Transporturile și nici Fondurile Europene

* VIDEO. Mircea Hava dezvăluie cum ar fi încercat să-l cumpere Florin Cîțu: „Cât vrei s-o închidem acum?”

* Gheorghe Flutur: „«Festivalul democraţiei» a omorât PNL. Am greșit. Mă rog la Dumnezeu să se termine odată Congresul”

* Scos de alegători din Parlament, Victor Ponta își dă salariu 5.000 de euro pe lună de la partidul său, unde s-a angajat consilier juridic, pe bani publici

* Din „lotul Giga TV”, cea mai multă pușcărie va face Laura Georgescu, prima șefă a CNA condamnată la închisoare. Hrebenciuc și Pinalti vor ieși mai repede

* Covid-19: riscul de a muri este de 11 ori mai mare la cei nevaccinați decât la cei vaccinați. Riscul de spitalizare: de 10 ori mai mare. Riscul de infectare: de 4,5 ori mai mare

* Mesaj straniu în echipa sovietică a „revoluției televizate”. Mircea Dinescu: „Odă lui Iliescu la moartea lui Caramitru”

* „Perla lui Hagi”, cel mai tânăr marcator din istoria Ligii 1 la fotbal: 15 ani și 6 luni. Născut în Canada, pregătit un an la Barcelona

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here