Aviația civilă din Federația Rusă se află pe marginea prăpastiei. Din cauza invadării criminale a Ucrainei, urmată de ample sancțiuni internaționale, Kremlinul se pregătește acum să suspende zborurile regionale de linie pe avioanele Suhoi Superjet. Asta pentru că lipsesc cu desăvârșire piesele de schimb. Mai precis, nu există bujii pentru motoare.
Informația a apărut pe site-ul canalului independent de televiziune Current Time, fiind furnizată chiar de către un pilot rus de pe Airbus A 320. Căpitanul Andrei Litvinov susține, într-un interviu, că peste 70% din piesele de schimb ale aeronavei Suhoi Superjet sunt importate.
În plus, nici măcar motoarele de pe Superjet nu sunt rusești 100%, ci mai degrabă ruso-franceze. Iar bujiile atât de prețioase sunt produse de o companie din Statele Unite ale Americii. Ele trebuie schimbate la fiecare 1.000 de decolări, menționează Current Time.
În prezent, Rossia Airlines, cel mai mare operator Superjet, cu 76 de aeronave, se confruntă cu o penurie de componente. La asta se adaugă faptul că, după invadarea Ucrainei, companiile străine au refuzat să-i mai aprovizioneze pe ruși cu noi Airbus-uri și Boeing-uri.
Până și turcii ajunseseră să interzică întreținerea și realimentarea a circa 40 de avioane din Rusia și Belarus. Decizia fusese luată în conformitate cu Scrisoarea privind practicile de export ale Biroului pentru Industrie și Securitate al Departamentului de Comerț al SUA.
Nici „prietenii” chinezi nu i-au ajutat pe ruși în privința pieselor de schimb, fiindcă ar fi intrat sub incidența sancțiunilor occidentale.
„Situația este deplorabilă, iar pentru aviația civilă totul este foarte rău”
Current Time: Dacă ar fi să generalizăm, în ce stare se află aviația civilă rusă după 24 februarie 2022?
Căpitan Andrei Litvinov (pilot pe Airbus A 320): Supraviețuim cum putem. Dar, desigur, trebuie rezolvate problemele pe măsură ce apar. Niciodată în istoria aviației civile nicio țară nu s-a confruntat cu asemenea sancțiuni precum Rusia. Doar Iranul a fost sub sancțiuni de mai bine de 40 de ani, dar acolo există avioane vechi. Acolo erau alte tehnologii. Dar noi avem alte avioane. Sunteți de acord că, în urmă cu 40 de ani, erau avioane complet diferite de cele moderne. Ele sunt înțesate cu tehnologie electronică. Prin urmare, e firesc, toate companiile aeriene care operează Boeing-uri și Airbus-uri se confruntă cu probleme în aprovizionarea cu piese de schimb.
Current Time: Cum s-a întâmplat că în mai bine de un an nu s-a găsit o soluție pentru bujii în cazul aeronavelor Superjet rusești?
Căpitan Andrei Litvinov (pilot pe Airbus A 320): Nu sunt doar bujiile. Toată lumea spune că Suhoi Superjet este aeronava noastră. Dar de ce să fie a noastră? Doar prin faptul că este preluată de la noi. Iar peste 70% din piesele de schimb ale aeronavei Superjet constau din componente importate. Prin urmare, „al nostru” este un concept pur condiționat. Și nu este diferit de același Boeing sau Airbus. Se fac doar niște jonglerii cu cifre. Iată ce declară Rostec: „Până în 2025 vom ajunge la punctul în care aeronavele noastre vor fi formate din 97% din piesele noastre de schimb”. Și cu 3% ce facem? De aceea sunt atât de pesimist. Se spune că un pesimist este de fapt un optimist bine informat. Îi asculți deja pe acești oficiali, ei jonglează pur și simplu cu aceste cifre, date, ore, liste de dorințe, sloganuri și te saturi efectiv de aceste informații. De aceea, atunci când avionul nostru va fi 100% certificat și va zbura, numai în acel moment se va putea aplauda. Între timp, situația este una deplorabilă, iar pentru aviația civilă totul este foarte rău.
„Peste 40% dintre zboruri au fost în străinătate. Neavând voie să zburăm nicăieri, avioanele au fost eliberate. Au apărut situații în care s-au scos piese de schimb și au fost puse pe alt avion”
Current Time: Dacă ne întoarcem la Boeing și Airbus, acestea sunt în continuare principalele aeronave cu care zboară acum cetățenii ruși, fiind operate de Aeroflot. La Aeroflot mai există un singur Superjet. Ce piese lipsesc momentan? S-a vorbit despre dezmembrarea altor aeronave pentru a menține alte aeronave în stare de navigabilitate. Se întâmplă asta cu adevărat?
Căpitan Andrei Litvinov (pilot pe Airbus A 320): Da, se continuă, dar a fost întotdeauna. Adică, dezmembrarea aeronavelor nu este interzisă de producător. Să presupunem că un avion este într-un zbor, ceva a zburat din el, atunci iau piesa de pe un alt avion și îl pun pe acesta. Si pentru acela se comandă o piesă de schimb în stare de funcționare. Vine, apoi se pune piesa pe aeronava din care a fost scoasă. Aceasta este o practică normală.
Current Time: Practica aceea a funcționat când se așteptau detalii. Dar în prezent nu există așa ceva.
Căpitan Andrei Litvinov (pilot pe Airbus A 320): Da, acum nu există detalii momentan. Dar dacă luăm Aeroflotul, este încă o companie mare, care la un moment dat a fost „ascuțită” pentru a zbura în jurul Europei. Peste 40% dintre zboruri au fost zboruri în străinătate. Desigur, din moment ce nu aveam voie să zburăm nicăieri, avioanele au fost eliberate. Cum au fost de prisos, au apărut situații în care s-au scos piese de schimb și au fost puse pe alt avion. Dar acest lucru nu poate continua la infinit. Totul depinde de câțiva factori: cât timp va zbura avionul, cât de des, care va fi sarcina pe el. Cu cât este folosit mai mult, cu atât mai mare va fi necesarul de consumabile. De exemplu, chiar și un avion nou care decolează este lovit de o pasăre, sticla este spartă, niște pietricele lovesc motorul, o lamă este îndoită. Este aceeași tehnică. Și, în orice caz, ai nevoie mereu de piese de schimb, nu mă refer la consumabile, ci de unele serioase: componente electronice. Prin urmare, toate acestea sunt febrile pentru aviația civilă și nu-i permit să lucreze cu calm în condițiile acestor sancțiuni.
„Au fost amenințați că, dacă vor furniza piese de schimb pentru aeronavele rusești, ei înșiși vor cădea sub sancțiuni. Și nimeni nu vrea să-și înlocuiască aviația civilă”
Current Time: Aeroflot efectuează acum zboruri, de exemplu, în Turcia. De ce nu se pot monta acolo piesele de schimb?
Căpitan Andrei Litvinov (pilot pe Airbus A 320): S-a luat în calcul această opțiune pentru a ocoli sancțiunile, chiar s-au adresat țărilor noastre prietene: Kazahstan, Uzbekistan, Kârgâzstan și așa mai departe. Dar adevărul este că toate companiile aeriene, chiar și cele care sunt gata să ne ajute, operează aceleași Boeing-uri și Airbus-uri. Și au fost amenințați că, dacă vor furniza piese de schimb pentru aeronavele rusești, ei înșiși vor cădea sub sancțiuni. Și nimeni nu vrea să-și înlocuiască aviația civilă. Din moment ce General Electric se ocupă cu piesele de schimb, acolo trebuie să se precizeze clar consumatorul final atunci când se vând piesele de schimb. Deci, dacă o companie nu indică sau indică un consumator rus, atunci, desigur, intră automat sub sancțiuni secundare. Și am fost refuzați politicos. China, de exemplu. Produce, de asemenea, același C919 asemănător cu Airbus. Dar există piese care sunt produse în America și Europa. Și au fost amenințați că, dacă vor ajuta companiile aeriene ruse, ei înșiși ar putea cădea sub sancțiuni. Mesajul este: „Suntem bucuroși să vă ajutăm, dar, scuze, noi înșine nu vrem să întâmpinăm dificultăți cu piesele de schimb”.
Bujii la turborectoare? 😃 😃 😃
Dar cat de prosti sunteti cand scrieti asemenea stiri? Cine ia in serios?
Are Romania bujii, avioane, tancuri, rachete bani pentru Ucrainieni, si Rusia este in colaps, mai ca le plangem de mila mor cu miile zilnic, raman fara rachete, dar cei bat ucrainienii ca-s in retragere. Cu televizorul mintim poporul!
Asteptam sa dati si alte stiri, nu numai urechiste si pe surse, riscati sa deveniti necredibili.