Dezastru pentru armata rusă și în Lugansk. Din cei 570 de mobilizați ai unui batalion din Voronej, doar 29 „au rămas întregi”. Comandanții au fugit de pe front!

0
2845

Armata rusă pierde treptat controlul și asupra regiunii Lugansk, din sud-estul Ucrainei. Recent, noii mobilizați ai Kremlinului pentru „operațiunea specială” au suferit o înfrângere catastrofală în apropiere de satul Makeevka (raionul Svatovski). Apărătorii lui Zelenski au distrus practic un întreg batalion de recruți ruși, aduși cu Kamaz-urile de la Voronej.

Din cei 570 de „cmobici” (soldați ruși „standard”), au mai „rămas întregi” doar 29, iar 12 au suferit răni deosebit de grave, fiind transportați la spital.

Informațiile au apărut în publicația rusă online Verstka, contestatară a regimului putinist, fiind preluate ulterior de site-ul ucrainean Obozrevatel.com. Sunt citate mai multe rude ale „mobilizaților parțial” la război. De asemenea, un luptător scăpat cu viață din conflictul militar, Aleksei Agafonov, a mărturisit că întreaga conducere a batalionului a fugit pur și simplu de pe câmpul de bătălie.

Proaspătul înrolat și trimis în Ucraina, Agafonov povestește cum a fost păcălit împreună cu camarazii săi de către comandantul batalionului mobilizaților. Aceștia au avut parte inițial de o instruire superficială în unitatea militară nr. 2079, după care li s-a spus că vor fi aduși în zona Svatove pentru a intra în rândurile așa-numitei „apărări teritoriale” – situată la circa 15 kilometri de prima linie a frontului. Era de fapt o minciună. În noaptea dintre 1-2 noiembrie, batalionul s-a deplasat pe linia de confruntare directă, iar soldaților lipsiți de experiență li s-a ordonat să sape gropi și să mențină defensiva.

Site-ul Ziaristii.com vă prezintă mărturia militarului rus supraviețuitor Aleksei Agafonov.

„Toți supraviețuitorii și noii sosiți sunt grupați în noi batalioane și aruncați în față pentru a închide linia de apărare. Ucrainenii au curățat întregul teritoriu unde au luptat mobilizații”

Batalionul cu 3 lopeți. „Ne-au spus să săpăm. Aveam trei lopeți pe batalion. N-am beneficiat de niciun sprijin. Am săpat cât am putut și dimineața au început bombardamentele – artilerie, <<Grad-uri>> (lansatoare multiple de rachete – n. red.), mortiere, elicoptere. Am fost pur și simplu împușcați.”

Identificați de elicoptere. „Când a început totul, ofițerii au fugit imediat. În intervalele dintre bombardamente, am încercat să săpăm, dar am fost imediat identificați de elicoptere și pur și simplu împușcați. Din 570 de oameni, 29 mai sunt întregi, 12 sau mai mulți au fost răniți, restul – asta e.”

Amatori în prima linie, militari contractuali în cea de-a treia. „La televizor se arată că totul este frumos, dar de fapt, aici, în regiunea Lugansk, cei mobilizați sunt aruncați în față, iar când am plecat de acolo, am văzut că doar militarii contractuali și voluntari stăteau pe a treia linie, iar cei mobilizați erau pe front.”

Ucrainenii au „curățat” teritoriul mobilizaților. „Există confuzie și discordie completă aici. Toți supraviețuitorii și noii sosiți sunt grupați în noi batalioane și aruncați în față pentru a închide linia de apărare. Ucrainenii au curățat întregul teritoriu unde au luptat mobilizații.”

„Chiar și lor le este frică să iasă la punctele de control. Au fost abandonați de comandament și nu știu ce să facă, doar cer ajutor”

Informațiile furnizate de soția unui mobilizat, Liudmila Cernîh, arată degringolada absolută în care se află armata „denazificatoare”: „Soțul meu m-a sunat dimineața din camera altcuiva și mi-a spus ce s-a întâmplat, că au fost lăsați să sape linia de apărare, că au fost acoperiți de obuze de mortiere și că au ajuns cumva de la Krasnodon la Svatove, unde se ascund acum. Le este frică să meargă undeva, chiar și lor le este frică să iasă la punctele de control. Au fost abandonați de comandament și nu știu ce să facă, doar cer ajutor”.

Site-ul Obozrevatel.com face câteva precizări: „Se observă că în lista întocmită de părinții și soțiile militarilor care cer ajutor apar 41 de persoane. În același timp, doar 31 de persoane au luat legătura, în timp ce soarta celorlalți nu este pe deplin cunoscută. De la mijlocul lunii octombrie, Rusia a transferat câteva mii de rezerviști nou mobilizați în Ucraina. În ciuda faptului că erau prost echipați și înarmați cu mitraliere sparte din anii ‘50, au fost imediat aruncați în linia frontului. Mulți au mers în Ucraina fără arme și au murit chiar în primele zile ale șederii lor în război”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Putinism carpatin. Turcescu: „Să se termine cumva, chit că Ucraina va pierde niște teritorii! Dă-le naibii de teritorii! Asta-i viața”. Cristoiu: „Dă-o dracu’ de bucată de pământ, că oricum nu era a ucrainenilor, aia-i rusofonă!”

* VIDEO. Frăția putinistă dintre Radu Moraru și Diana Șoșoacă trece la un nou nivel: cei doi cântă și dansează ca doi îndrăgostiți! 145 de secunde penibile, 20 de poze caraghioase

* Șoșoacă, Severin, Prodanca și soția sputnikă a lui Gelu Voican Voiculescu au sărbătorit la Ambasada rusă, alături de obraznicul ambasador Kuzmin

* VIDEO. Zelenski a anunțat oficial cele 5 condiții ale Ucrainei pentru pacea cu Rusia. Retragerea totală de pe teritoriul țării, despăgubiri de război și judecarea criminalilor – printre cerințe

* Generalul Ben Hodges: „Putin va pierde bătălia decisivă pentru Crimeea la vară. Iar până la sfârșitul lui 2023 va pierde bătălia internă pentru Kremlin”

* Trădătorul Stremousov, numărul 2 în administrația pro-rusă din Herson, a murit „într-un accident de mașină”! Colaboraționistul era vânat de partizanii ucraineni

* Beizadeaua lacomă de la ICR Londra, al cărei moft e să-i plătim chirie 7.500 de euro pe lună, e „directoarea lu’ Firea”. Fiică de căpetenie masonă, și-a falsificat CV-ul și a furat bani de la Teatrul Bulandra, înainte de a fi dată afară de actori

* Popa Calistrat: „Vii tu, o măciucă isterică nemăritată, să faci teatru în faţa la 500 de oameni?”. Preotul AUR-ist s-a furișat pe la spate și a lovit femeia cu pumnul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here