Dezastru în Chile: vaccinul chinezesc CoronaVac e inutil. Țara e a treia în lume la imunizare, dar epidemia crește exploziv. Eficiența CoronaVac după prima doză e de 3%!

7
1339

Dezastru total în Chile, acolo unde, în ciuda uneia dintre cele mai rapide și de succes campanii de vaccinare din lume, epidemia de Covid ia un avânt teribil. Explicația aparent paradoxalei situații o reprezintă folosirea, pentru imunizare, a vaccinului chinezesc CoronaVac, al cărui efect este în continuare îndoielnic și controversat.

Chile e pe locul 3 în lume la procentajul populației vaccinate anti-Covid cu cel puțin o doză. Pe 15 aprilie primiseră cel puțin o doză de vaccin 40% dintre locuitori – adică aproape 60% dintre oamenii de cel puțin 18 ani. Pe primul loc e Israel (61,7% din totalul populației, adică aproape 85% dintre adulți), iar pe locul 2 este Marea Britanie (48% din totalul populației, adică aproximativ 70% din adulți).

Cu toate acestea, situația din Chile este pe dos față de cele din Israel și Marea Britanie, unde după imunizarea unei mase critice de oameni pandemia a fost învinsă.

În Chile s-au vaccinat deja cu cel puțin o doză 7,6 milioane din totalul de 19 milioane de locuitori – 40% din populație. Dar numărul cazurilor crește în continuare exploziv, spre disperarea autorităților și a medicilor: s-a ajuns la o medie de 7.300 de noi infectări pe zi, de peste două ori mai multe decât în februarie, când erau circa 3.000 pe zi.

Presa favorabilă Beijingului a încercat să mascheze problemele printr-o avalanșă de știri triumfaliste în ultimele zile, afirmând că vaccinul e un succes și că reduce cu peste 80% numărul cazurilor grave.

Realitatea arată, de fapt, că numărul deceselor zilnice din cauza Covid este ușor crescător în ultimele luni.

BBC.com notează declarația lui Ennio Vivaldi, rectorul Universității din Chile, care a menționat într-o conferință de presă că, din punctul său de vedere, administrarea primei doze de CoronaVac „n-a avut niciun fel de efect relevant”.

Diferența dintre Chile, pe de o parte, și Israel și Marea Britanie, pe de alta, o reprezintă tipul de vaccin folosit. Israel și-a imunizat cetățenii cu Pfizer și acum e pe cale să declare încheiată pandemia, numărul cazurilor zilnice coborând de la 10.000 în ianuarie la sub 150 acum.

Marea Britanie a folosit la imunizare în principal AstraZeneca (peste 60% din doze) și Pfizer, iar acum e la sub 2.500 de cazuri pe zi, după ce în ianuarie avea 50-60.000 pe zi.

Prin comparație, după vaccinarea populației cu CoronaVac, produs de compania biofarmaceutică Sinovac, din China, în Chile epidemia a scăpat de sub control.

Datele privind eficiența CoronaVac sunt controversate. Un studiu făcut în Brazilia spune că vaccinul chinezesc ar avea o eficiență de 50,4%. Alte studii făcute în Indonezia și Turcia au arătat că ar avea eficiență de 65% și chiar 83%.

Dar chilienii au descoperit, atunci când au făcut propriile cercetări pe persoanele imunizate la ei în țară, că li se ascunsese un element-cheie: după prima doză, CoronaVac asigură o imunizare de numai 3%! Abia la două săptămâni după administrarea celei de-a doua doze se ajunge la o eficiență de 56,5%.

Prin comparație,

Pfizer are o eficiență de 80% după prima doză și de 90% la două săptămâni după a doua doză,

Moderna – 80% după prima doză și 90% la două săptămâni după a doua doză, iar

AstraZeneca – 76% după prima doză și 82% la două săptămâni după a doua doză.

7 COMENTARII

  • E bun NUMAI dacă iei Covidu’ DIREEEEECT de laaa… pangolini, maimuțe, lilieci, șobolani, șerpi și alte lighioane!

   Dacă iei virusu’ de la alt om, NU-și face efectu’… vaccinu’ ăsta cuuu…-cu-ochii-mici (Sic!)!

  • Rasa galbena, sosoci si hauristi.
   De fapt cred ca multi dintre astia l-au facut deja. Se tampesc pe zi ce trece.
   Nu stiu unde au fost sambata Jorjica si Osanzita. Parca ma obisnisem sa vad oameni tampinti. Mai imi descreteam si eu fruntea.

   • DIN NENOROCIREEEE (!!!!!!!!!!!), acu’… pare să le fi luat locu’, în/pe… arena/scena CIRCULUI,… „AI-NOȘTRI” (!), adică… băieții din coaliția parlamentar-guvernamentală!

 1. Vaccinul acela (atît de lăudat deee… medicul-ESTETICIAN – !!! – Adina Alberts și de alți ANTI-OCCIDENTALI viscerali sau „doar” – Sic! – NĂIMIȚI!) este inventat… ÎN (MAREEE!) GRABĂ (șiii…, mai ales, aproape de loc testat și monitorizat… ÎNAINTE de intrarea în producție-industrială!), chinezii știindu-se cuuu…-„musca-pe-căciulă” (!) și încercând (CU DISPERARE!) să demonstreze opiniei-publice mondiale că nu numai că nu ar fi vinovați de declanșarea pandemiei, dar că ar fi chiar… „SALVATORII OMENIRII” (Sic!)!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here