duminică, mai 26, 2024
AcasăMass-mediaDespre tupeul porcesc al capului TVR și o singură concluzie: DEMISIA, DOINA...

Despre tupeul porcesc al capului TVR și o singură concluzie: DEMISIA, DOINA GRADEA!

-

Luni dimineața, Președintele Director General al SRTv, doamna Doina Gradea „Cap-de-Porc”, a răspuns public acuzațiilor lansate de deputatul USR-PLUS Iulian Bulai, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă din Camera Deputaților, cu privire la emisiunea difuzată de TVR 1 în noaptea de Revelion  2021, „un program plin de bășcălie la adresa a tot ce înseamnă pandemie”.

Răspunsul doamnei Doina Gradea – sub forma unui comunicat de presă – este penibil și, totodată, sinteză a impertinenței și nesimțirii care au caracterizat mandatul Președintelui Director General al SRTv. Un mandat plătit cu bani grei din taxele și impozitele plătite de români.

Apropo de nesimțire, precizăm că porecla „Cap-de-Porc” a fost dobândită de Președintele Director General al SRTv nu din cauza obrazului gros de care a dat dovadă în activitatea de șef al SRTv, ci pentru jignirea pe care a adresat-o unei jurnaliste din subordine care a avut „tupeul” să deranjeze „mezamplasul” politic al „șefei” cu tovarășii din PSD aka Gabriela Firea, primărița de tristă amintire a Capitalei.

Să luăm la puricat, fragment cu fragment, răspunsul Președintelui Director General al SRTv.

- Advertisement -

Zice doamna Gradea:

„Deputatul Iulian Bulai (Președintele Comisiei pentru Cultură, Arte, Mijloace de Informare în masă din Camera Deputaților) spune pe Facebook că «Doina Gradea trebuie să plece». Am parcurs textul să aflu motivele pentru care domnul Bulai cere asta și m-am lămurit. Ca mesajul meu să fie clar și să nu ne pierdem în amănunte, iată părerea mea:

  1. «Pe banii noștri, TVR 1 a avut de Revelion un program plin de bășcălie la adresa a tot ce înseamnă pandemie», e de părere domnul deputat Bulai. Mi-e greu să cred că domnia sa nu știe ce înseamnă bășcălie, dar dacă, totuși, îi scapă sensul, îi pot spune că bășcălia e una, satira e altceva. Dacă la bășcălie se pricepe oricine (poate și dl. Bulai, nu știu, nu-l cunosc), la satiră nu toată lumea. Tocmai de aceea, pentru programul de Revelion, TVR a apelat la doi cunoscuți umoriști, Mugur Mihăescu și Radu Pietreanu: pentru a face comedie. Deci umor, satiră, comedie, nu bășcălie.”

Să lecturăm câteva fragmente din satira de calitate promovată de TVR1, sub coordonarea doamnei Gradea:

- Advertisement -

Leana lu’ Costel Pârțag (Mugur Mihăescu, fost colaborator al Securității comuniste): „Când mă baţi cu lanţul de la câine, să dai cu partea cu câinele, nu cu partea cu coteţul!” / „Vreau tone de beutură să ne daţi, cisterne de beutură, trenuri marfare cu beutură. Mi se usucă gura. Dacă nu ne daţi beutură, stăm ca idioţii şi nu spunem nicio glumă! Daţi-ne beutură!”

Care să fie satira, în apelul la „cisternele de beutură”?

Radu Pietreanu: „Am o dilemă foarte stresantă / Să-mi iau nevastă, să-mi iau amantă / Dacă vin la dânsa beat / Se bucură că-s bun la pat. / Amanta nu mă face prost / Amanta e ca şi sclava mea”.

Satiră să fie asta? Nu cumva e doar misoginism infect?

George Tănase (în rolul rolul preşedintelui Klaus Iohannis): „Anul 2021 va fi Anul Bivolului în calendarul chinezesc. Sau Anul Boului în calendarul românesc. Tre’ să fii tare bou să mai stai închis în casă!” – mizeria de mahala răbufnește din aproape fiecare cuvânt al textului.

Aceste texte infecte, scoase din fundul mahalalei, sunt satiră pentru doamna Gradea. Rezultă că onor posesoarea vremelnică a funcției de Președintele Director General al SRTv este fie ipocrită, fie proastă. Ipocrită, dacă știe că infecțiile astea nu au nimic în comun cu satira și totuși le promovează ca satiră. Proastă, dacă chiar crede în ceea ce spune și, astfel, face dovada că habar nu are despre ce este satira politică.

Mai zice doamna Gradea:

„2. Eu nu am intervenit în propunerile de programe TVR pentru seara de Revelion. Experiența de zeci de ani în televiziune m-a învățat că cenzura (voi reveni la acest cuvânt) nu duce la nimic bun. Responsabilii TVR care au decis includerea acestui show în seara de Revelion își asumă acest program, iar din cifrele de audiență rezultă că nu a fost o alegere greșită. De altfel, acum, chiar la ora la care scriu acest răspuns, presa, facebook, mediul online sunt efervescente pe marginea acestui subiect. Ceea ce, oricât ar părea de curios, e bine pentru Televiziunea Română.”

Doamna Gradea se face că uită – ori, cine știe, poate chiar habar nu are – de Regulamentul de Organizare și Funcționare al SRTV.

La titlul „IV.7. CONTROLULUI IERARHIC REDACŢIONAL ASUPRA EMISIUNILOR DIFUZATE DE SERVICIUL PUBLIC DE TELEVIZIUNE”, se precizează următoarele reguli cu privire la programele/emisiunile difuzate de TVR:

8. Controlul ierarhic redacţional priveşte exclusiv calitatea, legalitatea, oportunitatea, durata programului şi/sau costurile materialului în cauză.

9. Controlul ierarhic redacţional se exercită, de regulă, anterior realizării ori difuzării pe post a unui material.

10. Controlul ierarhic redacţional poate fi solicitat şi exercitat de orice persoană cu funcţie de conducere care răspunde în linie directă, până la nivelul Preşedintelui – Director General, inclusiv, de activitatea compartimentului care a produs sau va produce materialul.

11. Refuzul realizatorului de a se supune controlului ierarhic redacţional, precum şi încălcarea cerinţelor de calitate, legalitate, oportunitate, durată a programului şi/sau costuri, poate conduce la oprirea producerii sau difuzării materialului şi/sau la sancţiuni disciplinare.

Rezultă foarte limpede că doamna Gradea are pârghiile legale să intervină și să oprească difuzarea unor infecții, precum cele din emisiunea din noaptea de Revelion, exercitând controlul ierarhic anterior difuzării pe post, sub aspectul calității, fără să poată fi acuzată de cenzură. Dacă aplica regulamentul, doamna Gradea ne apăra de dejecțiile aruncate pe ecran de Leana lu’ Costel & compania, mizerii comise pe banii noștri!

Doamna Gradea se laudă cu cifrele de audiență. Cunoaște aceste cifre? Deși TVR este o televiziune subvenționată de la bugetul public (care îi suportă toate cheltuielile!), echipa managerială condusă de Gradea a reușit „performanța” ca prin programele oferite în noaptea de Revelion, să claseze TVR abia pe locul 5, la nivel național (509.000 telespectatori). Chiar crede șefa Televiziunii Publice că este o performanță să te depășească televiziunile private, când tu ai TOATE cheltuielile de funcționare asigurate din banii publici? Dacă crede asta, cu atât mai repede trebuie să fie demisă!

  NATIONAL   Persoane   Rtg%   Shr%  
1 Antena 1 2.531.000 14.4 31.9
2 Romania TV 892.000 5.1 11.2
3 Kanal D 601.000 3.4 7.6
4 Pro TV 579.000 3.3 7.3
5 TVR 1 509.000 2.9 6.4

Sursa: Paginademedia.ro

Faptul că doamna Gradea consideră o chestie bună notorietatea dobândită de TVR din cauza scandalului provocat de prestația din noaptea de Revelion reprezintă încă o dovadă fie a ipocriziei, fie a prostiei acestui personaj toxic pentru Televiziunea Publică.

Mai zice doamna Președinte Director General al SRTv:

„3. Aș reaminti aici, în treacăt, că Televiziunea Națională a fost încă de la debutul pandemiei (și continuă să fie) alături de autorități, în prima linie în lupta cu noul coronavirus SARS-CoV-2. Dar asta nu înseamnă că nu putem râde pe marginea acestui subiect. Nimic nu este tabu când vine vorba de umor. De pildă, există în Statele Unite un show numit Saturday Night Live care ridiculizează, satirizează, râde de oricine e important și cunoscut, de la vedetă Hollywood la politicieni. Iar noi privim cu admirație spre Statele Unite și am vrea să facem televiziune ca ei – puteți contrazice asta, domnule deputat Bulai?”

Doamnă, una e să faci satiră pe subiectul pandemiei, alta e să îndemni la sabotarea măsurilor sanitare prin care se încearcă eradicarea pandemiei. Pe de altă parte, chiar sunt curios cum ar privi în ochi doamna Gradea copiii care și-au pierdut tatăl răpus de infecția cu Covid-19. Le-ar servi o „satiră” à la Leana lu’ Costel?

Cât despre „Saturday Night Live”, la care face referire madam Gradea, zic că dumneai nu știe despre ce vorbește. Madam, ai vizionat măcar o ediție a „Saturday Night Live”? Ai auzit acolo „satiră” gen: „Vreau tone de beutură să ne daţi, cisterne de beutură, trenuri marfare cu beutură”?

Multă ipocrizie sau multă beznă în mintea doamnei Gradea…

Zice șefa Televiziunii Publice:

„4. Acest program de Revelion nu a încălcat Legea 41/1994, în baza căreia Televiziunea Română funcționează, și nici legislația audiovizuală. Cu respectul pe care-l port aleșilor din Parlamentul României, membrilor Comisiilor de Cultură, vă rog să considerați că televiziunea publică este și poate fi oricând un subiect al discuțiilor oficiale, nu al declarațiilor pe Facebook. Televiziunea publică nu este o temă de dezbatere politică – in trecut, politicul a asistat la acumularea de datorii de peste 150 de milioane de euro. Partea bună este că, de trei ani, această problemă nu mai există și TVR înregistrează un profit real. (n. m.: acest punct a fost un respiro pentru punctul cinci, cel final)”

În Legea 41/1994, se precizează la Articolul 5: (1) Programele Societăţii Romane de Radiodifuziune şi ale Societăţii Române de Televiziune nu trebuie sa servească sub nici un motiv ca mijloace de defăimare a țării şi a naţiunii, să nu îndemne la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, să nu incite la discriminare, la separatism teritorial sau la violență publică, să nu propage manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.

Mizeria difuzată de TVR, în noaptea de Revelion, încalcă acest articol de lege prin obscenitate și încălcarea bunelor moravuri. Oricât ai încerca să o justifici stilistic, porcăria rămâne porcărie.

Tot la articolul 5 din lege, se precizează: „(2) Emisiunile care, prin conţinutul lor, ameninţă dezvoltarea psihomorală sau fizică a copiilor şi a tinerilor nu vor fi difuzate între orele 5,00-24,00”.

Mizeria celor de la Vacanța Mare a fost difuzată începând cu ora 23.00!

Doamna Gradea vorbește, cu mândrie proletară, despre faptul că TVR nu mai are datorii și înregistrează profit (!). Doamnă dragă, datoriile istorice ale TVR au fost anulate de Parlament (sau, pe limba matale, au fost achitate de cetățeni, din taxele și impozitele plătite!). Dacă citeai măcar o broșurică luată de pe Internet despre cum funcționează capitalismul, ai fi aflat că un serviciu public (cum e TVR), ale cărui cheltuieli sunt asigurate integral NU din veniturile realizate, ci din BANI PUBLICI (de la bugetul statului), nu are profit real.

Când matale îți dă cu plus, la sfârșit de an financiar, plusul ăla (făcut din încasările din publicitate și contracte de prestări în favoarea terților) trebuie să-l scazi din suma pe care ai primit-o de la bugetul statului ca să-ți acoperi cheltuielile. Dacă profitul total realizat este mai mic decât suma primită pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare din banii publici, se cheamă că ăla e doar profit contabil (în scripte), și nu unul real. Un profit real ar fi acela constituit din banii rămași în conturi după ce, din veniturile realizate, ai dat înapoi statului banii primiți în anul respectiv pentru cheltuielile de funcționare, bașca taxe și impozitele aferente funcționării. Atunci ar fi profit, doamna Gradea!

Pe scurt: profitul sunt banii care îți rămân după ce scazi toate cheltuielile aferente funcționării (salarii, taxe, impozite, utilități, investiții curente etc., cheltuieli pe care ți le asumi, fără să le ai finanțate din bugetul statului) din veniturile totale pe care le-ai realizat din ceea ce ai vândut. Ați înțeles, madam? Instituția dumitale nu are profit real! Panimaieși?

În finalul impertinentului răspuns, doamna Gradea îi mai zice domnului deputat USR-PLUS:

„5. În punctul dumneavoastră de vedere, domnule deputat Iulian Bulai, există însă ceva ce mi-a atras atenția, ceva grav. «Voi chema în curând la Parlament reprezentanții CNA pentru a ne oferi un punct de vedere asupra acestei situații. Firea, Olguța și Dăncilă au plecat. Doina Gradea trebuie să plece din TVR și să ia cu ea și pe partenerii PSD care au mai rămas acolo. Ne întâlnim în sesiune ordinară în februarie și începem curățenia” – frazele dumneavoastră, începând cu tonul imperativ și până la esența lor, trădează vorbele unui mic dictator.

Amenințarea directă a unui șef de instituție din partea unui parlamentar este o situație fără precedent și foarte periculoasă. Mai în clar, este cel mai grav atac al politicului asupra independenței editoriale a Televiziunii Române. Pentru ce, care e scopul? Veți «curăța» (am împrumutat termenul folosit de dumneavoastră) toți PSD-iștii din TVR – înainte de a vă întreba cum veți face asta, am și alte curiozități: cum veți identifica PSD-iștii, prin ce metode? Și ce altă instituție de presă va urma după TVR?… Domnule deputat Bulai, aveți idee către ce alunecați dumneavoastră aici?

Bref, ar trebui să recitiți și să reflectați la gravitatea vorbelor dumneavoastră, iar dacă veți recunoaște că ați greșit, vă voi accepta scuzele. Voi rămâne însă cu mirarea că un om atât de tânăr cum sunteți ar dori reintroducerea cenzurii. Dar, atenție!, să nu ziceți că nu v-am spus: cenzura poate face mari servicii umorului și se poate întoarce împotriva celui care o dictează”.

Alooo, doamna Gradea, ușor cu pianul pe scări! Interpretezi aiurea, doamnă! Ceea ce ți-a comunicat deputatul USR-PLUS, în calitatea lui de parlamentar și șef al comisiei parlamentare care îți controlează activitatea, nu este amenințare, ci o avertizare despre ce urmează să pățești, în calitate oficială de Președinte Director General al SRTv, urmare a porcăriei comise în noaptea de Revelion de către instituția pe care o conduci. Penibil că începi să jignești («frazele dvs. trădează vorbele unui mic dictator» etc.), atunci când nu ai argumente și nici scuze pentru porcăria comisă!

Nu este vorba de reintroducerea cenzurii, doamna Gradea, ci doar de un demers moral absolut necesar: să fiți demisă de la conducerea Televiziunii Publice, așa cum ați fi meritat de multă vreme! Iar scuze, după ce vei demisiona sau vei fi demisă, trebuie să ceri dumneata cetățenilor care ți-au achitat salariul nemeritat și nesimțit de mare pe care l-ai încasat.

În concluzie, așteptăm cu nerăbdare să înceapă curățenia la SRTv și sperăm că această necesară primenire morală și structurală va fi aplicată inclusiv la nivelul studiourilor teritoriale ale TVR. Vezi, de exemplu, mizeria de la TVR Craiova, instituție condusă de nevasta unui consilier local PSD, doamna Anca Dindirică. O doamnă vestită prin faptul că și-a atacat o jurnalistă din subordine pentru că aceasta a demascat faptul că TVR Craiova a transmis triumfal, în plină campanie electorală pentru parlamentarele din 2019, o falsă lansare a lucrărilor la drumul expres Craiova-Pitești, când s-au băgat în pământ câteva borduri de către actualul pușcăriaș Liviu Dragnea, acompaniat de PSD-ista Lia Olguța Vasilescu.

Mizeria din SRTv este foarte mare și foarte toxică. Să înceapă curățenia!

- Advertisement -

7 COMENTARII

  1. Articol excepțional! Împărtășim cu toții, inclusiv comentatorii de aici, ideile și concluziile lui. Trebuia însă o analiză mult mai critică a fenomenului „madam’ TVR” și a mizerabilei „emisiuni” din noaptea de revelion. TVR trebuie desființată și re-înființată pe baze noi și cu personal redus, iar tovarășa Gradea ar trebui pedepsită exemplar!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -