Una din nenumăratele “bombe cu ceas” lăsate în urmă de regimul PSD a explodat marți, când Curtea de Apel București a respins definitiv cererea Metrorex de a suspenda majorarea salarială cu 18% deciză anul trecut de fosta conducere a societății.
La sfârșitul lui 2020, în plină pandemie și recesiune, când economia țării se contractase cu aproape 14%, iar veniturile majorității populației înghețaseră sau scăzuseră, fosta administrație Metrorex, numită politic de PSD, a majorat veniturile angajaților cu 18%, deși încasările companiei publice scăzuseră drastic.
E vorba de nu mai puțin de 5.500 de angajați Metrorex care, de la 1 noiembrie 2020, au salariile majorate. Corpul de Control al ministrului Transporturilor a făcut în luna martie un control în urma căruia a descoperit că datele financiare ale companiei au fost manipulate de fosta conducere astfel încât să rezulte că se poate acorda acest spor salarial de 18%. În realitate, fiind în plină pandemie și după un an de restricții și lockdown, încasările scăzuseră sever, fiind mai degrabă nevoie de tăieri de salarii decât de creșterea lor.
În „comisia de negociere”, 10 din cei 15 membri erau de la sindicat. Fosta conducere a Metrorex a apelat la acrobații financiare ca să justifice creșterea
Ministrul Cătălin Drulă arăta, în luna martie, cum s-a ajuns la majorarea substanțială a veniturilor pentru angajații de la metrou: “Lista de probleme, deficienţe şi abuzuri descoperită este lungă: negocierea dintre conducerea Metrorex şi sindicat privind creşterea salariilor cu 18% putea să nu aibă loc anul trecut şi nu eram în situaţia de acum. Legea 55/2020 spune limpede: contractele colective de muncă se prelungesc automat pe perioada stării de alertă; cu toate acestea, Consiliul de Administraţie de atunci a dat mandat nelimitat de negociere unei comisii de 15 oameni din care 10 erau membri de sindicat. Raportul notează că aceştia nu aveau cum să reprezinte obiectiv interesele companiei. Iar prevederile legale au mai fost încălcate pentru că orice creştere de salarii trebuie să aibă sursă de bani stabilită şi pentru anul viitor. La Metrorex au găsit o portiţă pentru 2020 şi şi-au spus că, în 2021, vine statul să acopere diferenţa. Acest lucru nu se va întâmpla. Legea Bugetului de Stat spune clar că o companie de stat, care a încheiat anul 2020 cu pierderi şi/sau plăţi restante, nu poate acoperi în 2021 creşteri salariale de anul trecut”.
Noua conducere, instalată astă-primăvară, după investirea Guvernului de coaliție, a încercat să stopeze această măsură catastrofală pentru echilibrul financiar al societății – care și așa funcționează doar datorită subvențiilor uriașe acordate de stat.
S-a ajuns la proces, pentru că sindicatul baronului Ion Rădoi, insensibil la orice argument privind problemele cu care se confruntă Metrorex, n-a acceptat suspendarea majorării de venituri măcar până e depășită criza economică.
Aberații economice posibile doar la stat: în timp ce veniturile companiei se prăbușesc, angajații își negociază creșteri uriașe de salarii
În final, pe 24 august, sindicatul a câștigat definitiv la Curtea de Apel București, iar salariile trebuie mărite cu 18%. În mod evident, acest lucru ar fi fost pur și simplu imposibil la o companie privată, pentru că decizia ar fi băgat-o în faliment, iar angajații ar fi rămas pe drumuri, în loc să își vadă salariile mărite.
La stat, însă, această aberație economică este pe deplin posibilă, iar majorarea salariilor va trebui acoperită din nou de ceilalți locuitori ai României, din ale căror taxe se va aloca o subvenție și mai mare pentru Metrorex.
Acesta este și unul din motivele principale pentru care sindicatul USLM, al baronului Rădoi, se opune cu disperare restructurării și eficientizării Metrorex, fluturând “interese ascunse” privind privatizarea societății. Schimbarea cadrului legal și reformarea instituției, după modelul societăților de metrou din Occident, ar face imposibile situații precum cea de acum: în timp ce țara întreagă se scufundă în criză și recesiune, unele categorii de bugetari își măresc substanțial salariile, deși sunt nerentabile.
Aceeasi budd de apel care a apmai consfintit si alte aberatii juridice, ca doar altii sunt buni de plata …