De ce s-a dus Dragnea la Madrid și de ce n-a obținut nimic?

0
5235
De ce s-a dus Dragnea la Madrid și de ce n-a obținut nimic?

Liderul PSD a nimerit la congresul socialiștilor din Madrid parcă din întâmplare. Cu doar câteva zile înainte, apropiații săi știau că nu va merge. Victor Ponta, fost lider PSD, anunța public faptul că Dragnea nu e binevenit la acest eveniment. Și nu era pentru că în luna decembrie ținea un discurs violent la Consiliul Național al partidului unde-i acuza pe liderii politici europeni că fac rău României.

De ce s-a dus Dragnea la Madrid și de ce n-a obținut nimic? Un discurs în care îl atacă pe Timmermans

Liviu Dragnea susținea că nu vrea să se întâlnească și să negocieze cu aceștia cu orice preț. Era un mesaj prin care președintele PSD anunța o ruptură de Frans Timmermans și de socialiștii europeni care i-au cerut să respecte principiile și regulile europene.

„Stimați colegi, nu poate să-mi ceară nimeni, să mă oblige nimeni, dar nimeni, să vreau neapărat să mă bag în poză cu cineva care dușmănește România, cu cineva care a nedreptățit România! Niciodată! Nu o să mă bag în poză niciodată cu oameni care fac rău țării mele. Nu pot! Eu înțeleg că suntem într-o familie politică europeană, nu vrem neapărat să ne ajute cu ceva, dar măcar să ne asculte”, a spus Liviu Dragnea în decembrie la Consiliul Național al PSD, comentând absența sa de la Congresul PSE (Partidul Socialist European). La acel congres de la sfârșitul anului trecut, Frans Timmermans a fost nominalizt candidatul socialiștilor europeni pentru poziția de președinte al Comisiei.

Suveraniștii, o încercare de apropiere cu un scop precis

La două luni după acel discurs, opinia publică din România află că au existat tatonări făcute de reprezentanți ai PSD la italienii din Liga Nordului, formațiunea condusă de Mateo Salvini, ministrul de Interne al Italiei.

Din perspectiva alegerilor europarlamentare, populiștii europeni și-au propus să formeze un grup comun, intitulat Frontul Suveraniștilor. Acesta e format din două mari formațiuni de dreapta, Frontul Național din Franța, condus de Marine Le Pen, și Liga Nordului din Italia, condusă de Mateo Salvini.

Suveraniștii își doresc propriul candidat în alegerile europene pentru poziția de președinte al Comisiei Europene, iar Salvini face un lobby puternic pe lângă Viktor Orban, premierul Ungariei, să i se alăture, FIDESZ fiind încă membru în PPE (Partidul Popular European).

Reprezentanții lui Dragnea au intrat în legătură cu cei din Liga, dar negocierile nu prea au avansat. Există posibilitatea ca liderul PSD să fi folosit aceste discuții ca să-l poată „șantaja” pe Frans Timmermans, amenințându-l că există posibilitatea să plece din PES.

Social-democraților sunt cotați să obțină 10 mandate în alegerile europarlamentare din luna mai. Grupul socialiștilor, conform ultimului sondaj, ar obține în jur de 135 de mandate la nivelul întregii Uniuni Europene, fiind a doua forță politică după popularii europeni, cu 183 de mandate.

PSD e un partid mare în grupul socialiștilor, plecarea acestuia reprezentând o pierdere pentru Timmermans care vizează postul de conducător al Comisiei Europene și, în cel mai rău caz, păstrarea actualei poziții de vicepreședinte.

PSD are nevoie ca de aer de susținerea socialiștilor europeni

Călătoria lui Dragnea la Madrid a reprezentat o încercare extremă a acestuia de a obține sprijinul socialiștilor europeni. Liderul PSD își dorește mesaje de susținere din partea lui Timmermans, mesaje de care are nevoie ca de aer pentru a se menține la conducerea PSD și pentru a câștiga alegerile europarlamentare.

Mai mult, cu o guvernare în degringoladă, fără buget, cu două ordonanțe care au produs dezastre în economie și în justiție, Liviu Dragnea are nevoie de o mână de ajutor din partea lui Timmermans.

Nu sunt informații despre discuțiile dintre lideri, dar reacția lui Frans Timmermans în urma negocierilor cu Liviu Dragnea l-a enervat teribil pe acesta din urmă.

„Dragnea doreşte să vorbească cu noi, nu vrea să părăsească familia (socialiştilor europeni), doreşte să acţioneze pentru ca posibilele neînţelegeri să fie lămurite. În următoarele săptămâni vom vedea dacă se va putea face acest lucru”, a declarat liderul european după întâlnirea cu președintele PSD, citat de News.ro.

Mai mult, Timmermans a declarat pentru Politico.eu că nu știe „dacă Dragnea crede ceea ce spune”, comentând declarația liderului PSD care a susținut, nici mai mult nici mai puțin, că „toate problemele au fost rezolvate”.

„Am avut o întâlnire cu France Timmermans. O discuţie lungă şi, după părerea mea, bună, în care fiecare cred că am înţeles cum stăm şi fiecare a înţeles de la celălalt ce îşi doreşte. Am convenit ca în perioada următoare să avem discuţii în aşa fel încât să nu mai existe informaţii nereale care să circule de la unul la celălalt”, a declarat Liviu Dragnea, citat de News.ro.

Liviu Dragnea, un politician izolat pe plan internațional

Trebuie precizat că președintele PSD, din cauza condamnării penale definitive și a dosarului aflat pe rol la Curtea Supremă, nu are prea multă trecere în străinătate. A încercat în nenumărate rânduri să ajungă în SUA, dar se află în pericol din cauza problemelor penale. Ultima tentativă de a ajunge la Casa Albă, la un eveniment social al președintelui american, a fost un eșec din cauza anchetei desfășurate de FBI cu privire la donațiile străine făcute cu ocazia inaugurării mandatului lui Donald Trump din ianuarie 2017.

Să amintim că Liviu Dragnea a participat la acel eveniment împreună cu Sorin Grindeanu, premierul de atunci.

Din declarațiile celor doi lideri se înțelege că discuția de la Madrid s-a încheiat cu o promisiune făcută de Liviu Dragnea că „în următoarele săptămâni” va rezolva problemele din cauza cărora a fost marginalizat la nivel european.

Promisiunile lui Dragnea nu valorează nimic în România

Pentru cetățenii români care sunt martori la degradarea societății zi de zi, care asistă la blocarea sistemului de justiție, la prăbușirea economiei, promisiunile lui Dragnea nu mai valorează prea mult.

În PSD sunt lupte interne. Premierul Dăncilă nu are niciun fel de autoritate. Guvernul nu are soluții să păstreze echilibrul economic, în timp ce corupția face ravagii. Dragnea nu are niciun fel de susținere, iar partidul se prăbușește în sondaje.

Într-un astfel de context, Dragnea nu are ce să-i ofere lui Timmermans decât demisia sa din pozița de lider al PSD, demisie care ar duce la formarea unui nou guvern. Doar așa ar putea să apară o detensionare a societății românești și o relansare economică.

E puțin probabil ca fostul baron de Teleorman să aibă un astfel de plan. Cel mai mare pericol e să fi procedat la fel ca în România, promițând ceva pentru ca apoi să facă exact contrariul.

De exemplu, că va „consolida independența justiției” prin Ordonanța 7. Dacă e să te iei după ce spune Liviu Dragnea, el de doi ani a luptat să consolideze statul de drept. E atât de consolidat că mai are puțin și-și dă duhul.

Declarația lui Dragnea vine și ea să confirme acest raționament cum că în discuția cu Timmermans i-a spus acestuia că el, de fapt, e un mare luptător pentru democrație:

”Există o linie roşie şi în ceea ce priveşte drepturile fundamentale ale omului despre care eu am vorbit … Există o linie roşie care nu trebuie trecută de nimeni, nici de cei care încalcă Constituţia şi care fac abuzuri în numele unei aşa-zise luptei anticorupţie. Nici nu trebuie depăşită linia roşie, în încălcat Constituţia în ceea ce priveşte statul de drept şi, dacă toţi înţelegem lucrul acesta atunci putem avea o discuţie aşezată. Dacă nu, e care ţipă mai tare”, a declarat liderul PSD după întâlnirea cu Timmermans, citat de News.ro.

Călătoria lui Liviu Dragnea la Madrid a fost o încercare de a scoate PSD din izolare. Eșecul a fost confirmat la scurt timp prin vocea vicepreședintelui Comisiei Europene.

Dragnea va intra în campania pentru alegerile parlamentare fără sprijinul socialiștilor europeni, cu un partid măcinat de lupte interne și cu o presiune sufocantă a opiniei publice care așteaptă prima ocazie ca să se răzbune.

 

CITIȚI ȘI:

Opoziţia se UNEŞTE pentru ca PSD şi ALDE să nu poată fura alegerile viitoare. Candidat unic la şefia AEP

Nicolicea, mai ai curaj să ieşi din casă? „Miliţianul” lui Dragnea le arată puşcăria magistraţilor

SPIOANA clanurilor penale, la vârful Justiţiei? Dezvăluiri privind întâlnirile conspirative ale Lia Savonea, şefa CSM, cu capii PSD ai jihadului anti-magistraţi

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here