joi, noiembrie 21, 2024
AcasăSportDacă vrei Liga Campionilor, ia-ți antrenor german! Formidabila ștafetă Klopp - Flick...

Dacă vrei Liga Campionilor, ia-ți antrenor german! Formidabila ștafetă Klopp – Flick – Tuchel. Chelsea e noua regină a Europei

-

Chelsea Londra, e noua regină a Europei, după 1-0 în finala cu Manchester City! Este al doilea triumf în Liga Campionilor al echipei patronate de oligarhul rus Roman Abramovici, după cel din 2012.

Meciul de la Porto a avut o intensitate extraordinară, impusă în primul rând de Chelsea. Unicul gol a fost marcat de germanul Kai Havertz (21 de ani), în minutul 42.

În „finala engleză” din acest an, echipa de pe locul 4 din Premier League a învins campioana Angliei.

- Advertisement -

Primele notițe, la cald

1. Este a treia ediție consecutivă câștigată de antrenori germani. După Jürgen Klopp (cu Liverpool, în 2019) și Hansi Flick (cu Bayern München, în 2020), a urmat Tomas Tuchel (cu Chelsea).

2. Tomas Tuchel (47 de ani) este primul antrenor care joacă două finale consecutive de Champions League cu două echipe diferite. Anul trecut era la PSG și a pierdut în fața lui Bayern (0-1).

3. Ambele trofee continentale din acest an au fost câștigate de echipe pregătite de ultimii doi foști antrenori ai lui PSG: Unai Emery (Europa League cu Villarreal) și Tomas Tuchel (Champions League cu Chelsea).

- Advertisement -

4. Înaintea finalei, Manchester City era neînvinsă în această ediție, cu un bilanț incredibil: 11 victorii și un egal (0-0 la Porto), golaveraj 25-4! Chelsea avea 8 victorii, 3 egaluri și o înfrângere (tot cu Porto, dar pe teren propriu, 0-1 în „sferturi”).

5. Antenată de un german (Tuchel), noua campioană a Europei a avut trei nemți și printre jucătorii titulari: fundașul Rūdiger, atacanții Werner și Havertz. La Chelsea au mai jucat trei englezi (Chilwell, James, Mount), un senegalez (portarul Mendy), un brazilian (Thiago Silva), un francez (Kante) și un spaniol (Azpilicueta). Pe parcurs au mai intrat un danez (Christensen), un american (Pulisic) și un croat (Kovacici).

6. Este a treia victorie consecutivă a lui Chelsea în fața lui Manchester City, în acest an, în decurs de 42 de zile: 1-0 în semifinala Cupei Angliei (pe „Wembley”), 2-1 în Premier League (în deplasare), 1-0 în finala Champions League (la Porto).

7. Ambele echipe din Manchester au pierdut finalele din acest an: Manchester United (1-1 cu Villarreal, 10-11 la penalty-uri) în Europa League, iar Manchester City (0-1 cu Chelsea) în Champions League.

Manchester City – Chelsea Londra 0-1

 

8. Deși venit de 6 ani la Manchester City, antrenorul Pep Guardiola nu a reușit să câștige Liga Campionilor cu formația engleză, așa cum anterior n-a reușit nici în cei 3 ani la Bayern München. Spaniolul rămâne cu cele două trofee câștigate cu FC Barcelona, în 2009 și 2011.

9. Manchester City rămâne fără vreun triumf în Champions League. În schimb, Chelsea are deja două trofee, la interval de 9 ani (2012, 2021). Londonezii se află pe aceeași treaptă cu Juventus Torino, Benfica Lisabona, FC Porto și Nottingham Forest. Mai bine stau 8 echipe: Real Madrid (13 trofee), AC Milan (7), Bayern München (6), FC Liverpool (6), FC Barcelona (5), Ajax Amsterdam (4), Manchester United (3) și Inter Milano (3). Câte un trofeu și-au adjudecat 9 echipe: Steaua București, Steaua Roșie Belgrad, Hamburg, Borussia Dortmund, Celtic Glasgow, Olympique Marseille, Aston Villa Birmingham, Feyenoord Rotterdam și PSV Einhoven.

10. În total, cele 66 de Liga Campionilor au fost câștigate de 19 echipe din 10 țări: Spania (18), Anglia (14), Italia (12), Germania (8), Olanda (6), Portugalia (4), Franța (1), Scoția (1), România (1) și Iugoslavia/Serbia (1).

Antrenorii germani care au triumfat în ultimele 3 ediții

2019: Jürgen Klopp (51 de ani) – cu FC Liverpool

2020: Hans-Dieter Flick (55 de ani) – cu Bayern München

2021: Tomas Tuchel (47 de ani) – cu Chelsea Londra

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Finală fabuloasă în Europa League: Villarreal – Manchester United 11-10 la penalty-uri! Al patrulea trofeu pentru antrenorul Unai Emery

* Revoluție în fotbal! Conform noii reguli adoptate de UEFA, vom avea mai multe meciuri cu prelungiri și penalty-uri

Gigi Becali și-a pus antrenor după un singur criteriu: telefonul de la FCSB l-a găsit pe Todoran la mănăstire, „la duhovnic”! Dacă s-ar fi aflat la stadion, nu era bun

CFR Cluj – campioană pentru al patrulea an consecutiv! Astra Giurgiu și Poli Iași retrogradează, U Craiova 1948 și Rapid promovează

Țeapă colosală luată de Olăroiu în China comunistă! „Am trăit o mare minciună”. I-au furat 10 milioane de dolari, deși i-a făcut campioni

România, în grupă cu Coreea de Sud, Honduras și Noua Zeelandă la Olimpiada de la Tokyo. Obiectivul lui Rădoi: o medalie

4 COMENTARII

    • City joaca previzibil de multi ani. In frunte cu Pep. Numai cine nu vre nu-i bate. A se vedea anul trecut in campionat. Frecangeala si sclipirile unor staruri necunoscute…aparent. Anul asta …cu pandemia. Deh. A fost o echipa decenta si onesta pana au preluat-o aia. Ca nu pot sa zic. Nu vor castiga CCE decat daca se intorc la origini.

  1. DIN-PĂCATE (din punctul nostru de vedere, desigur!), cele două echipe din Manchester au ratat victoria în aceste finale ale cupelor-europene-intercluburi… DIN ACELAȘI MOTIV: au fost MULT PREA… FRICOASE (!), au pasat prea mult (INUTIL!) în-lateral, pe la mijlocul terenului, FĂRĂ „ZVÂC”-OFENSIV, deci FĂRĂ ACȚIUNI-HOTĂRÂTE-DE-ATAC și, implicit, ȘUTURI SPRE POARTA ADVERSĂ!!!

    Guardiola, de exemplu, s-a trezit să-și pună jucătorii să facă… CEEA CE TREBUIAU SĂ FACĂ TOT MECIUL (adică săăă… ATACE-DECISIV!) abiaaa… în ultimile minute (!!!), când s-a văzut că era… PREA-TÂRZIU!

  2. Nu stiu despre ce origini marete, se pare, vorbeste cel de mai sus, insa City a devenit un club castigator cu Guardiola la timona. Si au fost foarte greu de batut in taote competitiile, inclusiv in UCL.

    Guardiola a teoretizat jocul pana la paralizie, si in plus a avut incredere oarba in cei 11 cu care a intrat in teren cu o formula 100%, deea ce a convenit de minune lui Chelsea care a mizat de la inceput pe cartea contratacului. Guardiola a refuzat sa vada mult timp ca a jucat cu 3 maini moarte: Zincenko, care a gresit flagrant la gol, Bernardo Silva, si Mahrez, toti jucatori f buni, dar care ieri au avut a zi proasta. Si Sterling a avut o zi proasta, nu a reusit sa treaca de adversarul direct, dar a incercat.

    Guardiola trebuia sa bage repede un inchizator (Fernandinho sau Rodri) cand era clar ca Chelsea domina meciul pe contratac (in timp ce Chelsea a jucat practic cu doi, Jorjinho si Kante, ultimul din urma acoperind practic o zona mult mai mare decat o cere rolul unui inchizator traditional). Guardiola a facut schimbari f tarziu, dupa accidentarea lui De Bryune. Apropos de asta, Rudiger trebuia eliminat, agresiunea lui are toate elementele de af fi fost sanctionata cu rosu, printre ele potentialul de a rani jucatorul advers, potential care chair a fost realizat in cazul asat. Insa Lahoz, precum si arbitrul de rezerva, Marele Zero, sunt slujbasii lui F Perez, mafiotul fotbalului spaniol si european, si au fost conditionati sa fluiere intr-un anume fel.

    Odata ce Fernandinho, Jesus, si Aguero au intrat in teren, City a mers mai bine, insa a fost prea tarziu.

    Dupa pararea mea, daca Uefa vrea sa mareasca atractivitatea meciurilor, ar trebui sa schimbe regulamentul pentru a interzice apararea pasiva, si nu prin a elimina avantajul conferit de golurile. inscrise de echipa in deplasare. Masura din urma va face ca meciurile sa fie cu siguranta mai lungi, nu mai spectaculoase, iar cei care si-au facut o meserie de capatai din a parca autobuzul, cum e Mourinho, vor continua sa o faca. Sanctiunile progresive contra echipelor care dau cum-necim un gol si apoi parrcheaza autobuzul, cum a fa cut Chelsea ieri pentru cel putin 25 de min ieri, sunt modalitatea de a stimula marcarea de goluri, si implicit spectaculozitatea meciurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -