luni, aprilie 22, 2024
AcasăUtileCum sărbătoresc irlandezii Ziua Națională?

Cum sărbătoresc irlandezii Ziua Națională?

-

Ziua Națională a Irlandei, cunoscută întregii lumi sub numele de ”Ziua Sfântului Patrick”, este prilej de mare sărbătoare, ce implică festivități pline de culoare, cu zeci de mii de oameni pe străzi bucurându-se și ciocnind pahare.

Sărbătorită pe 17 martie, Ziua Sfântului Patrick transcede granițele Irlandei, fiind adoptată și celebrată în multe colțuri ale lumii.

Ziua Sfântului Patrick este mai mult decât o ocazie pentru parade și îmbrăcăminte în culoarea verde; este o zi cu o profundă semnificație istorică și spirituală pentru poporul irlandez. Sfântul Patrick este creditat cu aducerea creștinismului pe insula Irlanda, o realizare care a modelat cursul istoriei și al spiritualității irlandeze pentru milenii.

Legenda

Conform legendelor, Patrick a fost capturat de pirații din Marea Irlandei și adus ca sclav în Irlanda pe când era adolescent. După șase ani de sclavie, acesta a reușit să evadeze și să se întoarcă la familia sa în Britania. Doar că, după o viziune divină, Patrick a decis să se întoarcă în Irlanda ca misionar, dedicându-și viața răspândirii creștinismului printre populațiile păgâne. Se spune că el a folosit trifoiul, acum un simbol important al Irlandei, pentru a explica conceptul creștin al Sfintei Treimi.

- Advertisement -

Inițial, Ziua Sfântului Patrick a fost marcată prin ceremonii religioase și liturghii în biserici. Cu timpul, această zi s-a transformat într-o sărbătoare importantă a identității irlandeze, cu tradiții, muzică, dans și, desigur, parada anuală.

Aceasta este o zi de mândrie națională, când irlandezii de pretutindeni își celebrează cultura, tradițiile și istoria. De asemenea, este un moment de unitate și comuniune, când diferențele sunt puse deoparte pentru a sărbători ceea ce-i unește pe irlandezi: o moștenire comună plină de reziliență, credință și comunitate.

Parade și numeroase festivități publice

Orașe și sate din întreaga Irlandă găzduiesc parade fastuoase, care atrag atât localnici, cât și turiști din toate colțurile lumii. Acestea sunt o explozie de culoare și creativitate, unde muzica tradițională irlandeză, dansatorii în costume vibrante și alegorii impresionante își dau mâna pentru a crea un spectacol memorabil. Dublin, capitala țării, găzduiește cea mai mare paradă, un eveniment grandios care subliniază mândria națională și diversitatea culturală a Irlandei.

- Advertisement -

Pub-urile și spațiile publice din întreaga țară răsună de muzica tradițională irlandeză, la flaut, vioară și harpă, aducând la viață melodii vechi de secole. Dansurile irlandeze, în special step sau dansurile în cerc, sunt executate cu măiestrie de dansatori de toate vârstele, oferind spectatorilor un spectacol vibrant și energic.

Costumele în culoarea verde

Pe 17 martie, Irlanda se îmbracă în verde, cu accesorii și chiar costume elaborate pentru a arăta spiritul sărbătorii. Trifoiul este omniprezent, fiind purtat ca broșă, decor pe haine sau chiar în formă de tatuaje temporare, simbolizând norocul și legătura profundă cu istoria și tradițiile irlandeze.

Care este meniul?

Ziua Sfântului Patrick este ocazia perfectă de a împărtăși bucuria și mândria națională și de a se aduna familia și prietenii în jurul mesei pentru a savura preparate tradiționale irlandeze, într-un cadru plin de ospitalitate și căldură.

Cina tradițională pune în valoare o gamă variată de preparate, care reflectă bogăția și diversitatea patrimoniului culinar irlandez. Printre acestea, carnea de vită sărată cu varză ocupă un loc special, fiind unul dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare servite în această zi. Alături de aceasta, colcannon (un amestec cremos de cartofi piure și varză sau kale), bangers and mash (cârnați și piure de cartofi) și Irish stew (tocăniță irlandeză) sunt de asemenea populare.

Casele sunt deschise pentru prieteni, familie și chiar străini, toți fiind bineveniți să se alăture festivităților, la un pahar de whisky irlandez sau de bere Guinness.

Evident, se servesc și dulciuri. Un loc special în meniul de Ziua Sfântului Patrick îl ocupă budinca de pâine și unt, tartele cu fructe și diverse prăjituri cu tematică verde, simbolizând fertilitatea și bogăția pământului irlandez.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -